Tată, am 63 de ani și am fost bătut și legat de pat de un asistent medical!

 

Acuzații grave la adresa Spitalului de Urgență Slobozia

Spitalul Județean de Urgență Slobozia a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri care i-au afectat și slăbit imaginea, fie pentru malpraxis, fie pentru un comportament neadecvat din partea cadrelor medicale pe care l-au reclamat bolnavii care au trecut pe-acolo. Să ne aducem aminte de cazul Raisei Uzea, căreia unitatea medicală i-a plătit 8 miliarde lei vechi pentru că a schilodit-o pe viață și de fetița de doar cinci luni care s-a ales cu o rană urâtă la mânuță după ce personalul medical de pe secția de Pediatrie nu i-ar fi verificat bandajul cu care a fost prinsă branula.

Iată, la începutul acestui an cea mai mare unitate medicală din județ intră într-un nou scandal.

În urmă cu câteva zile am primit la redacție o sesizare din partea unei doamne care reclamă faptul că tatăl său, internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, ar fi stat în UPU 12-13 ore, ulterior fiind transferat pe secția Interne unde ar fi fost legat de pat și bătut de un asistent medical/brancardier.

Ești chiar nesimțită să suni la ora aceasta!

În fapt, în noaptea de 4 spre 5 ianuarie, Oltei Ștefan, în vârstă de 63 de ani, din comuna Traian, a fost adus cu o Ambulanță la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slobozia acuzând o stare generalizată de rău, acesta fiind suferind de o boală gravă. Odată ajuns în UPU, familia a tot sunat cadrele medicale pentru a se interesa de starea de sănătate a bărbatului și, după îndelungi insistențe și așteptări, undeva pe la 3 dimineața, o asistentă medicală a răspuns apelurilor telefonice jignind-o pe fiica acestuia. „Ești chiar nesimțită să suni la ora aceasta! Așa mi s-a adresat o asistentă medicală în momentul în care mi-a răspuns la telefon. Ora era într-adevăr târzie, pe la 3 dimineața, dar asta pentru că noi am tot sunat să ne interesăm de starea tatălui de sănătate și nimeni nu s-a deranjat să ne spună ceva. Era normal să insistăm ca să aflăm și noi ce se întâmplă cu el! Nu îmi venea să cred că am fost făcută nesimțită de o asistentă medicală! Nu se poate așa ceva!”, susține fiica pacientului.

Povestea bărbatului nu se sfârșește aici. După ce a așteptat timp de circa 12-13 ore în Unitatea de Primiri Urgențe, acesta a fost transferat pe secția Interne a Spitalului unde a fost preluat de dr. Gheorghe. Și de aici a început calvarul prin care a trecut bărbatul până și-a revenit și a putut să povestească familiei care cu greu a intrat în legătură cu bărbatul prin intermediul telefonului. Și nu vorbim că nu ar fi fost bine tratat de medicul care l-a preluat, ba dimpotrivă.

Legat de pat și bătut de un asistent medical?

În noaptea de marți spre miercuri a început să-și revină și așa am putut lua legătura cu el. Evident, după alte insistențe telefonice, pentru că el nu putea răspunde la telefonul mobil pe care îl avea cu el, iar la telefonul de pe holul Spitalului nu răspundea nimeni. Într-un târziu am reușit să vorbim cu o asistentă pe care am rugat-o să ne ajute să intrăm în legătură directă cu el prin telefon ca să știm și noi cum se simte. Atunci ne-a povestit că a fost legat de pat și bătut de un asistent medical sau un brancardier. Dacă îl vede pe camerele video, sigur îl recunoaște. Plângea la telefon și-mi spunea: <<Tată, am 63 de ani și am fost bătut și legat de pat de un asistent medical!>> Nu-mi venea să cred ce aud. Cum este posibil să ajungi în Spital și să mănânci bătaie? Pentru asta plătim noi contribuții, să fim bătuți? Nu se poate așa ceva!”, reclamă fiica bolnavului.

Femeia mai spune că a discutat cu Liviu Patrichi, managerul Spitalului, care i-a sugerat să depună o reclamație, să se adreseze Serviciului de Medicină Legală în vederea obținerii unui certificate medico-legal și să sesizeze inclusiv Poliția.

Atât conducerea Spitalului de Urgență Slobozia, cât și Poliția municipiului Slobozia au demarat deja o anchetă, urmând a stabili dacă cele reclamate se adeveresc, astfel încât cei vinovați să fie trași la răspundere. Aparținătoarea bărbatului a înaintat sesizări și către Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia și Ministerul Sănătății în care povestește drama tatălui său.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență recunoaște, dar și dezminte anumite aspecte

Am solicitat un punct de vedere oficial față de cele reclamate de aparținătoarea barbatului internat și conducerii SJU care ne-a transmis pe mail următoarele:

Ca urmare a solicitării dumneavoastră pot să vă ofer următoarele detalii, în limitele legale și etice ale confidențialității datelor pacientului.

Fiica pacientului O. Ș. (de 63 de ani) a fost primită în audiență la Managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, care a declanșat o anchetă internă, sfătuind-o să realizeze o plângere la Poliție și să efectueze un consult medico-legal în vederea obținerii unui certificat în acest sens. Poliția a fost contactată și a demarat o anchetă.

Cu privire la întrebările Dvs. punctuale, vă pot oferi următoarele răspunsuri:

– pacientul are multiple comorbidități (constatate de medici din diverse specialități și consemnate în foaia de observație) care i-au determinat un comportament agitat și agresiv, din acest motiv s-a decis contenția acestuia, pentru a asigura siguranța sa și a personalului. Contenția s-a realizat cu mijloace profesioniste și omologate și este conformă ca metode și criterii cu protocolul spitalului intitulat „Norme de conduită medicală în cazul pacienților agitați/necooperanți sau aflați sub influența unor substanțe psihoactive sau dependente”;

– pacientul a așteptat în UPU rezultatul testării COVID-19, recoltându-i-se și alte investigații, beneficiind de consulturi de către medicii specialiști și instituindu-se tratament;

– dezmințim ferm faptul că pacientului nu i s-a îngăduit utilizarea telefonului, din contră, personalul i-a oferit ajutor în acest sens; în plus, aparținătorii au telefonat în repetate rânduri secția de Medicină Internă și s-au bucurat de dialoguri detaliate cu medicul curant, dr. Gheorghe;

– în ceea ce privește asistenta UPU care ar fi jignit aparținătorul telefonic, acest fapt este nedemonstrat, dar se află oricum în anchetă;

– nu se dovedește lovirea pacientului de către un angajat al spitalului (asistent, conform e-mailului dvs.), secția de Medicină Internă neavând asistenți de sex masculin, cu atât mai puțin care să corespundă descrierii pacientului. Și acest punct face parte din obiectul anchetei Poliției.

Rămâne de văzut dacă cele reclamate în acest caz se vor adeveri, deși, în cele mai multe situații sesizările venite din partea bolnavilor care au trecut prin Spitalul de Urgență Slobozia au fost cât se poate de reale.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved