Boboteaza la ialomițeni

Botezul domnului la Andrășești, Bordușelu și Albești

Vineri, 6 ianuarie 2023, zi de Bobotează în satele ialomițene. La începutul periplului nostru prin Ialomița, am surprins imagini mai întâi la bisericile din Andrășești, Bordușelu și Albești, acolo unde preoții parohi Nicușor Comșa, Alexandru Badea și Alexandru Vasile au oficiat slujbe de sfințire a apei, urmate de botezul cailor în fața așezămintelor de cult.

SONY DSC

SONY DSC

Public peste așteptări la concursurile hipice de pe islazul dintre Ion Ghica și Ivănești

Cum era de așteptat și cum ne-am obișnuit de ani buni, locuitorii satelor Ciulnița, Poiana, Ion Ghica și Ivănești au participat cu mic cu mare la sărbătorirea Botezului Domnului. După ce preoții din cele patru biserici ale comunei au săvârșit slujbele de sfințire a apei numită Agheasma Mare (folosită de credincioși pe tot parcursul anului) și în fața lăcașurilor de cult a avut loc ceremonialul de botezare a cailor (care de care mai frumos împodobiți și mai zglobii), toată suflarea comunei s-a deplasat pe islazul dintre Ion Ghica și Ivănești pentru a participa la tradiționalele concursuri hipice (probele de frumusețe, călărie, viteză, tracțiune și îndemânare) organizate de primărie an de an, aproape fără întrerupere din urmă cu 18 ani și până azi.

SONY DSC

Dar, să-l lăsăm pe domnul Stelică Gheorghe, primarul comunei Ciulnița, să ne ofere mai multe detalii despre ce înseamnă azi această tradiție în satele componente comunei Ciulnița: Botezul cailor este o tradiție pe care noi la Ciulnița o menținem din 2005. Este vorba aici despre leagătura dintre gospodari, dintre oameni și cai. Și în cântece avem trecut calul. Calul ne călătorește, nu! Calul, pușca și pistolul, știți foarte bine melodia. Așa și oamenii se bucură de această sărbătoare și vin cu animalele cu care mai lucrează încă, pentru că mulți dintre ei nu-i iau numai pentru frumusețe, îi iau pentru a merge la pădure (atât cât mai au de lucru pădurarii cu ei), să care iarba, lucerna și cocenii de porumb din câmp pentru a-și hrăni celelalte animale din gospodărie. Cred că în acest moment mai avem în jur de patruzeci de cai în comună. În urmă cu cincisprezece ani aveam la concursul de frumusețe câte șapte-opt exemplare (acum avem unul singur, cu adevărat frumos, cal de rasă), la concursul de călărie câte zece participanți, la atelaje cu un cal sau cu doi cai câte opt-zece participanți.

SONY DSC

SONY DSC

Da, întâlnirile de Bobotează din ultimii ani ne arată o scădere a efectivelor de cai din cele cinci sate ale comunei, pentru că lumea se schimbă, nu-i așa! Din povestirile bunicilor și părinților noștri știm că în urmă cu mulți ani se întâlneau aici pe islaz cu sutele și-și făceau întrecerile de călărie și de tracțiune singuri. Aveau și alte întreceri inedite, de exemplu puneau căruțele spate în spate și se luptau care să dea căruța înapoi. La final, se întâlneau cu toții la crâșma din sat, beau o țuică sau un vin fiert (pe care dealtfel și noi le oferim astăzi), își depănau amintiri, dar și ce vor face în anul care abia începea. Dar, chiar dacă la evenimentul din acest an nu participă toți proprietarii de cai și atelaje, mă bucur că avem o participare cât de cât numeroasă a concurenților, dar mai cu seamă a publicului, care iată, anul acesta, profitând și de vremea frumoasă (de primăvară am putea spune) ne-a depășit așteptările.

SONY DSC

SONY DSC

La finalul concursurilor, Primăria Ciulnița o oferit câștigătorilor diplome și premii în valoare totală de 2.000 lei. Câștigătorii ediției a XVIII-a la competiția hipică “Datini și obiceiuri de Bobotează în comuna Ciulnița” au fost:

Proba călărie: Locul I – Răduț Viorel (sat Poiana), Locul II – Cristodor Marian (sat Poiana, Cartier Ghimpați), Locul III – Staicu Marian (sat Poiana, Cartier Ghimpați).

Proba viteză, atelaj cu 1 cal: Locul I – Mușat Valentin (sat Ivănești), Locul II – Stanciu Alin (sat Ciulnița), Locul III – Răduț Viorel (sat Poiana).

Proba viteză, atelaj cu 2 cai: Locul I – Răduț Viorel (Poiana), Locul II – Buturugă Vasile (sat Ivănești), Locul III – Stanciu Alin (sat Ciulnița).

Proba îndemânare, atelaj cu 1 cal: Locul I – Răduț Viorel (sat Poiana), Locul II – Petre Aurelian (sat Ciulnița), Locul III – Mușat Valentin (sat Ivănești)

Proba tracțiune, atelaj cu 2 cai: Locul I – Stanciu Alin (sat Ciulnița), Locul II – Răduț Viorel (sat Poiana), Locul III – Manea Gherghe (sat Ciulnița).

Premii speciale: Mușat Valentin (sat Ivănești) – pentru relaxarea asistenței și întreținerea unei atmosfere de sărbătoare, Vasile Ianis (elev, clasa pregătitoare sat Ciulnița) – pentru ponei.

 

Peste o mie de spectatori la concursurile hipice de pe Stadionul Municipal Fetești

După slujba de Bobotează din 6 ianuarie, Primăria Municipiului Fetești a organizat o serie de evenimente tradiționale care au început cu „Botezul Cailor” la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Gătiți cu ciucuri și harnașamente frumoase, caii au fost plimbați de însoțitorii lor până la Stadionul Municipal, acolo unde au putut fi admirați de peste o mie de feteșteni, alături de care au ținut să fie primarul Laurențiu Șonchereche, alți reprezentanți ai administrației locale, președintele Marian Pavel și vicepreședintele Cătălin Grigore din partea Consiliului Județan, prefectul Marin Constantin, secretarul județului, domnul Adrian Ionescu, precum și Viorel Nica, președintele PSD Fetești.

Au urmat apoi concursurile cu premii: „Cel mai frumos atelaj” și „Cel mai frumos cal și călăreț”.

La categoria „Cel mai frumos cal și călăreț”, premiul special al juriului a fost obținut de Tatu Liviu, în timp ce locul I a fost ocupat de Munteanu Dumitru, locul II de Ilie Valentin, iar locul III de Alexandru Florin. Mențiunea a fost acordată lui Trașcă Leonard Florin.

La categoria „Cel mai frumos atelaj”, premiul special al juriului a fost obținut de Dode Cătălin, în timp ce locul I a fost ocupat de Oprea Lilian, locul II de Tatu Liviu, iar locul 3 de Ureche Adrian. Mențiunea a fost acordată lui Munteanu Dumitru George.

Evenimentele s-au încheiat la debarcaderul din zona cartierului Vlașca cu recuperarea crucii, care a fost aruncată de preot în Brațul Borcea, câștigătorul fiind Vintilescu Alin.

Obicei inedit la aruncare Crucii în Dunăre la Giurgeni

Peste două sute cincizeci de credincioși au participat vineri 6 ianuarie la slujba de Bobotează din Biserica „Sfinții Împărați” din Giurgeni pentru a primi Agheasma Mare, pe care o vor păstra peste an la loc de cinste în casă și o vor folosi oricât de câte ori este nevoie, atât pentru sănătatea lor cât și a animalelor din gospodărie. Din păcate, caii aduși pentru botezul din fața bisericii au fost destui de puțini anul acesta, asta deoarece la Giurgeni din an în an sunt tot mai puțini gospodari care se încumetă să crească cai, bărcile și șalupele fiind la mare căutare, atât de necesare pescuitului pe Dunăre.

În continuare, mulți dintre cei prezenți la slujbă s-au deplasat (în frunte cu părintele paroh Nicolae Ignat și primarul Giurgenilor, domnul Valerică Dinu), pe malul Dunării pentru a săvârși tradiționalul obicei de aruncare a Crucii în apă și recuperarea ei de către tinerii din sat.

 

 

 

Despre acest obicei ne-a vorbit cu lux de amănunte Eugen David, directorul căminului cultural din localitate: La noi, față de Hârșova sau Fetești, unde Crucea recuperată are un singur câștigător, obiceiul diferă în mare măsură, fiind menținut de la an la an. Și anul acesta părintele paroh a aruncat de pe mal în largul Dunării trei cruci, după care au sărit să le recupereze Jănel Șalupa, Alexandru Băjenaru, Paraschiv Ionuț, Valentin Șerban, Ionuț Chivu și Giani Bundea. O dată recuperată prima cruce, aceasta a trecut din mână în mână și dusă la mal, tot așa fiind recuperate și celelalte două cruci. După aceea au plecat în sat din poartă în poartă, au sfințit casă cu casă gospodarii și animalele din curte, fiind recompensați pentru efortul loc cu câte o cană de vin fiert și cu bani, că așa-i la modă acum, nu ca înainte, când se alegeau cu pâine de casă, cozonac, carne, cârnați, brânză și alte diverse produse de sezon”.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved