Utilizarea surselor de finanțare către furnizori de Casa de Asigurări Ialomița, în grafic

Săptămâna trecută, conferință de presă la Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița privind situația pe primul semestru 2022 și, la unele capitole, pe șapte luni. Interlocutorii ziarișilor au fost președintele Mihai Geantă și doamna Anda Busuioc, director relații contractuale. Am reținut pentru cititorii ziarului Ialomița câteva din informațiile furnizate.

Mihai Geantă: Am considerat necesar să avem această întâlnire, pentru a vă furniza informații privind utilizarea resurselor financiare pe primul semestru al acestui an. Pe de o parte, veniturile pe care la nivel de județ le-am colectat prin intermediul ANAF am avut un program de realizat de 107 milioane de lei noi și s-au colectat 102 milioane lei. Un procent de aproape 97 la sută, care cred eu că este un lucru bun și să sperăm că în semestrul doi ne vom ridica la acest procent sau, de ce nu, să-l depășim.

Cheltuielile cu serviciile medicale au fost programate în sumă de 122 milioane de lei, fiind realizate 121 milioane lei, în proporție de 99 la sută. Toate acestea sunt efectuate pe baza contractelor semnate cu 318 furnizorii de serviucii medicale, din care bineînțeles că medicii de familie au ponderea, 105 contracte, pentru specialitățile clinice 37 de contracte, asistența pentru investigații paraclinice 12 contracte, pentru medicină dentară 28 de contracte, cu cele patru spitale, pentru dispozitive medicale 73 de contracte, farmaciile cu circuit deschis 48 de contracte, cu ambulanțele trei contracte, 2 contracte pentru servicii la domiciliu și cinci contracte cu bazele de tratament care exercită servicii de recuperare – reabilitare, avem și 30 de contracte cu firmele care testează pentru depistarea Covid 2. Sunt contracte care se derulează în condiții normale, contracte de monitorizare post Covid de către medicii de familie 90 de contracte, dar și contracte cu programele naționale de sănătate, oncologie, diabet, dializă, de boli rare, transplant, de hemofilie.

Un procent destul de mare îl au rețetele compensate și gratuite în ambulatoriu. Numai în primele șase luni ale anului au fost eliberate 378.974de rețete, compensate 280.386 și gratuite peste 98.550. Dintre toate acestea o mare parte au fost eliberate pentru pensionari, aproape 139.000 de rețete, alte 39.000 salariați, 37.000 pentru copii și către persoanele fără venituri (care sunt asigurate prin efectul legii) către care au fost eliberate peste 14.000 de rețete. Dintre toate acestea, pe lista C pentru bolile cronice s-au eliberat rețete gratuite în valoare de 6,9 milioane de lei, pe lista C2 pentru programele naționale rețete gratuite în valoare de 13,2 milioane lei. În total, la farmacii s-au decontat 34,8 milioane lei. La programele naționale sunt prinse 570 de persoane, cu un cost mediu de 6.800 lei la oncologie, alte 21 de persoane cu molecule de ultimă generație tratamentul este de 64.000 lei cost mediu pe an. La diabet sunt în tratament 8.900 de persoane, în tratament cu administrare orală 7.271 de persoane cu un cost mediu de 641 de lei anual, dar și persoane care se tratează mixt (administrare orală și insulină), circa 1383 de persoane. Sunt și 31 de copii automonitorizați cu teste de automonitorizare. La hemofilie avem o singură persoană, cu un cost total de 80.608 lei, avem și o persoană la boala Conn, cu un cost total pe șase luni de 528.000 de lei, pentru scleroză amiotrofică patru persoane și cu fibroză pulmonară trei persoane. La programul național de ortopedie s-au operat cu proteze 39 de persoane, cu valoare de 4.600 de lei pe persoană, iar pentru post transpant, în special de rinichi, sunt 40 de persoane, cu un tratament mediu de 4.800 lei, la dializă avem 177 de persoane, cu un cost mediu de 39.637 de lei. Aceasta este situația la programe naționale, care arată faptul că este o preocupare deosebită și nu avem sesizări sau reclamații că ceva ar fi în neregulă.

Bugetul Casei de Asigurări pe primele șase luni este de 203 milioane lei până în prezent, dar după rectificare vor fi o suplimentare de fonduri pentru spitale, pentru farmacii. Spitalele au cele mai mari sume, pe de o parte pentru serviciile efectuate, 60,2 milioane de lei, dar și pentru completarea creșterilor salariale ca urmare a legii salarizării persoanelor medicale încă 59 milioane lei, care vin prin transferuri.

Anda Busuioc: În acest moment încheiem acte adiționale cu cele patru spitale din județ privind normele de hrană pentru spitalizați, care se asigură din alte surse. Prin aceste acte adiționale începând cu luna iunie se va face plata către spitale în funcție de pacienți externați și zile de spitalizare, astfel ca acei 22 de lei zilnic pentru pacienții internați să fie gestionați bine. Răspunderea pentru cheltuirea acestor bani revine exclusiv spitalelor, ei au niște norme, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice.

Mihai Geantă: La concedii medicale, pe primele șapte luni au fost eliberate 14.739 de concedii medicale, suma plătită de angajatori pentru acestea a fost de 17.815 milioane lei. Pentru analize avem alocate anul acesta 6,4 milioane de lei, din care pentru laboratoare cinci milioane lei, la ecografii 258.000 de lei, la CT și RMN avem 789.000 lei pentru investigațiile la ambulatoriu.

Anda Busuioc: Da, avem probleme la Slobozia cu programările pe cardiologie. Nu avem decât un cardiolog pe toată Slobozia și de aceea programările ajung să se facă cu luni de zile înainte. În proporție de peste 75 la sută sunt specialități deficitare. Avem la Fetești trei medici cardiologi, pe cei de la Slobozia îi îndrumăm către acolo, la Urziceni unul, dar aici la Slobozia s-ar impune cel puțin trei medici cardiologi. Pacienții se pot adresa însă și către cabinete din București sau județele vecine, unde stau mai bine din acest punct de vedere. La stomatologie, în ultima vreme s-au dublat practic tarifele, astfel că s-a dublat și suma contractată, numărul de pacienți care pot fi tratați fiind la fel de mic, dar putem spune că s-a adus cât de cât la realitate plata acestor sume către furnizori.

A consemnat,

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved