Ialomitastea
Nr. 1054, Anul , din 8-Aprilie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Adrian Mocioniu (primarul Sloboziei) îi bagă în corzi pe Dan Noel (directorul DSP Ialomița) și pe Tonița Manea (Prefectul de Ialomița): „La Amara nu mai este carantină, la Amara este focar ”

În cadrul unei conferințe de presă organizată „de îndată”, luni, 17 martie 2020, primarul Adrian Mocioniu a tras un semnal de alarmă vizavi de anumite disfuncționalități identificate la nivel de Comitet Județean pentru Situații de Urgență, aducând în atenția opiniei publice mai multe aspecte pe care susține că le-a sesizat CJSU, cu trimitere directă către Dan Noel (șeful DSP Ialomița) și la care nu a primit niciun răspuns. Acesta a vorbit despre instituirea unor puncte de control la intrarea și ieșirea din municipiu, despre lipsa de echipamente de protecție adecvate pentru cadrele medicale care asigură permamență la centrul de carantină de la Amara și despre o situație extrem de gravă care s-ar petrece acolo, respectiv nesupraveghearea corespunzătoare a persoanelor carantinate care se plimbă dintr-o cameră în alta. Acesta susține că ar avea informații potrivit cărora persoanele aflate în carantină în centrul de la Amara ies din camere și se plimbă între camere de la unii la alții. „La Amara nu mai este carantină, la Amara este focar și cred că ar trebui luate urgent măsuri de biosecuritate. Persoanele de acolo au intrat în contact una cu cealaltă. Sunt semnale că cei de acolo nu au respectat carantina și s-au plimbat dintr-o cameră în alta. Nu au fost supravegheați corespunzător”, a declarat public primarul orașului Slobozia.

Mai mult decât atât, edilul susține că a sesizat în scris prefectul județului Ialomița (care este și președintele CJSU) despre anumite disfuncționalități. „(...) Vreau să luați acest demers nu ca pe o critică. Îmi doresc să sprijin astfel încât activitatea să meargă cât mai bine. I-am înaintat doamnei prefect o adresă prin care îi aduceam la cunoștință toate măsurile pe care le-am luat, la general, pentru combaterea infecției cu coronavirus. Cred că este important să-i transmit, tot în scris, și lucrurile care nu au funcționat!”, a declarat edilul municipiului Slobozia.
Acesta consideră că este „imperios necesar” a se lua anumite măsuri prvind prezența obligatorie a unui medic specialist din cadrul DSP la ședințele CLSU, întrucât la cele 3 ședințe care avut loc până acum ori nu a fost prezent niciun reprezentant al DSP ori a fost unul necalificat „(...) Este imperios necesar să avem în Comitet un medic specialist, cu experiență care ar trebui să fie pionul principal în tot ce înseamnă îndrumare”, reclamă acesta. De asemenea, acesta a vorbit și despre preluarea în evidență a persoanelor deja identificate ca fiind venite din alte țări în care este semnalat impactul COVID-19 și transmise către DSP prin adrese oficiale pentru a fi suspuse monitorizării zilnice, acțiune care ar trebui să cadă în sarcina DSP.
„Am transmis Poliției Locale, încă de acum două săptămâni, să identifice cât mai multe persoane care vin din zone considerate roșii sau suspecte și care nu rămân în autoizolare. Am transmis DSP mai multe cazuri semnalate, le-am dat adresa de domiciliu și, din informațiile noastre, nu au fost luate în evidență, deși noi am făcut adrese către instituție”, a adăugat edilul.
Mocioniu a vorbit și despre preluarea funcționarilor implicați în acțiuni, despre asigurarea serviciului de curățenie și de ridicare a deșeurilor periculoase de la punctul de carantină, acest ultim aspect fiind sesizat de municipalitate, însă nu a primit niciun răspuns, chiar dacă nu este pe teritoriul de competență. „Personalul medical care s-a dus acolo ne-a semnalat această problemă, iar noi am sesizat-o mai departe, dar nu ni s-a dat importanță. Nu s-au asigurat nici echipamente de protecție pentru personalul de acolo”, a mai spus primarul Sloboziei, care acuză și lipsa de comunicare între Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și cel Local, Mocioniu precizând că informările ajung cu mare întârzire, fapt care îngreunează comunicările pentru populația municipiului, chiar și cele în privința dezinfecției străzilor din oraș. „Niciun reprezentant al DSP nu a oferit informații suplimentare privind modul de dezinfectare a acestora (...) Ne informăm de pe online și adaptăm nevoilor noastre locale”, a transmis Adrian Mocioniu.
De asemenea, susține că a propus CJSU organizarea unor puncte de control, urmare a solicitărilor venite chiar din partea Poliției municipiului Slobozia pentru identificarea mijloacelor de transport persoane, în special de transport internațional de persoane, și a călătorilor debarcați la Slobozia. „Dorim organizarea unor puncte de control în zonele de intrare/ieșire din municipiu prin care să se realizeze controale asupra tuturor mijloacelor de transport persoane, în mod special pe cursele internaționale care au oprire sau ar putea să debarce călători în Slobozia pentru identificarea persoanelor care sosesc sau pleacă din municipiu și ar fi trebuit supuse monitorizării. Avem mai multe cazuri în care ni s-au raportat aceste lucruri, respectiv că sunt mijloace de transport înmatriculate în Italia sau Spania care lasă călători la noi. Trebuie să întreprindem o acțiune comună cu Poliția, pentru că acolo unde este cazul Poliția are posibilitatea de a opri aceste mijloace de transport și de a face o minimă anchetă la fața locului”, a conchis primarul municipiului Slobozia.
Contactat telefonic pentru a emite un punct de vedere la cele sesizate de edilul municipiului, prefectul Tonița Manea, care este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița a transmis că „un punct de vedere oficial o să-l ofere directorul de la DSP, pentru că este vorba despre constatarea acestui fapt. Pe chestiuni tehnice, domnia sa va emite puncte de vedere... Trebuie explicat nu doar prin vorbe, ci urmare a unei anchete. Din câte știu, a trimis ieri (n.red.: 17 martie) acolo doi inspectori pentru a verifica informațiile (...) Nu poate dovedi că este un focar de infecție și că au luat unul de la celălalt. Sunt doar două cazuri de infectare, persoane care au venit în țară cu virusul. Nu poate să dovedească altceva decât ceea ce spune Corpul de Control al DSP”, a precizat prefectul. „Carantinații sunt păziți de jandarmi doar afară, nu și în interior, tocmai pentru a fi protejați”, ne-a mai spus acesta.
Dan Noel, reprezentantul Direcței de Sănătate Publică Ialomița nu a fost de găsit pentru a ne oferi explicații cu privire la acuzațiile pe care primarul Mocioniu le-a lansat în spațiul public. Apelul nostru către domnia sa a fost încheiat cu un mesaj automat, în limba engleză, prin care domnul Noel ne anunța că este ocupat și că v-a reveni mai târziu. „Sorry, I’m busy! I’ll call you later! Ok?” Până la închiderea ediției, acesta nu ne-a sunat înapoi, chiar dacă l-am sunat de șapte ori.

Petronela MOROIANU
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.