Ialomitastea
Nr. 1005, Anul , din 7-Decembrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: SUB SEMNUL CENTENARULUI Episcopul Miron Cristea

Atmosfera din anul 1918 a fost plină de efervescenţă. Mai ales acolo unde ocupaţia austro-ungară s-a distins prin persecuţii şi prin negarea drepturilor populaţiei româneşti majoritare. Pentru realizarea marelui vis al unirii tuturor românilor a fost nevoie de implicarea unui segment important al populaţiei româneşti şi anume intelectualitatea. Oameni care ar fi putut să-şi croiască o carieră fără prea multe griji, au ales implicarea, lupta cu nedreptatea stăpânirii maghiare.
Printre cei care au ales această luptă se numără şi episcopul Miron Cristea. Încă de tânăr a simţit rostul lui în înfăptuirea marelui vis al unirii. În anul 1890, termină Facultatea de Teologie din Sibiu, iar apoi, timp de un an, activează ca învăţător şi director de şcoală la Orăştie. A încercat să obţină o bursă de studii, însă controlul austro-ungar a făcut ca bursa să fie aprobată numai în condiţiile studierii la Budapesta, unde obţine doctoratul în Litere şi Filosofie.
Încă din anul 1895 se lansează în atacuri virulente la adresa şovinismului maghiar, atitudine manifestată din timpul studenţiei. În 1898, este angajat ca secretar al episcopiei din Sibiu şi îşi continuă cariera preoţească, culminând, în anul 1910, cu alegerea sa în Scaunul Caransebeşului ca episcop. Din această poziţie a susţinut puternic învăţământul românesc, opunându-se desfiinţării acestuia de către administraţia maghiară. Născut în Harghita, într-o familie de ţărani simpli, a simţit din plin prigoana maghiară şi neştiinţa de carte a populaţiei româneşti, din cauza inducerii unei înapoieri voite de către autorităţile maghiare. De aceea, gestul său de a răscumpăra naţia românească de sub jugul maghiar s-a manifestat în mod special prin susţinerea şcolilor confesionale româneşti.
Rolul său, din anul 1918, în realizarea Unirii cu patria mamă a fost unul destul de important, fiind unul dintre cei mai de vază lideri ai românilor din Transilvania. La 14 decembrie, a făcut parte din delegaţia care, alături de altă personalitate, Episcopul romano-catolic Iuliu Hosu, a înmânat Actul Unirii Transilvaniei cu România regelui Ferdinand.
Câteva cuvinte din discursul episcopului Miron Cristea la Alba Iulia: ”V-aş amărî prea tare sufletele şi aş prea întuneca seninătatea acestui frumos praznic naţional dacă v-aş înfăţişa icoana lungilor noastre suferinţe din cursul acestor veacuri. Amintesc numai: cum am zăcut veacuri întregi în cea mai neagră iobăgie; cum am fost proscrişi de legile nu numai aspre, ci draconice ale lui Verboczy; cum, în atâtea rânduri, ne-am pierdut pe toţi conducătorii; cum ne-au sfâşiat chiar credinţa strămoşească; cum au rupt legăturile canonice şi fireşti ale bisericei noastre cu biserica mamă a fraţilor de dincolo; cum ne-au bătut păstorii, ca să se risipească mai uşor turma; cum au hrănit cu scump sângele nostru toate lipitorile lepădăturilor străine ş.a.”
Aceste gânduri de demnitate au străbătut deceniile până astăzi, când aniversăm 100 de ani de la marele Act al Unirii tuturor românilor. Muzeul Naţional al Agriculturii aduce în atenţia publicului cititor aceste pagini glorioase de istorie, care inspiră demnitate şi patriotism.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

[citeste]
Sesiuni de informare pentru liceeni din Urziceni

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, reprezentanții Protopopiatului Urziceni au susținut sesiuni de informare în liceele din Urziceni. Cele trei licee au răspuns cu bucurie, ca de fiecare dată. Astfel, în apropierea Zilei Naționale a României, Pr. Minea Daniel, Pr. Popa Popescu Sorin, Pr. Dincă Ovidiu și d-șoara Toma Adriana au fost în mijlocul liceenilor, vorbindu-le despre importanța omagierii Unirii din 1918. Discuțiile au punctat anumite evenimente istorice, însă centrul de greutate a fost corespondența cu timpul nostru. Mai presus de inventarierea evenimentelor, tinerii au aflat că cei care s-au luptat și au murit pentru mărețul ideal au fost bunicii și străbunicii noștri.
Interesul arătat dovedește căutarea adevărului, a strânsei legături dintre oameni, a faptului că oamenii uniți sunt mult mai puternici. Chiar dacă există dorințe de dezbinare, tinerii participanți au fost o comunitate activă, o mică Românie pregătită să crească. Chiar până la cer.

Pr. Ovidiu DINCĂ [citeste]
„Sfântul Apostol Andrei – patronul spiritual al românilor”

Joi, 29 noiembrie 2018, Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit „Piticot” din municipiu a organizat activitatea cu tema „Sfântul Apostol Andrei – patronul spiritual al românilor”.
Pentru început, părintele protopop Ionuț Butu a vorbit celor mici despre Sfântul Andrei, cel întâi chemat dintre Apostoli, care a propovăduit şi strămoşilor noştri cuvântul Evangheliei lui Hristos. Apoi, le-a povestit despre obiceiurile legate de această sărbătoare și de data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cei ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei au fost urați, cântându - le tradiționalul „La mulți ani!”.
A urmat partea practică a activităţii când toți cei prezenți, coordonați de doamna director a unității și de doamnele educatoare, au pus grâu la încolțit și au împletit colăcei. Protopopiatul Slobozia a răsplătit dibăcia micilor creștini oferindu-le covrigi și bomboane de ciocolată. Întâlnirea s-a încheiat cu intonarea frumoaselor colinde și cântecelor specifice anotimpului rece.
Prin această activitate s-a urmărit conştientizarea importanţei cinstirii Sfinţilor prin sărbătorile închinate lor, formarea virtuţilor creştine şi consolidarea comportamentului moral- religios.
A consemnat Anastasia Pătraşcu, asistent social al Protopopiatului Slobozia [citeste]
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.