Ialomitastea
Nr. 988, Anul , din 17-August-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Consideraţii despre spaţiu. Jos

”Pâinea să nu steie cu faţa în jos, că e mare păcat; casa să vezi că arde; să nu ieşi până nu vei întoarce pâinea, ca să stea aşa cum trebuie.” (Niculiţă–Voronca, p. 178)
”Copilul care doarme cu faţa în jos şi cu partea de dinapoi ridicată în sus, acela e soi rău şi trage a calicie.” (Gorovei, 1995, p. 211)
”Cel ce va pune ouăle la o cloşcă trebuie să se aşeze jos, căci altfel nu va sta bine cloşca pe cuibar.” (Gorovei, 1995, p. 52)
”Să nu întorci oala cu gura în jos, după ce scoţi mâncarea, că nu e bine.” (Niculiţă–Voronca, p. 323)
”Când vezi întâi, primăvara, cocostârci umblând pe jos, ai să boleşti anul acela de durere de picioare, dacă îi vezi zburând, ai să fii sprinten la picioare şi la toate.” (Gorovei, 1995, p. 55)
”Când unui copil îi cresc dinţii mai întâi în falca de jos, copilul are să trăiască lung timp; iar când îi ies dintâi în falca de sus, are să moară degrabă.” (Gorovei, 1995, p. 145)
”Când se slobod paiangănii jos, vin oaspeţi.” (Niculiţă–Voronca, p. 351)
”Dacă după ploaie norii se lasă în jos, de parcă ating dealurile, e semn de vreme frumoasă.” (Gorovei, 1995, p. 263)
”Dacă negurile vor cădea jos şi se vor lăţi, aceasta prevesteşte că cerul se va însenina.” (Pamfile, 2001, p.30)
”Când zboară rândunica pe jos, pe sub vite, plouă.” (Niculiţă–Voronca, p. 257)
”Când pisica se spală cu laba în jos, va ploua.” (Pamfile, 2001, p.127)
”Dacă bate vântul pe jos, e semn de timp senin.” (Gherman, p. 30)

Petre-Filip Magdalena, muzeograf
[citeste]
Șezătoarea copiilor

La Muzeul Județean Ialomița a avut loc pe 9 august prima ediție „Șezătoarea copiilor”.
Copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani au pătruns în lumea poveștilor cu zei din mitologia greacă, au descoperit, prin joc, folosind turul interactiv „9 Pași prin muzeu”, tainele civilizațiilor umane din Preistorie și până în zilele noastre.
În ultima parte a acțiunii, pentru a stimula imaginația și îndemânarea copiilor, aceștia au reprodus, după model, vase din ceramică, ce au aparținut populațiilor de acum mii de ani, de pe teritoriul ialomițean.
„Mesaj de luat acasă: o singură vizită la muzeu nu este suficientă, nu poți considera că ai văzut totul”, muzeul organizând periodic activități educative adresate publicului larg. În acest sens, în perioada 13-21 august au loc înscrierile pentru a-II-a ediție „Șezătoarea copiilor”, ce se va desfășura în data de 23.08.2018, ora 11.00 la sediul instituției.
Vă promitem o activitate cu surprize!

Vă așteptăm !

Muzeograf, Mioara Marin
Relații cu publicul, Roxana Popa [citeste]
CLUB DE VACANȚĂ 2018

Iubiți poveștile copii, ele ne învață cum să ne purtăm în viață!
„Copilăria este inima tuturor vârstelor”
Lucian Blaga

Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița a organizat al doilea an proiectul educațional numit Clubul de Vacanță, în colaborare cu voluntari ai bibliotecii, în perioada 03.07-14.08.2018.
Proiectul a avut drept scop susținerea educației, stimularea creativității.Este un demers socio-educațional complex cuprinzând simultan fenomene de activare, antrenare, cultivare și dezvoltare a potențialului, de autoexpresie și împliniri creatoare.
Acesta s-a adresat tuturor copiilor înscriși și utilizatorilor bibliotecii ce au dorit să participe la activitățile desfășurate în vacanța de vară.
Obiectivele propuse ale proiectului au fost atinse, ca urmare copiii și-au format noi abilități de dezvoltare personală și profesională. Şi-au dezvoltat competențe, am atras către bibliotecă copii de vârste fragede. Flexibilitate și atitudine prietenoasă, evaluarea deprinderilor de lucru liber, creativitate în realizarea lucrărilor toate au fost cuprinse în acest proiect.
Clubul de Vacanță a fost organizat pe parcursul a 7 săptămâni, desfășurându-se cu activități educativ-creative, cu teme prin care curiozitatea copilului, bogăția imaginației, tendința spontană către nou, pasiunea pentru fabulație și dorința lui de a realiza ceva constructiv și creativ să poată fi împlinite efectiv. 
În cadrul programului Club de Vacanță ne-am întâlnit în zilele de marți cu grupa de copii a căror vârstă este cuprinsă între 5-8 ani, iar în zilele de joi cu copiii de vârsta cuprinsă între 9-11 ani, în intervalul orar 11.00-13.00, dornici de a participa și a descoperii noi activități atât prin lectură, vizionare de filmulețe, ateliere creativ-educative, dar și o multitudine de joculețe sub atenta îndrumare și supraveghere a bibliotecarilor și a voluntarilor.
Prin joc și învățare i se oferă copilului nenumărate prilejuri de a combina și recombina reprezentările pe care le dispune propria sa imaginație, ascultând povești, basme, poezii, reconstruiește mintal principalele momente, se dezvoltă fantezia, iar lucrul în echipă îl ajută la gestionarea situațiilor, la spiritul de cooperare, negociere, competiție.
Debutul Clubului de Vacanță a avut ca temă activitatea numită „Copacul prieteniei”, temă ce ne-a făcut să ne cunoaștem, să ne împrietenim și să depășim pragul emoțiilor. Această activitate a fost urmată de tema „Vara dactilopictura”, ce s-a desfășurat prin creație liberă și originalitate realizându-se planșe cu anotimpul mult iubit al copiilor, vara.
În următoarele două săptămâni prin imaginație și îndemânare au realizat macheta „În ogradă la bunici”, confecționând din hârtie, plastilină și alte obiecte, animăluțe cunoscute și îndrăgite de fiecare.
A patra săptămână și cea mai așteptată ne-am distrat cu jocurile copilăriei în Parcul Tineretului: „Șotron”, „Țară, țară vrem ostași”, au desenat personajele îndrăgite din povești, jocuri cu mingea și multe alte joculețe liber alese.
„A fost odată ca niciodată”…Povești cu care crești, a fost perioada în care am pătruns în universul magic al basmelor, ne-am întâlnit cu personajele preferate, am realizat măști, ne-am uitat la filmulețe din colecțiile biblioteci, am spus proverbe, zicale și ghicitori. În această săptămână am reușit să le insuflăm copiilor pasiunea de a citi mai mult, curiozitatea de a descoperii noi informații.
În săptămâna a șasea prin acțiunea intitulată „Sunt mic, dar îmi pasă” am ales să conștientizăm faptul că natura are nevoie de noi. S-au purtat discuții despre protejarea naturii, iar la atelierul de lucru s-au confecționat floricele și brățări. Pe lângă toate acestea am realizat amintiri, copiii au umplut sticluțe cu diferite semințe dându-i denumirea de „sporul bibliotecii”.
Alte activități desfășurate pe perioada Clubului de Vacanță au fost jocurile de rol, puzzle, jocuri logice, jocuri de mișcare și îndemânare.
Festivitatea de încheiere a Clubului de Vacanță a avut loc pe data de 14.08.2018, prin acordarea de către managerul bibliotecii și coordonatorul proiectului de diplome și recompense însoțite de toată admirația și aprecierea pentru cei mici.
Cea mai mare satisfacție apare la final, copiii mândrindu-se cu dovada muncii lor. În total au fost realizate 13 activități, iar frecvența copiilor a fost de peste 520 de participanți.
Pe toată perioada proiectului „Club de Vacanță” copiii au avut la dispoziție o multitudine de dulciuri, oferite drept sponsorizare de către firma Transmim SRL din Slobozia. Mulțumim pentru susținere! 
Prin aceste activități copiii au înțeles importanța și nevoia de lectură, cunoaștere, socializare, manifestându-și dorința de a ne fi alături în cadrul altor evenimente organizate de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, totodată stârnindu-și curiozitatea de a vizita cât mai des Secția de Împrumut pentru Copii și Sala de Lectură.
Înaintând cu pași repezi spre un an nou școlar, echipa bibliotecii județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița vă mulțumește că ne-ați fost alături în acest proiect și vă dorim succes pe mai departe!

Alexandra STATE,
coordonator proiect
[citeste]
Alte titluiri la Cultura - Sanatate
Filme la Casa Municipală de Cultură Slobozia
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.