* Dialog cu Marian Cruțu, antrenor Secția de Scrimă
a Clubului Sportiv Municipal Slobozia, director al Direcției Sport Tineret Ialomița
– Haideți, vă rog, să facem o radiografie a scrimei ialomițene pentru anul 2022. Care-au fost rezultatele de vârf, atât la copii, juniori, cadeți cât și la seniori, eventual și dezamăgiri.
– Pot să numesc 2022 un reviriment al scrimei ialomițene, începând cu categoriile juvenile, copiii de la categoriile unu, doi și trei, apoi la speranțe cadeți unde am avut rezultate pe care oricum le așteptam într-un fel sau altul, dar pe care nu le aveam în anii anteriori. Concret. Am avut la copii trei medaliați, la categoria copii trei am avut-o pe Yana Maya Zikovski CU medalie de bronz, la copii doi Neagu Damian a cucerit tot brozul, iar la copii unu, până în 13 ani, pe Marta Neagu, tot bronz…
– Marta este sora lui Damian?
– Da. Am mai avut un finalist, la copii 10-11 ani, care a venit pe locul opt, iar un rezultat bun în condițiile în care aceste categorii au devenit mult mai numeroase din punctul de vedere al participanților, a crescut numărul copiilor în țară la aceste categorii, oficiale și neoficiale. Au apărut noi cluburi private…
– Este ceva îmbucurător pentru scrima românească, pentru că a crescut aria de selecție pentru loturile naționale.
– Da, așa este, iar pe viitor vom vorbi și de calitate, nu numai de cantitate, pentru că ai de unde alege vârfurile. Fac o paranteză și vă spun că noi la Momorialul Mihăilescu am avut 61 de sportivi la o singură categorie. În total au fost 240 de concurenți. Sigur, a contat și participarea echipelor din afară, au venit concurenți din patru țări…
– Iar o notă bună pentru scrima ialomițeană, care, iată, are mare atracție.
– Da, suntem acolo, pe harta scrimei românești și asta nu poate decât să ne bucure, pentru că înseamnă că facem lucruri bune aici în Ialomița. Am mai avut două rezultate notabile la cadeți, prin Cristian Gavrilă, care a câștigat locul trei la Cupa României, asta la un an după ce câștigase titlul național la speranțe
. Rezultate foarte bune și la juniori, prin Eduard Dragomir. La participare internațională, unde avem oameni de lot, suntem în cărți acolo.
La seniori, din păcate am avut o accidentare teribilă, aceea a lui George Dragomir.
De ce spun teribilă? Pentru că el este valoros, cred că al doilea la nivel național, după Iulian Teodosiu, rezultatele o spun, nu o spun eu. George este component de bază la echipa națională de seniori. S-a accidentat în februarie, a stat patru luni pe bară exact în perioada competițională. A ratat campionatul național de tineret, unde era de trei ori consecutiv campionul României. A ratat și naționalele, și eurpoenele, și mondialele de tineret, unde era numărul unu, câștigase la europene în 2020 locul unu cu echipa Națională de tineret și locul trei la individual, cea mai bună clasare dintre echipierii României. Chiar și în aceste condiții, prin lipsa lui, anul acesta naționala a câștigat medalia de bronz la europene. Acum este refăcut și este OK, dovadă că după ce a reușit anul acesta locul cinci cu echipa României la nivel european de seniori și, mai mult decât atât, câștigă fără dubii Cupa Romțnei la seniori, în condițiile în care Iulian Teodosiu vine pe trei, iar toți ceilalți competitori din țară au participat la competiție. L-a învins în finală pe un puști foarte bun, de la Riposta București, pe Radu Nițu, vicecampion național la juniori și până în finală pe toți componenții naționalei de juniori, inclusiv pe Teodosiu în semifinale. Practic, Georgică a salvat echipa națională de juniori, câștigând fără dubii în finală. Este o premieră pentru Ialomița, nu am avut până la el Cupa României la seniori. Am mai luat locul trei la tineret prin Stănescu la tineret, inclusiv cu echipa CSM Slobozia, tot locul trei. Dar, ce mă bucură pe mine și cred că este cu adevărat o performanță este că am contat peste tot, nu a fost categorie unde să nu fim în cărți.
– Care sunt, totuși, cele mai bune rezultate ale anului 2022?
– Bineînțeles, rezultatul excelent în Cupa României al lui George Dragomir, titlul lui Cristian Gavrilă, și în final, cel mai bun rezultat a fost locul cinci la europene al lui George Dragomir.
– Două trei vorbe despre scrimerii plecați de la Slobozia și care, din păcate, reprezintă alte cluburi din țară?
– Se știe că în urmă cu zece ani nouă ne-a plecat tot nucleul de juniori, care formau echipa campionă națională la momentul respectiv. Trei ani la rând am avut în componență pe Teo, cu Bucur, cu Mihai, cu Iancu, cu Eftimie, care ulterior au ajuns la Steaua și la Dinamo. Inclusiv Alin Badea, puțin mai înainte. Zece ani juniorii noștri au dominat sabia românească. Asta e! Pe atunci nu existau intențiile bune ale CSM-ului Slobozia care există acum. Nu prea interesa pe vremea aceea scrima. Erau alți oameni, alte viziuni. Acum, într-adevăr, lucrurile merg excepțional la CSM. Sunt condiții la care rivalizăm cu Steaua și cu Dinamo.
– Așadar, este o susținere consistentă la nivelul seniorilor în scrimă, sunt șanse să nu ne mai plece valorile din județ?
– Dovada cea mai la îndemână este că îl avem acum pe GeorgeDragomir, al doilea sabreur al României la seniori și câștigătorul Cupei României, îl avem la Slobozia.
– Din partea cui vine această susținere?
– Acum, bugetul acoperă toate nevoile în ceea ce privește pregătirea, echipament, cheltuieli pentru competiții, inclusiv internaționale. Vă spun sincer, am colegi în țară care sunt invidioși pe condițiile pe care le avem acum la Slobozia. Iași-ul nu poate să facă acum ce face CSM-ul nostru la Slobozia. Au contracte de prestări servicii sportive, sunt plătiți în funcție de nivelul valoric, acolo unde sunt niște grile, premierile nu s-a pus problema. Păi, Dinamo anul trecut nu au dat premieri, că n-aveau bani! Dinamo, care venea să ne ia nouă sportivii. Păi, ce, măi! Să ți-i dau ție, ca să nu le dai nici măcar o premiere! CSM-ul este finanțat din bugetul primăriei Slobozia. Dar, și nu este deloc lipsit de importanță, Consiliul Județean Ialomița prin acele proiecte de finanțare (nu numai în sport, ci și în cultură, educație, mediu, tineret, culte) a ajutat foarte mult scrima. Noi mai avem un club, CCS Slobozia. Nici acolo nu a fost rău, dar nu putem vorbi de condițiile pe care le avem la CSM. Mi se pare un lucru neacceptabil, când îți ia un copil titlul național, indiferent de sport, ateltism, tenis, scrimă, dăi 500 de lei, că atât scrie în lege! Niciodată CCS-ul nu a plătit elevii cu performanțe, nu mai vorbesc de antrenori, care… la revedere, fac muncă patriotică. Aici este un minus.
– Și cine să-i susțină?
– Ministerul Învățământului, cine altcineva! Că nu au prins în buget! Păi, de ce să nu prinzi? Rezultatele CCS-ului când vorbim de scrimă, față de acum zece ani, sunt subțiri. Nu mai zic de celelalte sporturi, care s-au cam dus. Atletismul nu mai este pe hartă, pe când în urmă cu douăzeci de ani, că dumneavoastră ați scris astunci, știți ce însemna atletismul pe vremea lui Ion Neacșu, la suliță, la semifond, la cros. Nu vreau să mă întorc și mai înapoi, la medalia de la mondiale a Tudoriței Chidu, de Corina Gârbea la suliță.
– Și numai ministerul este de vină!
– Nu! Sunt și profesori de sport comozi.
– Căștigă un profesor de sport în jur de 3.000 lei pe lună?
– Mai mult! Prin fișa postului are o programă școlară, pe care trebuie să o respecte. Prin aceeași fișă, este obligat să reprezinte școala la Olimpiada Sportului Școlar. Păi, ce? – zic ei. Facem Daciada? Nu. Prin fișa postului este obligat să se ducă la două sau trei competiții. Se duc, doar profesorii care au sportul în sânge. În rest, Dumnezeu cu mila. Imposibil să nu ai în școală zece elevi care să alerge bine, să joace handbal, fotbal, volei nu cred că mai există pe undeva. Au dispărut din școală sporturile noastre olimpice, la care, vă aduceți aminte, la volei se juca finala Cupei Campionilor între Steaua și Dinamo! Tenis de masă, un sport atât de atractiv, atât de ușor și necostisitor, nu se mai practică. Cât am fost profesor la Sudiți, mă duceam la șapte opt olimpiade! Aveam doi buni la șah, îi duceam la șah. Îi duceam la scrimă, îi duceam la nandbal, la ateltism, am avut echipă de baschet! Și mai veneau și cu rezultate! Când dorești să faci, faci, când nu, stai și iei salariul!
– Să revenim la scrimă și să încheiem optimist: ce așteptați de la scrimă ialomițeană în 2023?
– Așteptăpm să confirmăm acolo unde avem potențial, pentru că noi cam știm unde suntem tari, dar și unde avem puncte slabe. Aștept un reviriment din partea celor mici, mai ales după selecțiile de anul trecut.
Așteptăm și la nivelul juniori, cu Răzvan Stănescu și cu Eduard Dragomir (Edi a luat locul trei acum în ianuarie la naționale, într-o concurență foarte mare), scontăm pe un titlu de campiona național pentru George Dragomnir, după ce a câștigat Cupa României. Singurul care poate să-i facă probleme lui Dragomir este acum Iulian Teodosiu, care este în primii șase din lume și sigur va prinde Olimpiada de la Paris, se antrenează la o Academie din Franța, dar eu cred că George poate să-i facă față, poate juca de la egal la egal cu Iulian.
Nicolae TACHE