31 august, Ziua Limbii Române

 

Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii”

Mihai Eminescu

În numele celor 28 de milioane de vorbitori de limbă română din toată lumea, ziua de 31 august a fost desemnată Ziua Limbii Române, ca fiind una dintre sărbătorile reprezentative pentru neamul românesc.

În acest context, manifestările naționale și internaționale își propun să-i unească pe 31 august pe cei care vorbesc și simt românește și dau ocazia de a reaminti că limba română este creația fără egal a poporului nostru, răsărita odată cu el din adâncul veacurilor.

Ziua Limbii Române este marcată și de autorități, instituții publice, reprezentanțe diplomatice, institute culturale ale României, precum și de instituții românești din străinătate, prin organizarea de programe și evenimente culturale, educative, consacrate limbii române.

Marele nostru poet Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este: „Tezaurul cel mai prețios pe care îl moștenesc copiii de la părinți, depozitul sacru lăsat de generațiile trecute”. A vorbi despre limba în care gândești este ca o zi de sărbătoare, pentru că adevărata frumusețe a lucrurilor concrete nu poate fi exprimată decât în limba română.

Sacră, de-a lungul veacurilor, limba română este hrana sufletului nostru de român ce reflectă întregul trecut de zbucium și veșnicie. Ca și limbă romanică, limba română este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italianei. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială și limbă maternă pentru trei sferturi din populație.

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiează servicii religioase în Muntele Athos. De asemenea este vorbită în Ucraina, Ungaria, Valea Timocului ( Serbia), Bulgaria, dar și în comunitățile din Croația, Slovacia, Slovenia sau Polonia.

Într-o sărbătoare a veșniciei pe pământul nostru străbun românesc, de atâtea ori frământat de lacrimi și de sânge, de vijeliile și învolburările vremurilor, limba noastră, așa cum spune și poetul Grigore Vieru „leagă prin sânge, pământul de popor”.

Răsună parcă ca o revărsare de vioară pe fruntea liniștii versurile din poezia „ În limba ta” scrisă de același mare poet Grigore Vieru: „ În aceeași limbă/ Toată lumea plânge./ În aceeași limbă/ Rîde un pământ./ Ci doar în limba ta/ Durerea poți s-o mângâi,/ Iar bucuria/ S-o preschimbi în cânt./ În limba ta/ Ți-e dor de mama,/ Și vinul e mai vin,/ Și prînzul e mai prînz./ Și doar în limba ta/ Te poți opri din plâns,/ Iar când nu poți/ Nici plânge și nici râde, Cînd nu poți mângâia/ Și nici cânta,/ Cu-al tău pământ,/ Cu cerul tău în fața,/ Tu taci atunce/ Tot în limba ta/.

La mulți ani, limba română!

Bibliotecar: Florea Ecaterina

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved