Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Șeful Consiliului Județean Ialomița a făcut o retrospectivă a ultimului an de activitate și a ieșit pe plus

Într-un interviu care ne-a fost acordat, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, recunoaște că anul 2019 a fost unul foarte greu, cu zbateri politice, cu probleme atât la nivel național cât și local, de care administrația, în general, nu are nevoie. Pe de altă parte, 2019 pare-se că a fost un an în care a avut și satisfacții foarte mari. Lista de proiecte majore pentru județul Ialomița, care pe partea de infrastructură, de exemplu, nu a mai cunoscut modernizarea de mai bine de 40 de ani, este una foarte lungă. Victor Moraru ne-a declarat că încă din 2016 a demarat proiecte mari pentru care au fost realizate deja studiile de fezabilitate, au fost demarate procedurile de achiziții publice și de atribuire a lucrărilor și susține că se consideră norocos, împreună cu echipa pe care și-a format-o, că nu a avut prea multe contestații la lucrările publice.
- A mai trecut un an și ne apropiem cu pași repezi de finalul acestui mandat. În tot acest timp ați derulat proiecte care au stârnit reacții pe măsură. Aș vrea să vorbim totuși de 2019 și să-mi spuneți care sunt cele mai mari investiții, cele mai mari proiecte pe care Consiliul Județean Ialomița le-a susținut în această perioadă?
Victor Moraru: Anul 2019 a început cu semnarea unor contracte de lucrări și cu demararea acestora (...) Evident, ca orice om, din orice domeniu, tot semeni, tot semeni și vezi că nu mai culegi și începi să te îngrijorezi, dar a venit și momentul în care avem ce spune. În 2019 am definitivat tot ce înseamnă proiecte pe sănătate. Cele patru mari proiecte care vizează blocul operator, amenajarea Spitalului Județean de Urgență Slobozia, extinderea Unității de Primiri Urgențe și modernizarea Ambulatorului au fost finanțate atât din Programul de Dezvoltare Locală, cât și din fonduri europene. Spunem că am finalizat cu documentațiile, etapă extrem de greoaie, pentru că sunt mult mai complexe ținând cont de faptul că specialiști sunt puțini și societățile în domeniu sunt puține, iar valorile sunt foarte mari și atunci pot spune că suntem aproape de semnarea unor contracte de lucrări și asta este o mare realizare după atâta timp.
În domeniul culturii avem trei mari proiecte: Orașul de Floci, Conacul Bolomey și Biserica de Lemn. Toate sunt finanțate din fonduri europene și am reușit să depunem proiectele pentru care am obținut finanțare. Acum suntem în faza de achiziție publică, a dirigenției de șantier, a realizării proiectelor tehnice și efectiv a demarării lucrărilor și asta a reprezentat un succes pentru noi, pentru că orice finanțare europeană pe care o obții îți aduce o satisfacție deorece acolo intri într-o competiție, nu îți dă nimeni banii oricum. Și aici avem câteva probleme, pentru că nu sunt firme specializate care să lucreze într-un domeniu atât de complex cum este cel al obiectivelor de cult, obiective care sunt clasificate ca făcând parte din patrimoniul cultural, dar suntem în faza de licitație și sper ca până la jumătatea anului să semnăm contractele și să începem lucrările și aici.
În domeniul infrastructurii de drumuri, unul destul de sensibil de altfel, de treizeci de ani nu s-a reușit atragerea de fonduri suficient de mari pentru modernizarea acestora, ci s-au făcut pe ici pe colo reparații. S-a turnat covor de asfalt pe o structură necorespunzătoare, neadaptată noilor condiții de trafic, pentru că toate drumurile din România au fost gândite la o anumită capacitate de transport. Am început cu un proiect european în valoare de 25 de milioane de euro, cel mai mare pe care l-a avut vreodată Consiliul Județean Ialomița și aici avem marea satisfacție că în trei ani am obținut finanțarea, am făcut toate procedurile de achiziție publică și se lucrează efectiv. Este vorba despre drumul care pleacă de la limita cu județul Călărași și trece prin localitățile Drăgoiești-Roșiori-Movilița-Dridu-Fierbinți Târg-Jilavele, 50 de km de drum care este efectiv în lucru.
Am mai depus un proiect cu o valoare mai mare, de 26 de milioane de euro, pentru care am obținut finanțarea și este vorba de un drum care trece pe la jumătatea județului și face legătura între Călărași și Buzău. Pornește de la Călărași și trece prin Albești-Andrășești-Gheorghe Doja-Reviga-Crunți-Cocora și iese la Buzău. Pentru acest tronson suntem în faza de achiziție publică.
- Despre drumul Grivița-Scânteia-Valea Ciorii ce ne puteți spune, pentru că au fost discuții aprinse și cetățeni nemulțumiți că de acel tronson nu-i pasă nimănui?
Victor Moraru: Este adevărat, însă trebuie să vă precizez că am obținut finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală pentru două drumuri, respectiv 203F Grivița-Smirna-Iazu-Scânteia-Valea Ciorii, pentru care s-au finalizat procedurile de achiziție și în funcție de vreme vom demara lucrările. Drumul a fost împărțit în două tronsoane: Grivița-Smirna-Iazu și Iazu-Scânteia-Valea Ciorii și putem spune că problema este rezolvată câtă vreme am depășit faza de achiziții publice.
De asemenea, suntem în procedura de achiziție publică pentru cel mai lung drum pe care noi îl avem în cadrul unui proiect, drum care leagă localitățile Coșereni-Borănești-Bărcănești-Axintele-Ciochina-Albești-Buești-Slobozia-Cosâmbești- Mărculești. Cu privire la infrastrucura de drumuri lucrăm acum la 102H, un proiect care a început acum mulți ani și care din cauza modului în care a fost gândit nu a putut să fie finalizat. S-a așternut piatra, iar în primăvară începem asfaltarea și vom finaliza acel segment de drum care trece prin Miloșești și ajunge la Reviga. Un alt drum la care noi lucrăm acum este Căzănești-Cocora.
Tot în 2019 am finalizat drumul Bucu-Mărculești.
- Câți km de drum vor fi asfaltați la nivel de județ? Se face modernizare pe toate aceste tronsoane sau vor fi și zone unde se vor efectua doar lucrări de reparații?
Victor Moraru: Dintr-un total de 507 km de drumuri județene nu a fost modernizat niciun segment de drum de patruzeci de ani. Sunt 230 de km cu contracte de finanțare aflate în diferite stadii, în lucru sau în procedură de achiziție publică, ceea ce înseamnă aproape jumătate din lungimea totală a drumurilor județene. Nu sunt contracte de reparații, ci unele de modernizare, care pornesc de la primul la ultimul strat, drumuri care sunt gândite pentru o sută de ani de-acum înainte, care vor fi doar întreținute. Toate contractele semnate au condiții stricte, cu garanție asigurată de 10 ani.
- Podul de la Dridu a fost eșec sau victorie?
Victor Moraru: Am avut o mare satisfacție când am inaugurat Podul de la Dridu, care a stat șase ani închis și care a afectat întreaga zonă. Fără să fiu lipsit de modestie, vă spun că nu s-ar fi finalizat niciodată în condițiile în care abordarea inițială a fost greșită. Avem un exemplu de abordare greșită încă de la început și în ceea ce privește proiectul din fața Consiliului Județean Ialomița. Nu s-au făcut analize cu maximă atenție de la început, nu s-a văzut finalitatea. Pentru cei care nu-și respectă condițiile contractuale avem condiții drastice. Cred că suntem singurul Consiliu Județean din țară care percepe 2 la sută pe zi penalitate pentru întâziere și garanție 10 ani. Abia în aceste condiții putem spune că lucrăm cu firme serioase și puternice din piață.
- Ce ne puteți spune despre adăpostul pescăresc? În ce stadiu vă aflați?
Victor Moraru: Nu avem un proiect care să fi fost inițiat și să nu fie într-o anumită fază de evaluare. Există însă un singur proiect care acum intră într-o zonă de risc, adăpostul pescăresc, care este un proiect european. Noi l-am depus, am obținut finanțare, dar există o hotărâre de Guvern care spune că în termen de 24 de luni trebuie să îl finalizăm, fără să se ia în calcul că în acest timp există riscul să nu se prezinte nimeni la licitație, așa cum ni s-a întâmplat nouă în două rânduri. Am discutat la Minister și sper să găsim înțelegere pentru că nu este vina noastră. Lipsa forței de muncă, lipsa societăților comerciale în domeniu, plus alți factori face să stagneze un proiect îndrăzneț dar de mare necesitate mai ales pentru zona în care sperăm noi că se va construi.
- Ce se va întâmpla dacă nu va fi licitat?
Victor Moraru: Probabil că acel proiect nu se va mai executa, dar vom decide la acel moment. Este total nejustificat în acest moment să ni se invoce termenul de 24 de luni, însă sperăm să găsim înțelegere. În caz contrar, pierdem finanțarea, dar la următorul program din 2023 îl vom redepune.
- Ce alte proiecte se mai află în derularea Consiliului Județean?
Victor Moraru: Mai avem proiecte importante derulate de ADI Ialomița, unde sunt 55 de proiecte aflate în diferite stadii de lucru și care s-a dovedit a fi un succes. Programul privind natalitatea este foarte important, pentru că școlile se închid, cadrele didactice nu mai au locuri de muncă, societățile nu mai au forță de muncă, România se depopulează și noi stăm spectatori și ne vom întreba peste câțiva ani de ce nu avem copii la școală, de ce firmele nu au oameni pe care să-i recruteze etc. România are două mari probleme: schimbările climatice și demografia în scădere. Nimeni pare că nu înțelege că fiecare cetățean care pleacă din țară nu pleacă doar fizic, pleacă tineri cu un buget după ei și cu inteligența lor și aceste aspecte ne afectează pe termen mediu și lung. Facem investiții în mediul rural, dar trebuie să avem și pentru cine le face.
Mai avem un program în derulare, care privește excelența în educație, unde copiii, profesorii și îndrumătorii lor primesc premii pentru participarea la olimpiade și competiții școlare. Sunt proiect care, cred eu, cresc gradul de satisfacție al cetățenilor.
- Vă puteți declara mulțumit de ceea ce ați făcut până acum? Aveți ce să vă reproșați?
Victor Moraru: Nu poți să faci în trei ani salturi, să accesezi fonduri care au alte mecanisme (...) Nu am ratat nicio finanțare. Construiești un mecanism, nu l-am găsit de-a gata. Când am venit eu, la Consiliul Județean nu era nicio persoană care să lucreze pe fonduri europene (...) Nu sunt perfect. Pot să-mi reproșez că nu am reușit să comunic suficient, dar eu trebuia să fiu aici, să construiesc mecanismele. Sunt colegi care mi-au reproșat că nu am stat de vorbă cu ei, dar când să merg dacă eu nu am timp să merg acasă?! (...) Și cei doi vicepreședinți ai mei nu vin din administrație. Eu sunt singurul care vin din acest domeniu și am o experiență de douăzeci de ani. Nu îi pot lăsa să se expună.
- Vreți să dețineți controlul?
Victor Moraru: Nu, nu vreau să dețin controlul, vreau să protejez, pentru că vine o vreme când nu o să mai facem asta. Nu pot da dispoziție ca să răspundă x sau y. Colegii mei au avut și ei nevoie de o acomodare cu tot ce se întâmplă (...) Ați fost formați cu un președinte politician, cu doi vicepreședinți politicieni care nu au intrat niciodată în profunzimea administrației. Ei și-au făcut treaba de politicieni, dar politicienii vin și pleacă. Pe noi ne interesează ca podul să rămână, drumurile să rămână.
- Rămâne ceva în urma politicienilor?
Victor Moraru: În urma mea vreau să rămână.
- Sunteți politician sau un bun administrator?
Victor Moraru: Îmi place să cred că sunt administrator...nu știu cât de bun!
- V-ați putea acorda o notă pentru cei 3 ani și jumătate de mandat?
Victor Moraru: Dacă îmi dau o notă pentru cei douăzeci de ani de administrație, este o notă bună. Dacă îmi acord o notă pentru cei trei ani de mandat la CJI, pot să spun că sunt undeva între 7 și 8 și nota aceasta este influențată de rezultatele care nu întârzie să apară.
( Petronela MOROIANU )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.