Vineri, în Stațiunea Amara începe concursul de interpretare a muzicii românești dotat cu „Trofeul Tinereții”. În pagina de față, o scurtă prezentare a celor 12 concurenți care au trecut prin furcile caudine ale preselecției și s-au calificat în faza finală.
Nu alerg după premii, cred în mine și știu că voi reuși
Andrada Gabriela Bădără. Este elevă, are 17 ani. Vine din Roman, județul Neamț. A participat la ultimele patru ediții ale festivalului-concurs „Mamaia Copiilor”, obținând la secțiunea creație (cu aceleași piese piesele pe care le va interpreta și aici la Amara, dar la categorii de vârstă diferite) două premii frumoase: în 2018 premiul I și în 2021 premiul II. Spune că nu aleargă după premii, dar, iată că acestea vin unul după altul și se adună într-o frumoasă salbă. Când vorbește despre ea, o face cu maturitate și cu multă siguranță privind viitorul: „Î-mi doresc enorm o carieră în lumea muzicii. Nu urmăresc faima pe care poate 80 la sută din tineri o caută, ci o cale spre a fi profesor de canto și, bineînțeles, dezvoltarea palmaresului meu cu tot felul de proiecte. Nu, nu caut modele în oamenii publici. Modelul meu în viață este și va fi cel construit cu migală de mine pe parcursul vieții, până când voi vedea împlinte idealurile mele.”
Pentru Carlita, nimic nu se poate compara cu timpul petrecut pe scenă
Carla Florentina Boboc. Are 16 ani, este elevă și vine din Craiova. Câteva din gândurile Carlitei (așa o mângăie mama și prietenii): „Încă din copilărie am visat la o carieră în lumea muzicii. Scena și microfonul au devenit pentru mine lucruri fără de care viața nu ar fi fost la fel, așa că, bineînțeles că nu m-aș vedea urmărind un alt drum. Am investit atât de mult timp în muzică încât a devenit tot ceea ce îmi place să fac. Sunt sigură că, poate, dacă aș oferi atenție unor alte subiecte și posibile pasiuni aș găsi multe lucruri care mi-ar face plăcere, însă sunt la fel de sigură că nimic nu se poate compara cu timpul petrecut pe scenă. Am venit la Amara pentru a adăuga încă o experiență minunată în portofoliul oportunităților oferite de aceste festivaluri, care ne ajută pe noi, concurenții, să ne formăm drumul spre o posibilă carieră muzicală.”
Pentru mine, prezența în finală este deja o mare satisfacție
Romina Ciocoiu. Născută la Roman în urmă cu 18 ani, Romina vine din comuna Doljești, județul Neamț. Nu este pentru prima dată prezentă pe scena festivalului de la Amara. A mai făcut-o în 2017, fiind laureată a concursului „Amara Junior” la categoria 13-15 ani.
Despre concursul din această seară de la Amara, ne spune că nu are emoții, ci doar o mare dorință să încânte cu interpretarea sa pe cei din fața scenei: „Da, de când eram micuță mi-am dorit să particip la acest festival, motivul principal fiind cel că interpretarea este live, alături de orchestră, iar provocarea este cu atât mai mare prin prisma faptului că participanții ajunși în finală sunt cei mai buni din cei mai buni, ceea ce pentru mine înseamnă deja o mare satisfacție.”
„Am venit la Amara să fac cunoscut mesajul nostru, mesajul trupei Nord”
Ciutacu Victor Dorian. Are 22 de ani, vine din Brăila, este solist vocal al grupului Nord, un grup în ascensiune pe scenele muzicii românești.
-
Ce este muzica pentru tine: o simplă pasiune, sau o profesie?
-
Și una și alta. Este o pasiune foarte veche, încă din copilărie. De-a lungul anilor am avut șansa să lucrez cu oameni de prestigiu din lumea artei, ceea ce mi-a dat curaj să merg mai departe pe acest drum. Da, îmi doresc să ajung un nume în lumea muzicii, visez la acest lucru încă de mic, dar în primul rând îmi doresc să aduc bucurie oamenilor prin muzica mea și să fiu, la rândul meu, fericit și mulțumit cu ceea ce fac. La Amara, vreau să mă reîntâlnesc cu vechi prieteni, să socializez, să cunosc alți oameni minunați, și bineînțeles, nu în ultimul rând, să fac cunoscut mesajul nostru, mesajul trupei Nord. Suntem o trupă tânără, cu vise și speranțe mari și sperăm ca, în viitorul apropiat, numele nostru să fie pe buzele fiecărui român.
Îndrăgostită de Celine Dion, de pian și de chitară
Ana Maria Christiana Doană. Are 16 ani, este elevă și vine din Craiova. Își dorește din tot sufletul o carieră în lumea muzicii, este un scop pe care-l urmărește cu orice preț, indiferent de sacrificii: Da, am o dorință foarte mare de a reuși, iar scopul pe care îl urmăresc cu orice preț este dezvoltarea personală pe acest plan. Personalitatea din lumea muzicii de care sunt îndrăgostită este faimoasa Celine Dion, care de fiecare dată mă uimește cu prezența ei încântătoare pe scenă și cu splendida sa voce. Urmărit-o de când eram micuță și am reușit să “fur” câte ceva din tehnica ei vocală. La Amara am venit numai cu gânduri bune, de a încânta publicul, de a impresiona juriul, cât și de a cunoaște lume nouă și, să sperăm, cu gândul la reușite pe măsura!
De la “Amara Junior” la Amara… senior
Cristina Frățilă. Este de aici, din Amara. Are 16 ani, este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte “Ionel Perlea” din Slobozia, profilul muzică. De-a lungul ultimilor ani, a participat la Festivalul „Florentin Delmar” de la Focșani, Festivalul „Radu Șerban” de la Caracal unde a obținut premiul 3, Festivalul „Mamaia Copiilor” i-a adus locul 1, iar la Festivalul “Amara junior” a obținut locul 1. „Sunt foarte sigură pe mine, pe talentul și pe munca pe care o depun, am așteptări cât mai mari de la mine și știu că voi da tot ce pot pe scenă. Profesorii mei de canto sunt Cristina și Valentin Vasopol și Alexandra Bordei, cărora le mulțumesc pentru că m-au ajutat să performez și să fiu perfecționistă în tot ceea ce fac (…) În afară de muzică pun și găsesc pasiune în orice. Gătesc, dansez, compun, fac orice, astfel încât să rămân activă”, ne-a transmis tănăra concurentă.
“Vreau ca Trofeul să rămână acasă, în Ialomița”
Iosifescu Robert. Are 23 de ani, este slobozean, dar de patru ani locuiește în București. „Cânt de aproximatix trei ani și jumătate în trupa Heavy Rotation și am dezvoltat și proiectul meu de artist, intitulat Robert Fest. În urmă cu un an am lansat discul single „Hurt Me”, care se bucură de un succes mare în Brazilia, Portugalia, India, Polonia, Rusia și nu numai (…), a declarat Robert.
Pe scena Festivalului de la Amara își dorește să dea tot ce este mai bun și speră să câștige, ca de această dată Trofeul să rămână acasă, în Ialomița.
Rara avis: tânăr la 17 ani, împătimit după muzica lui… Charles Aznavour
Alessandro Mucea. Are 17 ani, vine din Piatra Neamț. O carieră în lumea muzicii pentru Alessandro nu este exclusă: „Eu chiar aș vrea să profesez in muzică. Ar fi un vis implinit pentru mine. Până la urmă, asta îmi place să fac. Să cânt.”
Rara avis! L-am întrebat, și pe el, dacă există vreo personalitate din lumea muzicii
pe care o are model. Răspunsul a fost unul surprinzător la un tânăr de 17 ani din România: „Admir foarte mult muzica lui Charles Aznavour”.
De ce a venit la Festivalul Amara? Ne răspunde sincer: „Este o ocazie rarisimă pentru mine să cânt cu orchestra în spate. Pănă acum, nu am avut o experiență de genul acesta. Cu siguranță, voi avea ce învăța.”
“Trofeul Tinereții” a fost și va fi mereu festivalul meu de suflet
Alina Nădrag. Are 18 ani, este din Slobozia și urmează cursurile Colegiului Național “Mihai Viteazul”, secția matematică-informatică intensiv engleză, fiind elevă în clasa a XII-a. După ultima ediție a Festivalului “Trofeul Tinereții” 2019, unde a obținut premiul pentru popularitate, Alina a participat la Festivalul “Iulian Andreescu” Drobeta Turnu Severin, unde a obținut locul III.
„Încă de la grădiniță, în fiecare vară mergeam cu părinții la Amara să vedem festivalul, visând ca într-o bună zi să particip în ipostaza de concurentă, nu de spectatoare. Acesta este un vis care mi se va îndeplini pentru a doua oară. “Trofeul Tinereții” a fost și va fi mereu festivalul meu de suflet …), ne-a mărturist Alina.
Muzica, doar un hoby pentru o viitoare cercetătoare în medicină
Iulia Perpelea. Este născută, în urmă cu 18 ani, în Drobeta Turnu Severin, dar acum trăiește (și pentru muzică) în București. Nu vine la festivaluri (așadar nici la Amara) să câștige premii cu orice preț. „Trăiesc, respir și renasc prin muzică, însă pentru mine cântatul este o pasiune, un hobby. Cânt de când aveam șase ani, am crescut, m-am format și disciplinat prin muzică și sunt convinsă că indiferent de locul unde mă va purta viața, muzica va rămâne „partenera” mea. Cu toate acestea, eu îmi doresc să urmez o carieră în medicină, mai exact în cercetare medicală.”, ne-a declarat cu maximă sinceritate Iulia. Chiar dacă nu vânează premii, acestea au curs în palmaresul său. Urmează Trofeul Tinereții Amara 2021? „Nu știu. Festivalul de la Amara reprezintă o provocare pentru mine, este un concurs greu, cu concurenți excepționali. Am venit la Amara pentru că vreau să adun și să păstrez pentru mine amintiri frumoase, să mă bucur din plin de acest concurs, să trăiesc fiecare emoție alături de public, de juriu, de superba orchestră și de talentații mei colegi de scenă”.
Am venit la Amara să cânt din tot sufletul, iar după concurs să mă distrez cu prietenele mele
Dominique Simionescu. Are 19 ani, este sibiancă, este studentă, este volubilă când vine vorba de cuvinte. Noi am reținut doar câteva: „Nu urmăresc o carieră cu orice preț, totul este la voia Domnului, însă vă pot spune că îmi doresc foarte mult să ajung o artistă de jazz, una dintre cele mai cunoscute din țară, iar în sufletul meu – acolo, undeva foarte adânc – simt că îmi voi îndeplini acest vis, chiar dacă pare imposibil! De trei ani mă pregătesc și intenționez să vin la Festivalul de la Amara, însă doar acum am reușit să vin la preselecție! A fost cea mai grea preselecție la care am participat și simpla calificare în finală reprezintă pentru mine un premiu mai mare decât Trofeul în sine. Am fost atât de fericită că m-am calificat și – mai ales – că și prietenele mele Iulia și Teodora se aflau pe lista finaliștilor! Altfel, nu am niciun gând pentru acest festival. Eu voi veni să cânt din tot sufletul, iar după concurs să mă distrez cu prietenele mele, dar și cu ceilalți concurenți!”
Atunci când iubești muzica, nu iți mai trebuie nimic altceva
Mihaela-Teodora Șițoiu. Teodora are 19 ani și vine din Vâlcea. Va ataca „Trofeul Tinereții cu două piese românești superbe: ,,Of, inimioară” (din repertoriul Luminiței Dobrescu, m. Edmond Deda, v. Harry Negrin) și ,,Te-aștept să vii” (din repertoriul Mirabelei Dauer, m. Ionel Tudor, v. Andreea Andrei. Imediat după preselecție, prin telefon, am avut un scurt dialog.
- Cu ce „trecut” în spate vii să cucerești Trofeul Tinereții de la Amara, Teodora?
- Muzica este modalitatea mea de a trăi, de a fi fericită, de a fi eu, caracterizându-mi fiecare particică din corp, atât sufletește, cât și trupește. Am obținut numeroase premii internaționale și naționale, dar eu mă opresc doar la la Festivalul Internațional ,,Hermannstadtfest” Sibiu în 2020, acolo unde am câștigat Premiul I cu excelență la secțiunea ,,O familie muzicală”, dar și Premiul I la secțiunea ,,Muzică de divertisment”. Tot în cadrul acestui festival am primit cel mai important premiu din viitoarea mea carieră muzicală: Premiul Special ,,Tinere Talente”, acordat de muzicianul și jurnalistul Bogdan Dragomir.
- Îți dorești o carieră în lumea muzicii?
- Da, îmi doresc. Atunci când iubești muzica, nu iți mai trebuie nimic altceva. Pur și simplu trăiești fericit și toată lumea este a ta.
- Alte pasiuni?
- Pot spune cu drag și mulțumire veșnică faptul că Dumnezeu m-a înzestrat atât cu darul de a cânta, cât și cu dragostea pentru pictură și scris poezii. Am luat câteva ore de pregătire întocmai pentru a afla tainele creațiilor, a artiștilor și a pictorilor celebri și am decis să-mi transpun inima și sufletul pe pânză. Cât despre scris, am descoperit această pasiune destul de recent, acum patru ani, grație dragei mele diriginte, profesoară de limba și literatura română, doamna Alina Mihăilescu.
- Visezi la Trofeu?
- Cine nu visează? Dar, dincolo de asta, Trofeul Tinereții Amara este un vis devenit realitate pentru mine înainte de primele acorduri ale orchestrei. Sunt sigură că o sa fie cea mai frumoasă atmosferă, cea mai bună orchestră și muzicieni extraordinari! O să dau tot ce am mai bun din mine și o să încerc din tot sufletul să-mi exprim iubirea infinită pentru muzica ușoară românească, atât juriului, cât și publicului.
Nicolae TACHE, Petronela MOROIANU