48 de slobozeni obișnuiți pentru consilierea primarului Soare … 48 de luni

 

În campania electorală care a precedat alegerile locale din toamna anului trecut, Dragoș Soare, pe vremea aceea candidat la Primăria Slobozia, acum primar de municipiu, a promis electoratului că va „angaja” lunar câte un consilier din rândul cetățenilor care să-l sprijine în activitatea administrativă prin idetificarea problemelor din diferite departamente și oferirea de soluții întru rezolvarea lor.

Ajuns primar, Soare s-a ținut de cuvânt și a primit în echipa sa câte un consilier din partea comunității. Așadar, în 48 de luni câte are mandatul său de edil de municipiu, 48 de consilieri din rândul cetățenilor se vor perinda prin Primăria Slobozia. Proiectul este unul ambițios și se dovedește a avea și rezultate. Nu o spunem noi deocamdată, o spune edilul Soare.

Primii patru consilieri ai primarului Dragoș Soare: Radu Gorunescu, Constantin Puchete, Icuța Gheorghe și Ionuț Alexandru Jipa

Am avut o perioadă în care ne-am concentrat mai mult pe partea de organizare internă și pe cunoașterea problemelor cu care se confruntă autoritatea locală. Am avut parte de consiliere din partea unor oameni pregătiți. Proiectul „Un consilier pe lună din partea comunității” este unul valoros, la care țin și pe zi ce trece dovedește că dă rezultate”, a declarat primarul Dragoș Soare în cadrul unei conferințe de presă organizate marți, 9 martie, la sediul Primăriei Slobozia.

Acesta a mai spus că a abordat și a căutat să aducă din comunitate oameni care au pregătire pe anumite domenii unde administrația locală are interes să rezolve probleme.

Radu Gorunescu a fost primul consilier care s-a ocupat printre altele de evaluarea unor proiecte de mare însemnătate pentru municipalitate, respectiv apa, groapa din fața Primăriei, contractul cu Polaris etc., cu rezultate foarte bune, după cum susține primarul Soare.

Ideea domnului primar Dragoș Soare de a da unul din posturile de consilier personal către societatea civilă mi s-a părut de la bun început genială. Este o conectare extrem de profitabilă și lucrativă între edili și cetățeni. Și să argumentez. 48 de consilieri pentru 48 de luni de mandat are următoarele avantaje majore:

* Ai șansa, ca administrație, să colaborezi direct cu o mulțime de persoane complet diferite ca mod de gândire, acțiune, priorități. Poți colecta probleme, situații și puncte de vedere din toate zonele orașului, din unghiuri și de pe nivele la care poate nici nu te-ai gândit.

* Cei implicați, consilierii, au șansa de a vedea, la cel mai înalt nivel, cât de complexă este activitatea în administrarea unei urbe capitală de județ: ai de manageriat nu numai personalul din primărie și instituțiile subordonate, dar un întreg oraș, cu utilități, infrastructură, proprietăți, afaceri și instituții, dar, în primul rând, cu oameni. Gândiți-vă că Slobozia este o uriașă companie cu 50.000 de oameni. Dar, ca edil, nu ai doar de dat salariul la sfârșitul lunii. Ai de asigurat un trai decent și în condiții de confort și siguranță pentru copii, adulți și seniori deopotrivă, fiecare cu cerințele lui complet diferite de la urbe. Pe urmă ai de asigurat condițiile pentru toate categoriile sociale, indiferent de venituri, sex, religie, orientare politică.

* Oricât de inteligent, bine pregătit sau bine intenționat ai fi, ca edil, a avea un colectiv de 48 de oameni care să vină cu idei noi, diferite, cu un suflu nou, atât pentru rezolvarea problemelor și provocărilor curente, dar mai ales pentru dezvoltarea ulterioară a orașului, este neprețuit.

* Ai șansa, ca simplu cetățean, să ai acces la documente și situații confidențiale, să vizitezi zone la care nu ai acces altfel, și să propui diverse căi de rezolvare a diferitelor situații în cunoștință de cauză și discutând cu persoanele implicate în acțiunile sau proiectele respective, nu informându-te din diverse surse mai mult sau mai puțin de încredere”, a declarat Radu Gorunescu.

Constantin Puchete a fost cel de-al doilea consilier care și-a oferit expertiza, de data aceasta pe partea de iluminat public.

Întrucât Primăria municipiului Slobozia se află în procedură de delegare a acestui serviciu și avea nevoie de o persoană care să cunoască în detaliu ce înseamnă acest subiect, i-a oferit lui Constantin Puchete posibilitatea să vadă lucrurile din interior, să identifice problemele și să ofere soluții. Dragoș Soare a precizat că, din punct de vedere tehnic, Primăria nu dispune de oameni specializați.

Am scos la concurs un post de inginer cu specializare pe zona electrică, dar nu s-a prezentat nimeni și am ales un om din comunitate care să ne ofere suport din punct de vedere tehnic. Am tras concluzii, urmează să acționăm”, a explicat acesta.

Icuța Gheorghe, un alt consilier al primarului venit din rândul comunității locale, și-a oferit experiența și cunoștințele pe partea de Relații cu Publicul și a verificat modul în care angajații Primăriei reacționează în relația cu cetățeanul.

Edilul Sloboziei susține că aceasta ar fi fost „terfelită de opozanții politici”, dar, nici pe departe, „ei nu au calitatea umană pe care o are doamna Icuța”.

Suntem într-un proces de evaluare, de anchetă, și în momentul în care vom putea, o să spunem mai multe. Este un consilier care m-a ajutat foarte mult și care a muncit foarte multe, pentru că trebuie să vă spun că nu toată lumea din Primărie își dorește să muncescă”, a adăugat Soare.

După Icuța Gheorghe a urmat Alexandru Ionuț Jipa, absolvent de studii informatice care va identifica problemele și va oferi soluțiile pe partea de digitizare și digitalizare unde Primăria Slobozia are o mare problemă. Jipa are atribuții de a monitoriza și a ajuta la crearea, construirea unui sistem digital performant pentru Slobozia.

Mai trebuie menționat că nici unul dintre acești consilieri nu este membru de partid, obiectivul fiind acela de a lăsa ceva în urmă și de a aduce plus valoare pentru Primăria Slobozia. Aceștia prestează part-time, în limita timpului disponibil, iar remunerația este puțin peste o mie de lei lunar.

Printre consilierii primarului se numără și Elena Codleanu, care se ocupă de partea administrativă și economică, despre care primarul Drago Șoare spune că „este un mare câștig pe care l-am obținut prin aducerea sa aici.” Cei enumerați mai sus sunt doar o parte din echipa cu care Soare promite că va ataca teme extrem de importante, pentru că, în cele aproape patru luni de activitate administrativă a descoperit foarte multe lucruri în neregulă.

Am spus că voi deschide Primăria oamenilor și suntem într-un proces de deschidere, chiar dacă, poate, din punct de vedere al comunicării, a părut că nu vrem să comunicăm. Timpul a fost limitat, ne-am concentrat pe problemele stringente. Încercăm să găsim soluții pentru ceea ce este lăsat de alții. Nu ne lamentăm, nu ne victimizăm, dar să știți că sunt chestiuni care ne consumă mai mult timp decât ne-am gândit noi când am venit la Primărie. Obiectivul era să ne concentrăm pe viitor, dar până acum ne-am concentrat pe ce trebuie reparat din ce este stricat în Slobozia”, a conchis edilul municipiului reședință de județ.

Petronela MOROIANU

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved