<>

 

Nelu Chițoiu, primarul comunei Miloșești, în fața celui de-al treilea mandat

Nelu Chițoiu este primar al comunei Miloșești de două mandate, ceea ce înseamnă opt ani dedicați cetățeanului. Într-un dialog cu domnia sa, am încercat să deslușim atât realizările din această perioadă, dar și proiectele de viitor, pentru că, spune domnia sa, mai sunt destul de multe de făcut pentru a oferi locuitorilor din cele trei sate componente o viață dacă nu ca la oraș, măcar mai ușoară, cu acces mai ușor la toate utilitățile și serviciile. , cu deosebire

 • Așadar, domnule primar, să începem dialogul nostru cu un remember: cum arată comuna Miloșești când ați preluat mandatul de primar?

 • Deplorabil. Nu era lumină aproape deloc pe străzi, în satele aparținătoare nici atât, drumurile erau vai de ele, oamenii „înotau” prin noroaie, nu aveam mai nimic prin comună. Până în 2012 în comuna Miloşeşti, mai exact în satele aparţinătoare Nicoleşti şi Tovărăşia, nu exista decât câte un kilometru de drum pietruit.

 • Cum au fost cei opt ani în fruntea comunităţii?

 • Nu a fost uşor, în nici un caz. Ca primar, fiecare zi este un nou început! Poţi să te-aştepţi la ceva uşor de realizat sau la ceva mai greu, de care cetăţeanul chiar are nevoie şi nu ştii cum să-l faci pentru el. Ce nu putem schimba este doar lăsat de Dumnezeu, atât. În rest, putem face… nu este nimic imposibil. Dar la nivel de comunitate, fiindcă suntem destul de săraci, nu ne permitem de multe ori şi imposibilul. Însă, puţin câte puţin s-a ajuns la realizări care, în primul rând, m-au schimbat şi pe mine, pentru că am încercat să fac, împreună cu echipa, lucruri frumoase și utile pentru oameni, atât cât s-a putut. Nu doar primarul are un merit, ci toată echipa de la primărie, apoi Consiliul Local, care a fost de acord cu toate proiectele. Unele au scârţâit când au fost votate, dar a trebuit să arătăm într-un final că nu au fost greşite, ci cu un scop anume, de care să beneficieze orice cetăţean.

 • Puteți să faceți o retrospectivă a celor opt ani în fruntea comunității, din punct de vedere a proiectelor realizate, pe satele componente.

 • În anul 2012, când am preluat mandatul de primar, în primul rând a fost o dezamăgire totală pentru mine când am văzut visteria în ce hal arăta. Erau vreo 6,8 miliarde lei vechi datorii. A fost spre norocul nostru că în anul acela s-au dat arieratele, altfel, la 1 octombrie aveam poprire pe conturi. Am avut o Hotărâre Judecătorească care trebuia să fie pusă în aplicare în luna februarie, privind achiziţionarea de carburant care nu a fost plătit un an şi ceva și așa am ajuns în instanţă. Aveam de plătit 140-150 milioane de lei vechi, dar pentru că nu s-a plătit la timp am ajuns la o creanță de vreo 550 de milioane de lei vechi cu tot cu penalităţi. Într-un final, am reuşit să facem o parte din plată, iar apoi s-au dat arieratele şi până la 15 decembrie 2012 am ajuns pe zero cu datoriile. Astfel, de la 1 ianuarie 2013 am putut să pornim la drum fără niciun fel de datorie. Uitându-mă în urmă, constat că eram încremeniți în timp, pentru că ani de-a rândul s-a bătut pasul pe loc și nu s-a făcut mai nimic pentru comunitate. În toată comuna era foarte puţină piatră băgată pe străzi. La Tovărăşia era o singură stradă cu piatră, pe o lungime de un kilometru şi nici aceea nu era finalizată până la capăt. Dar, îmi asumasem răspunderea. Eram primar şi trebuia să fac ceea ce era necesar pentru cetăţeni. La Nicolești aceeași situație.

 • Era pietruită exact calea de acces către şcoală. În anii următori a trebuit să facem în aşa fel încât să demarăm proiecte privind măcar pietruirea străzilor. Vreau să vă spun că până în 2016 s-a depăşit stadiul de 50 la sută în ambele sate cu pietruirea.

 • În satul Miloșești era la fel?

 • În satul Miloşeşti era piatră pusă pe străzi, dar doar în proporţie de 50 la sută. Aici aveam piatră, dar nu aveam lumină. Am reuşit pe urmă să alocăm bani şi pentru iluminat. Primul lucru pe care a trebuit să-l facem a fost să schimbăm becurile, fiindcă aveam nişte facturi exorbitante la iluminatul public. Erau becuri vechi, care consumau foarte mult. Am investit în 200-300 becuri economice, am schimbat şi instalaţia și s-a văzut o mare schimbare, în următoarele două luni s-a redus plata la jumătate.

 • Celelalte sate aveau lumină pe străzi?

 • Celelalte sate aveau iluminat public, dar doar pe strada Calea Buzăului, la şoseaua principală, nu și pe cea care ducea la şcoală, de exemplu. Satele erau în beznă. Unde mai aveau lămpi, erau din tablă, de pe vremea lui Ceauşescu și acolo am fost nevoiţi să investim. Am cumpărat lămpi aproape lună de lună, în funcţie de cum puteam şi le montam cu cine puteam. În anii următori s-a finalizat iluminatul cu un stâlp da şi unul nu. Până în 2016, fiecare colţişor din sat avea iluminat public. În Miloşeşti am reuşit în 2016 să cumpăr aproximativ 60 sau 62 de lămpi cu led care au schimbat total imaginea satului în centru.

 • Și anul acesta ați avut un proiect cu finanțare prin ADI Ialomița pentru modernizarea iluminatului public…

 • Da, este adevărat că am finalizat un proiect în acest sens, prin ADI Ialomiţa, în valoare de 299.116 lei, bani care au fost investiţi în lămpi cu led (416 bucăți), pe care le-am împărţit între Nicoleşti şi Tovărăşia (câte 108 lămpi în fiecare dintre cele două sate) şi am montat 200 de bucăți în Miloşeşti.

 • Ce proiecte mari aveți la nivel de localitate?

 • Când am venit în 2012, nu am găsit decât trei serii de ţevi îngropate pentru rețeaua de alimentare cu apă, unele fiind îngropate înainte de Revoluţie. În 2012 era un proiect în derulare, depus tot de mine, cu fostul primar Nicolae Enache, din perioada în care eram viceprimar, însă, timp de șase ani nu s-a făcut decât să se îngroape nişte ţevi doar în Miloşeşti şi nici aici tot. În prezent, avem vreo 15 km de alimentare cu apă numai pe Miloşeşti. Mai avem 7,4 km pe Nicoleşti şi Tovărăşia. Nu avem casă la care să nu fi ajuns reţeaua de apă. Unde s-a mai făcut un cartier nou, la Miloşeşti, am completat noi, pe urmă. Toată localitatea este acoperită din acest punct de vedere. Mai mult decât atât, în 2012, până la sfârşitul anului am finalizat inclusiv staţia de apă şi am făcut probe la Tovărăşia unde nu era nimic. În 2013, în luna aprilie, am reuşit să finalizăm Nicoleşti, iar în septembrie și Miloşeşti. Proiectul acesta cu apa ne-a dat mari bătăi de cap, pentru că a trebuit să forăm alte puțuri care, spre norocul nostru, au funcţionat. Nu e debitul la care ne-am aşteptat, e cu puţin sub cel preconizat, dar nu e nicio problemă, fiindcă avem în momentul de faţă săpate trei puțuri şi mai avem de săpat încă două. Acum cu cele trei puţuri noi (la 75-80 metri adâncime) facem faţă la consum. La Tovărăşia, spre norocul lor, încă din primul an, din 2012, au avut apă ca de izvor.

 • Vorbiți-mi și despre proiectul de canalizare

 • Proiectul de canalizare este în derulare, iar oamenii au văzut efortul nostru de a ne racorda la utilități. Am început lucrarea din luna iunie şi lucrările sunt destul de avansate. Este vorba de 14,5 km de canalizare doar la Miloşeşti, care trebui finalizați într-un an.

 • Alte investiții în folosul comunității?

 • Am reuşit să pietruim tot satul Miloşeşti, inclusiv satele aparţinătoare. Avem şi aproximativ 5 km de asfalt dintr-un total de 14,5 km pe localitate. Procentul este destul de mic, dar noi avem un proiect la care tot aşteptăm finanţare. Ideea este că avem o ordine a lucrurilor: întâi lucrările subterane și apoi asfaltare și ce ne-o mai trebui. Anul acesta am avut un proiect prin care am făcut un kilometru de asfalt, pe strada Unirii, un drum comunal care vine de la Gheorghe Doja. De la Revoluţie încoace, dacă fiecare primar făcea câte un kilometru de asfalt pe an, acum umblam în sandale în toată comuna. Eu am reușit să modernizez 5 km de străzi prin asfaltare. În afară de cei 5 km, mai avem încă 7,2 km prinşi, plus Nicoleşti 2 km şi Tovărăşia 2 km.

 • Care este starea trotuarelor?

 • Da, avem şi trotuare pe vreo 3 kilometri pe strada Unirii, care face parte din DC51 cu o lungime de 1,8 km, asfaltată în totalitate. Mai avem în plan să facem trotuare pe strada Primăverii, care și aceasta este asfaltată. Dacă se va finaliza şi cu canalizarea, cred că Primăria şi-ar permite să facă 3 km de trotuar.

 • Utilaje pe care să le folosiți la diverse lucrări în comună ați achiziționat?

 • Da, avem o volă achiziționată prin GAL, pe care o folosim la curăţenie. Are și lamă de zăpadă şi ne va fi utilă la deszăpezire, la situaţiile de urgenţă. Până acum, închiriam de la anumite societăţi utilajele pentru deszăpezire, acum avem propriul utilaj.

 • Au copiii locuri de joacă adecvat unde să-și petreacă timpul liber?

 • În 2019, Primăria a beneficiat de o sponsorizare de patru mii şi ceva de euro din partea unei firme pentru amenajarea unui spaţiu de joacă. Acum avem în perspectivă aproximativ 6.000 euro, cu care dorim să modernizăm parcului din Miloşeşti, pe care-l avem în plan de mai mult timp. Am început, am pregătit terenul, am cărat nişte pământ acolo ca să amenajăm aleile.

 • Am avut un loc de joacă mai vechi, la grădiniţă, și cu sponsorizare din partea unei firme l-am modernizat şi amplasat tot acolo. Mai mult decât atât, avem în vedere şi proiecte prin ADI Ialomiţa pentru locuri de joacă, dar anul viitor, pentru că anul acesta a fost prioritar iluminatul public, care era absolut necesar.

 • Ce investiții ați făcut sau faceți în unitățile de învățământ?

 • În grădiniţă nu ne-au mai rămas decât pereţii şi o centrală pe care nu am vrut s-o schimbăm, în rest reabilităm și modernizăm tot. Inclusiv termopanele vor fi ignifuge. ISU ne-a respins proiectul de două ori, fiindcă nu am avut o scară exterioară pentru evacuare şi încă un hidrant, dat fiind faptul că suprafaţa este destul de mare. Nu vom umbla la acoperiş, pentru că a fost făcut în 2013, așa cum și cele două grupuri sanitare au fost modernizate, acum fiind în interior. Proiectul privind grădinița a fost depus pe PNDL, iar valoarea acestuia este de 2.271.403 lei. Și în şcoală am investit foarte mult, nu neapărat bani, ci am investit mult suflet, nu doar eu, ci şi directorul şcolii. Peste 50 la sută din cadrele didactice sunt navetiste, iar dacă noi nu le decontam transportul, nu mai veneau.

Mai mult decât atât, făcând bugetul cu un an înainte, ştiind necesarul pentru o unitate de învăţământ, de fiecare dată am atenţionat să nu rămânem descoperiţi la plata utilităţilor, la strictul necesar, respectiv iluminatul, achiziţia de lemne din primăvară, carburantul pentru microbuzul şcolii, revizia aproape generală a microbuzului în fiecare vacanţă. Nu ne-a scăpat absolut nimic şi tot ce a fost necesar, am căutat să rezolvăm.

 • Populația din cele trei sate ale Miloșeștilor este îmbătrânită și cu atât mai mult se impune nevoia unui dispensar funcțional. Cum stați din acest punct de vedere?

 • Când am preluat dispensarul, era într-un stadiu destul de avansat de degradare. Este în aceeaşi incintă cu grădiniţa, pe toată suprafaţa de la parter, de vreo 1.400 mp. Oamenii trebuie să știe că avem toată aparatura necesară achiziționată, valoarea este de 1,5 miliarde de lei, și vorbim aici despre echipamente, mobilier şi tot ce mai are nevoie un medic de medicină de familie. Investiții de așa anvergură nu s-au mai făcut de mulți, chiar foarte mulți ani, însă acum se face totul conform standardelor europene.

 • Ce obiective aveți pentru viitor dacă veți mai fi ales primar?

 • Este clar că nu ne putem opri aici. Startul a fost mai greu, însă acum lucrurile au intrat în linie dreaptă și încercăm să facem ce știm noi mai bine pentru cetățenii noștri, care ne-au acordat încredere. Avem nevoie de alimentarea cu gaz și sigur ne vom racorda la această rețea, trebuie să atragem investitori pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, să finalizăm programul privind întocmirea cărților funciare pentru extravilan/intravilan, să împădurim terenurile neproductive. Sunt foarte multe proiecte pe care le-am început și pe care trebuie să le finalizăm, însă ne gândim și la altele noi, utile pentru buna desfășurare a vieții oamenilor.

 • Mai amintesc aici un proiect pentru montarea unui sistem de supraveghere video, construirea unei săli de sport, reabilitarea Căminului cultural, a Blocului și a Casei Agronomului, precum și pentru amenajarea unui teren sintetic de sport în incinta școlii, finalizarea proiectului de asfaltare în cele trei sate și amenajarea parcului din satul Miloșești.

Rugat să-și acorde o notă, acum, la final de mandat, primarul Nelu Chițoiu a fost reținut și ne-a declarat că oamenii din comună sunt cei mai în măsură să-l evalueze și că nu-și poate acorda singur nota: N-aș putea să-mi acord o notă, pentru că s-ar putea să greșesc, îi las pe cetățeni să mă evalueze și nu doar în ceea ce mă privește pe mine, pe întreg aparatul aflat în subordinea primarului. Pentru mine contează să avem continuitate, mai ales cu echipa cu care am pornit la drum, ca să putem finaliza ce am început și să demaraăm și alte proiecte necesare comunității noastre. Oamenii, locuitorii acestei comune, în slujba cărora noi ne aflăm au avut un aport foarte important la toate obiectivele și proiectele noastre. Fără ei n-am fi putut să facem ceea ce avem astăzi. Ei au venit cu idei, ne-au încurajat și au avut câte un gând bun pentru fiecare dintre noi și pentru asta nu putem decât să le mulțumim. Mai mult decât atât, trebuie să știe că ne dorim să continuăm împreună, să fim o echipă și să reușim să ducem la bun sfârșit tot ce ne-am propus pentru viitor!”

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved