23 de pacienți și 10 medici infectați cu COVID-19 la secția de Medicină Interne a SJU Slobozia

 

În secția Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență Slobozia a fost constatat un focar de coronavirus, după ce în perioada 18-29 ianuarie 2021 au fost confirmați pozitivi un număr de 23 de pacienți și 10 cadre medicale. La constatarea apariției simptomelor specifice în rândul pacienților, unitatea medicală a procedat la testarea tuturor pacienților de pe secție și a personalului medical, conform procedurilor în vigoare. Anchetele epidemiologice declanșate cu această ocazie nu au putut indica cu precizie un prim caz (pacientul zero) sau declanșarea focarului având drept cauză personalul angajat.

Astfel, din totalul de 23 de pacienți pozitivi, o parte au fost transferați pe secția ATI-extindere Covid a Spitalului Județean de Urgență Slobozia, iar restul la Spitalul suport Covid „Anghel Saligny” Fetești, Spitalul Orășenesc Țăndărei și Spitalul din Medgidia. Cât despre pacienții asimptomatici, pozitivi SARS-CoV-2, aceștia au fost externați la domiciliu, urmând să rămână izolați timp de 14 zile, cu monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie.

La data de 29 ianuarie, doi pacienți erau izolați pe secție, urmând a fi transferați către unități sanitare suport Covid.

Medici confirmați pozitiv cu coronavirus

Două cadre medicale confirmate pozitiv au forme ușoare de boală și nu au necesitat spitalizare, iar opt sunt asimptomatici. Reluarea activității cadrelor medicale din secție se va face după perioada celor 14 zile, cu repetarea testelor pentru determinarea SARS-CoV-2. Ca urmare a recomandărilor făcute în Planul de Măsuri pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus, în secția Medicină Internă au fost limitate internările pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția urgențelor. Pacienții care erau internați în secție și ale căror rezultate la testarea pentru SARS-Cov-2 au fost negative, dar nu au putut fi externați din cauza stării de sănătate, au rămas sub supraveghere, în saloane separate, până la repetarea testelor și ameliorarea stării de sănătate. Totodată, s-a efectuat curățenia și dezinfectarea curentă etapizată a spațiilor secției, respectiv saloane, rezerve, spații de depozitare, anexe sanitare etc., operațiuni urmate de dezinfecția terminală.

Unitatea noastră a recționat prompt, demonstrând capacitatea de reorganizare către alte spații, reducerea capacității și a internărilor strict la cele urgente, detașarea personalului de pe alte secții pentru a asigura continuitatea activității. Anticipăm redeschiderea secției de Medicină Internă la capacitatea normală, în contextul pandemic, în decursul săptămânii curente. Subliniem faptul că suntem într-o fază a pandemiei în care focarele izolate reapar, cauzate de breșe independente de calitatea actului medical. Astfel, pacienți sau personal infectat cu coronavirus se pot prezenta în perioada de incubație în care infecția nu poate fi detectată sau poate trece de măsurile de triaj, pot infecta personalul care să răspândească mai departe în comunitate. Este un context în care instităm, din nou, asupra măsurilor de protecție și a vaccinării”, a precizat Liviu Patrichi, managerul SJU Slobozia.

La această dată, dintr-un număr de 426 de salariați care și-au exprimat opțiunea pentru vaccinarea împotriva COVID-19, 410 persoane s-au vaccinat deja în prima etapă, ceea ce reprezintă 96% din personal. Din cei 85 de salariați, doar 11, inclusiv secția de Medicină Internă, sunt în supraveghere la domiciliu, având infecție confirmată, urmând a-și relua activitatea începând cu data de 10 februarie 2021.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved