Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
ActualitateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
DSP Ialomița a instituit măsuri de prevenire a gripei

Ca urmare a creșterii semnificative a numărului de cazuri de infecții acute respiratorii, pentru limitarea evoluției, respectiv prevenirea apariției de noi cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, Direcția de Sănătate Publică Ialomița a instituit măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor și a transmis materiale informative specifice către populație prin rețeaua de asistență medicală comunitară.
Gripa este o infecţie respiratorie acută virală care afectează căile respiratorii. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă. Gripa se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la omul sănătos, direct prin tuse şi strănut și/sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, suprafete contaminate etc) cu virusul gripal.
Simptomele gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid, fiind nespecifice. Boala începe brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare şi roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii şi lipsa poftei de mâncare. Gripa poate evolua de la forme ușoare la forme complicate sau chiar la deces.
În caz de îmbolnavire prin gripă se impune prezentarea la medic, într-un serviciu de asistență medicală.
Recomandări pentru prevenirea infecțiilor acute respiratorii, inclusiv gripa:
* evitaţi spațiile aglomerate, contactul cu persoanele bolnave, vizitele în spital
limitați vizitarea femeilor gravide, a nou-născuților, lăuzelor și a bolnavilor cronici.
acoperiţi gura şi nasul atunci când tuşiţi sau strănutaţi, utilizând batiste de unică folosință pe care le aruncați după utilizare. Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tuşiţi sau strănutaţi să folosiţi manşeta hainei sau plica cotului.
* spălaţi corect mâinile cu apă și săpun, mai ales după ce strănutaţi sau tușiţi.
consumați fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C.
* pentru hidratare corectă, consumați cât mai multe lichide, în special ceaiuri calde.
* purtați îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare.
* asigurați un microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecție.
* la indicația medicului, formele ușoare de gripă se tratează la domiciliu, în condiții de izolare și repaus la pat. Gripa severă și cea complicată se tratează în spital.
* la nevoie purtați echipamentul de protecție adecvat (măști, mânuși etc.)
Singura metoda eficienta de prevenire specifica a gripei este vaccinarea antigripala pentru sezonul epidemic in curs.
Vaccinarea antigripală în timp util este metoda cea mai eficientă de prevenire a gripei. Vaccinarea trebuie făcută anual, deorece virusul gripal circulant se modifică de la un an la altul. Vaccinul se administrează numai sub supraveghere medicală și în urma consultului medical.
Cu toate că este recomandat pentru toată populaţia, există anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decât indicat:
* persoane cu risc crescut de complicații, aici fiind incluse persoanele în vârstă sau cu handicap, cele instituționalizate, adulții și copiii cu afecțiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale și cu imunosupresie), persoanele cu vârste peste 65 de ani, copiii și adolescenții (cu vârste cuprinse între 6 luni și 18 ani) cărora li se administrează medicație pe termen lung cu aspirină;
* persoane care, prin natura ocupației, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale și unitățile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternități, secțiile de terapie intensivă, stații de salvare), salariații instituțiilor de ocrotire a copiilor și bătrânilor și cei ai unităților de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane în categoria cu risc crescut de complicații ale gripei;
* persoanele infectate cu HIV, persoanele care călătoresc la tropice sau în emisfera sudică, precum și vaccinarea gravidelor și a copiilor mici.
În cazul gravidelor, vaccinul gripal se poate administra pe toată durata sarcinii. De reținut că acesta nu dă reacții adverse și nu provoacă malformații ale fătului. Vaccinul poate fi administrat și pe perioada alăptării.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.