„4/4 Pentru prieteni”, la Miloșești și în cartierul Bora din Slobozia

Joi, 7 septembrie, dis de dimineață, mare forfotă la Căminul Cultural din Miloșești: zeci de săteni din toată comuna au răspuns invitației de a participa la o activitate de voluntariat organizată în cadrul proiectului „4/4 Pentru prieteni”, inițiat și implementat de American Councils For International Education în colaborare cu Liceul Tehnologic Mihai Eminescu Slobozia și finanțat de Ambasada Statelor Unite în România.

Aproximativ 12 voluntari, elevi ai Nivelului Postliceal Sanitar anul III (clasele A și B) calificarea asistent medical generalist, asistați și ajutați în acțiunea lor umanitară de cadre didactice ale școlii au oferit până aproape de prânz câte cinci minute (da, deviza acțiunii a fost una inspirată: „5 minute de sănătate!”) servicii de măsurare a funcțiilor vitale (tensiune arterială, puls, oxigenare) și măsurarea glicemiei locuitorilor din comuna Miloșești, dar și recomandări în vederea responsabilizării asupra stării lor de sănătate.

SONY DSC

Ca un imbold pentru consătenii săi, primul pacient al voluntarilor a fost Dumitru Trifu, primarul Miloșeștilor, care dealtfel a fost alături de inițiatoarele acestei acțiuni (doamnele Silvia Chițoiu și Adina Stoica, cadre didactice ale școlii postliceale sanitare din Slobozia) de la începutul ei. Și într-adevăr, voluntarii nu au avut timp de odihnă mai bine de două ore și jumătate, pe ușa căminului culturale fiind un permanent dute-vino.

SONY DSC

Și asta nu a fost totul, pentru că în paralel cu activitatea voluntarilor, sub deviza “Ucigașul tăcut – Fii responsabilă de sănătatea ta!” doamna Silvia Chițoiu a prezentat asistenței (majoritatea femei) timp de o oră informații detaliate privind metode de screening și educație pentru sănătate în diagnosticul cancerului de col uterin la populația tânără din mediul rural.

Nota bene, imediat după evenimentul de la Miloșești voluntarii s-au deplasat în alte două locații din județ pentru acțiuni similare.

În cadrul Proiectului Educational Împreuna pentru o sănătate mai bună”, o parte a voluntarilor au executat măsurători ale funcțiilor vitale și au prezentat tehnici de prim ajutor și resuscitare cardio-respiratorie elevilor de la Liceul Tehnologic Al. Ioan Cuza din Slobozia.

SONY DSC

Ceilalți voluntari s-au deplasat la Centrul Multifuncțional din cartierul Bora, unde în cadrul proiectului E mai greu să previi decât să tratezi!” au executat măsurători ale funcțiilor vitale locuitorilor de etnie romă, oferindu-le tototadă recomandări în vederea responsabilizării asupra stării lor de sănătate

Nicolae TACHE

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved