Ialomitastea
Nr. 998, Anul , din 19-Octombrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Ţitera

Muzica este parte organică a existenţei umane. Sensibilitatea şi implicit frumuseţea sunetului s-au transmis în formele şi în ornamentele bogate ce împodobesc instrumentele muzicale create de meşterii populari. Meşterii de instrumente muzicale făceau, adeseori, o demonstraţie de frumuseţe a instrumentelor construite şi de talent în ce priveşte extinderea gamei de posibilităţi interpretative a melodiilor populare, adevărate “perle în sine” (cum le considera marele compozitor George Enescu). Din acestă categorie face parte şi ţitera.
Instrument muzical cu coarde ciupite, înrudit cu ţambalul, de origine foarte veche (se cunoaşte că a fost întrebuinţată de Eschil la spectacolele tragice din Grecia Antică), ţitera este încă utilizată şi astăzi în Europa, Asia şi chiar Africa. Un instrument apropiat de tipul folosit în perioada Greciei Antice a fost inventat în Austria, în secolul al XIX-lea.
Ţitera o găsim în varianta cu patru sau cu cinci coarde, pentru melodie, deasupra unei suprafeţe cu taste, şi 30-40 de coarde de acompaniament, deasupra cutiei de rezonanţă, cu rozetă. Are diferite forme, elementul definitoriu fiind lungimea coardelor, care trebuie să fie egală cu cea a cutiei de rezonanţă. Înzestrată cu un sunet moale, plăcut, ţitera se foloseşte la interpretarea pieselor solo, cât şi în combinaţie cu alte instrumente. Denumirea aminteşte de sistru, varietate a lirei în Grecia Antică.
Instrumentul a intrat în practica muzicii din cultura noastră orală relativ târziu, fiind preluat, prin împrumut cultural, de la popoarele învecinate. A fost utilizată în special de maghiari şi de sârbi. Ţitera era un instrument nelipsit la şezătorile şi nunţile de altădată, din Apuseni.
Ţitera din Colecţia Muzeului Naţional al Agriculturii datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi are o lungime a cutiei de 840 mm, o înălţime de 60 mm, lăţime de 150 mm şi o grosime a pereţilor de 4 mm. De pereţii din stânga şi din dreapta ai corpului se ataşează câte o volută, care serveşte la fixarea extremităţii gâtului. Corpul este acoperit cu o placă de rezonanţă, confecţionată din lemn de brad de 2 mm grosime. Pe extremităţi sunt amplasate cuie de metal ce servesc la acordarea coardelor întinse deasupra gâtului. Coardele sunt fixate la baza instrumentului, fiind utilizate, în acest scop, cuie de mici dimensiuni. Ciupitul coardelor se face cu mâna dreaptă (cu o pană de gâscă sau cu un plectru). În timpul cântatului, mâna traversează toate coardele. În timpul execuţiei, ţitera este aşezată pe genunchi sau pe o masă.
Astăzi mai există puţini meşteri populari care confecţionează astfel de instrumente, utilizarea lor fiind doar sporadică.
Muzeograf Claudiu Ionuţ Şerban
Foto: Elena Slujitoru [citeste]
„Povestiri didactice” la Salonul Anual de Carte

Ziua de joi, 04 octombrie 2018, aflată sub semnul literaturii pentru copii a prilejuit o nouă întâlnire cu autoarea Elena Bolânu în cadrul Salonului Anual de Carte, ediția a XXVII-a.
Cuvântul de început a aparținut doamnei manager Elena Balog care a prezentat invitații și scopul acestei întâlniri.
Manifestările culturale ale acestei luni de toamnă se bucură de sprijinul Consiliului Județean Ialomița reprezentat de domnul Ilie Cioacă, consilier județean, domnia sa multumind invitaților pentru prezența și felicitând autoarea volumului prezentat.
În continuare domnul Dan Cristea, critic literar și director al revistei literare „Luceafărul de dimineață” a inițiat un dialog cu copiii aflați în sală despre cartea lansată astăzi, „Povestiri didactice”, din care aceștia pot învăța cum să se comporte unii cu alți și cum să fie mai buni.
În același spirit, domnul Călin Vlasie, director al Editurii Cartea Românească, a declarat că această carte a doamnei Bolânu este dedicată nu numai copiilor ci și educatorilor își părinților pentru că trece mai întâi prin filtrul lor: „Povestirile didactice ale Elenei Bolânu își au originea în lunga experiență a autoarei cu grupele de preșcolari, dar și în măiestria metodică specială a autoarei. Povestirile reiau în realitate, în formă epică, diferite situații comportamentale a căror menire este de a educa și de a transmite copiilor, încă de la grădiniță, adevăratele valori morale pe care oricine, de la cea mai fragedă vârstă, trebuie să le înțeleagă și să le dezvolte. O carte extrem de utilă educatoarelor și învățătoarelor de azi, dar și părinților tot mai activi în educația propriilor copii”.
Călin Vlasie i-a sfătuit pe copii să încerce să continue în mintea lor povestirile din carte îndrumându-i să-și descopere talentul literar.
Prezent la întâlnire a fost și scriitorul Titi Damian care a numit acest volum dedicat copiilor un succes de o deosebită importanță pentru că îmbină eticul, esteticul și pedagogicul.
Spre final doamna Elena Bolânu s-a adresat copiilor: „Aceste povestiri vă ajută pe voi să vă însușiți comportamente bune față de colegi, părinți, adulți și mediul înconjurător”. Apoi autoarea, trecând în postura de educatoare, a lecturat povestea „Moș Martin și Rița Veverița”.
Publicul a fost compus din copiii de la Grădinița cu program prelungit „Junior” (însoțiți de educatoarele Stanciu Marinela și Stroe Ioana), Grădinița cu program prelungit „Piticot” (însoțiți de educatoarele Badea Ana-Maria și Ion Teodora), Școala Generală „Ferdinand I” Movila (însoțiți de înv. Coman Aurica și ed. Iulia Voinea) și Liceul Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia (însoțiți de profesoara Lică Daniela).
Deşi trăim în veacul tehnologiilor informaţionale moderne şi nu ne putem imagina viaţa fără calculator, televizor sau telefon, pentru o creştere armonioasă este nevoie să-i dezvoltăm şcolarului mic pasiunea pentru lectură, să-l învăţăm să citească poveşti, să se împrietenească cu eroii din basmele îndrăgite. 
Bibliotecar,

Alexandra State
Florina Petre [citeste]
„De la teoria la practica contabilității” la Salonul Annual de Carte 2018

Salonul Anual de Carte ediția XXVII – a și-a continuat seria de manifestări cu un nou eveniment, ce a avut loc în data de 11.10.2018, ora 14.00, prilejuind întâlnirea cu editura C.E.C.C.A.R
Astfel, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a fost reprezentat de doamna Camelia Malama, vicepreședinte al Consiliului Superior C.E.C.C.A.R., doamna Mihaela Cosma, director executiv C.E.C.C.A.R. Ialomița iar invitatul special a fost doamna prof. univ. dr. Corina Graziella Bâtcă Dumitru. Au răspuns invitației noastre elevii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza”, însoțiți de domnii profesori: Oancea Stela (expert contabil), Crețu Ioana, Boitan Angelica (expert contabil), Bunea Dorel (expert contabil).
Evenimentul a debutat cu prezentarea invitaților de către doamna manager a Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Elena Balog, urmată de cuvântul de mulțumire al doamnei Camelia Malama, care și-a exprimat satisfacția pentru faptul că „biblioteca primește editura C.E.C.C.A.R. a zecea oară consecutiv”. Tot odată au fost trecute în revistă ultimele noutăți editoriale ce au fost prezentate de către doamna Mihaela Cosma, care a amintit publicului împlinirea a 97 de ani de istorie a profesiei contabile reglementate la 100 de ani de la Marea Unire.
În continuare doamna prof. univ. dr. Corina Graziella Bâtcă Dumitru a inițiat un dialog cu elevii despre istoria contabilității (cum au apărut contabilitatea în partidă simplă, contabilitatea în partidă dublă, repartizarea dividendelor), despre viitorul contabilității ca știință dar și despre teorie și practică în contabilitate.
Doamna Camelia Malama a punctat faptul că „viitorul nu poate fi construit fără o educație economică”.
La rândul său doamna Mihaela Cosma și-a exprimat speranța ca elevii aflați în sală să îmbrățișeze această profesie și i-a invitat să viziteze sediul C.E.C.C.A.R. Ialomița.
Doamna manager Elena Balog a încheiat acest eveniment mulțumind sponsorilor și invitând publicul să participe la acțiunile viitoare ale Salonului Anual de Carte. [citeste]
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.