Ialomitastea
Nr. 1018, Anul , din 21-Martie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Reportaj - Interviu - Anchete
Proiect unic în Regiunea Sud-Muntenia: Afaceri de succes în comuna Traian

Ceea ce la început părea doar un proiect fantezist care va rămâne doar pe hârtie s-a dovedit a fi un real succes în rândul unor cetățeni simpli care peste noapte s-au transformat în mici antreprenori. Nici o altă localitate din Regiunea Sud-Muntenia nu a reușit să împlementeze un proiect de o asemenea amploare așa cum a reușit administrația publică locală din Traian, prin primarul Fănel Năstase.
Proiectul „Împreună inovăm – măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială în comuna Traian, județul Ialomița, cod 103113” a fost finanțat din FSE prin POCU 2014-2020.
„Este un proiect destul de ambițios și, în același timp, implică foarte mari responsabilități (…). Chiar dacă știam că responsabilitățile sunt foarte mari, am decis să ne implicăm și, împreună cu partenerii din acest proiect, să-l implementăm, să obținem rezultatele pe care ni le-am propus și pentru care acest proiect a fost selectat pentru finanțare. Nu va fi deloc ușor, pentru că acest proiect se îndreaptă cel mai mult spre resursa umană din această localitate”, declara edilul Fănel Năstase la conferința de lansare a proiectului.
22 de planuri de afaceri din cele depuse au fost selectate, iar pentru a putea fi implementate au fost acordați 25.000 de euro.

Cafenea literară, adică ce nu mai are ditamai Slobozia și are comuna Traian

Deși își va desfășura activitatea comercială într-un container, așa cum de altfel majoritatea afacerilor vor funcționa, pentru Florentina Dinu, în vârstă de 49 de ani, este un vis aproape să devină realitate. Mai are de făcut un singur pas pentru a putea deschide ușile cafenelei literare la care a visat toată viața ei. Este de profesie lucrător comercial, dar iubitoare de frumos, de literatură, este pasionată de cărți....

„Ideea mi-a venit pentru că dintotdeauna mi-a plăcut literatura și pentru că îmi doresc ca atât copiii, tinerii, dar și adulții să se întoarcă cu fața către carte, dar și pentru că bliblioteca este universul cunoașterii și pentru comunitate. Mi-am dorit să avem un loc în care să ne strângem ca să socializăm pe diverse teme.
Am fost și încă suntem foarte mult ajutați de către toți cei implicați în acest proiect, în primul rând de către Primărie, dar și de experți”, ne-a spus emoționată, dar zâmbitoare Florentina Dinu.

Deja știe ce urmează să facă acolo și visează la organizarea unor seri de cenaclu literar, la evenimente de ziua copilului și de 8 martie, la diverse acțiuni de recreere, toate la o ceașcă cu ceai sau la un fresh realizat la storcătorul din dotare, achiziționat prin proiect.

<>

„(...) Toți antreprenorii vor fi ajutați cel puțin 6 luni până când își pun afacerile pe picioare, dar și după aceea îi vom susține pentru că fac parte din comunitatea noastră. Vom deveni clienții lor (...) Ei au obligativitatea de a susține locurile de muncă, însă noi vrem ca această afacere să fie sustenabilă motiv pentru care au fost luate toate măsurile de precauție”, a declarat primarul Fănel Năstase.


Atelier de croitorie cu 5 acționari


Cinci doamne din localitatea Traian s-au asociat și au înființat un atelier de croitorie. Le-a fost la îndemână pentru că toate sunt pricepute într-ale cusutului, croitului și croșetatului. Nici una dintre ele nu este la prima tinerețe, însă au vrut să-și depășească condiția de femei casnice. Au pus bazele afacerii cu ajutorul primarului și a experților, au fost încrezătoare în propriile forțe, iar acum se află deja la cea de-a treia comandă importantă de când au deschis atelierul. Sunt entuziasmate că în sfârșit pot aduce și ele un salariu în casă, mai ales că familiile lor au fost reticente inițial și nu le-au susținut în totalitate. Acum însă, lucrurile s-au schimbat și implicarea vine și din partea familiilor. S-au schimbat în bine viețile lor, mai ales că până acum nu au fost cufundate decât în activități casnice, prin gospodărie și creșterea copiilor. Nu au avut șansa să lucreze și nici să se realizeze pe plan profesional prin propriile afaceri.

„Suntem entuziasmate pentru că ne împăcăm bine, ne-am obișnuit una cu cealaltă și sperăm că tot așa o să fim și în viitor (...) Viața ni s-a schimbat foarte mult de când suntem implicate în acest proiect, iar acasă facem ceea ce făceam și până acum, însă cu alt entuziasm. Ne plafonasem foarte mult, acum lucrurile s-au mai schimbat. Ne trezim puțin mai de dimineață, facem ce avem de făcut prin gospodărie după care ne apucăm de treabă în atelier pentru că avem comenzi. Suntem deja la a treia mai importantă”, ne-a declarat plină de entuziasm și cu zâmbetul de buze una dintre antreprenoare, asociată în firmă.

<>

Este un atelier de confecții dotat ultramodern, cu mașini de cusut performante, cu mașini de bordat și călcat.

„Este binevenit așa ceva în localitatea noastră. Nu știu să mai existe vreun astfel de atelier înființat prin intermediul unui proiect european de asemenea amploare (...) Mă bucur că fetele se înțeleg și lucrează împreună. Înseamnă enorm nu numai pentru ele, ci și pentru familiile lor pentru că se mărește venitul familiei cu încă un salariu ceea ce este mare lucru (...) Am dat o primă comandă ca să le încurajăm, dar de-acum încolo, indiferent ce vom avea de făcut, avem unde să comandăm pentru că știu că se va pune preț pe calitate. Le susținem din toate punctele de vedere și o să le mai sprijinim ori de câte ori vor avea nevoie pentru că o să vină vremea să se descurce singure, fără ajutorul nostru”, a explicat edilul comunei Traian.

Salon de înfrumusețare și sală de fitness, la Traian

Vali Mădălina Iordache, de 21 de ani, și Livia Daniela Dumitru, de 37 ani, sunt alte două tinere care s-au asociat pentru a pune bazele unui salon de înfrumusețare. Este greu de crezut că la țară ar merge așa ceva, însă ele sunt entuziasmate și spun că au avut deja programări pentru coafat, cu cliente chiar și din comunele învecinate. Salonul este ultramodern, dotat la standarde europene așa cum numai la oraș se găsește. Doamnele nu numai că se pot coafa, dar își pot face o manichiură, o pedichiură, se pot pensa sau machia, iar bărbații se pot tunde. Fetele au fost plecate deja într-un schimb de experiență, la Barcelona, și s-au întors cu noutăți, dar și cu entuziasm pentru a-și arătat abilitățile și talentul.

Este un proiect îndrăzneț așa cum este și sala de forță și fitness al cărei antreprenor este un tânăr cu deficiențe locomotorii. Visul lui Gigel Piciu, de doar 34 de ani, a fost să facă mișcare într-o sală adevărată. Dar cum la Traian nu exista una, iar distanța până în oraș era destul de mare s-a gândit că tinerii din localitate merită să aibă un loc al lor de întâlnire unde să-și „arate mușchii.” Așa s-a transformat din vis în realitate proiectul care a vizat înființarea unei săli de fitness, prima de altfel din mediul rural din Ialomița. Primarul Fănel Năstase promite că va veni să meargă pe banda din sală împins fiind și de faptul că după atâția ani de administrație publică s-a ales cu o rețetă pentru tensiunea arterială. Știe că mișcarea îi va face bine, așa că, imediat cum sala de forță și fitness își va deschide ușile, edilul va fi printre clienții fideli ai acesteia.

„Ideea a fost a mea din dorința de a merge la sală. Pentru mine a fost o oportunitate acest proiect inițiat de domnul primar. M-a ajutat foarte mult și sunt sigur că o să fie un spațiu destinat nu numai bărbaților, ci și fetelor. Chiar dacă suntem la țară, noi, tinerii, ne dorim să avem tot ce putem găsi la oraș, cu atât mai mult o sală de fitness”, ne-a spus Gigel Piciu, administratorul sălii.

Acestea sunt doar câteva dintre cele 22 de proiecte care vor prinde contur la Traian. Primarul Fănel Năstase spune că nu se va opri aici și că nu au doar proiecte pentru tineret, ci și pentru persoanele trecute de vârsta de 65 ani. Edilul mai spune că proiectul despre care facem vorbire a trecut de verificarea administrativă și din punct de vedere al eligibilităii. Asta înseamnă că va fi aprobat cât de curând, ulterior urmând a se semna contractul. Proiectul se va numi „Împreună pentru bunicii comunității!
Valoarea proiectului este de 30 miliarde de lei vechi, grupul țintă fiind alcătuit din 161 de beneficiari din 500. [citeste]
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.