Ialomitastea
Nr. 1046, Anul , din 18-Ianuarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Peste 120 de gospodării din Stelnica, racordate la sistemul de canalizare

Mai bine de 120 de locuințe din comuna Stelnica vor beneficia de rețeaua de canalizare, grație unui proiect (Racordarea la sistemul de canalizare menajeră, comuna Stelnica, județul Ialomița) finanțat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița. Valoarea totală a proiectului a fost de 294.388,51 lei, din care 200 mii lei contribuția ADI, diferența fiind suportată din bugetul local.

Cu mulţi ani în urmă, administrația publică din Stelnica a demarat proiectul privind racordarea la sistemul de canalizare. În prima etapă, pentru a primi finanțare, acesta a fost depus pe Ordonanţa 7, apoi pe fondul de mediu, investiție care împreună cu staţia de epurare se ridică la valoarea de 90 miliarde lei vechi. Ulterior, a apărut însă o problemă în ceea ce privește racordurile, situație pentru care autoritatea locală a găsit rezolvare la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, de la care a primit o finanțare de două miliarde lei vechi.

Fănica Decu, primar comuna Stelnica: „Pot să vă spun că acest proiect de racorduri pentru sistemul de canalizare în comuna Stelnica este de bun augur locuitorilor. Având în vedere că avem finalizată canalizarea cu staţie de epurare, sperăm ca următorul pas (după finalizarea racordurilor şi finalizarea etapei a doua) să reuşim să facem branşarea şi cetăţenii comunei să facă un prim pas, foarte important, de racordare la reţeaua de canalizare. Acest proiect are o valoare de 298.000 lei, din care 200.000 lei contribuţia ADI şi 98.000 lei de la bugetul local. Sunt foarte, foarte bucuroasă că am reuşit să finalizez acest proiect, chiar dacă pe ultima sută de metri. Au fost foarte multe proiecte în derulare în acest an, iar constructorul a constituit o mare problemă. Toată lumea a fost implicată în PNDL 2 şi în acelaşi timp s-a suprapus şi cu ADI.”

Aceste proiecte depuse pe ADI au fost o bulă de oxigen pentru administraţiile publice locale din județ care au vrut să se implice şi să se dezvolte.

Prezent la conferința de încheiere a acestui proiect finanțat prin ADI, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, s-a declarat mulțumit de modul în care au decurs lucrurile în cadrul Asociației, dar și de numeroasele proiecte pe care autoritățile publice locale au înțeles să le depună. În ceea ce privește proiectul de față, acesta a apreciat că este unul complex comparativ cu alte proiecte depuse.

Victor Moraru, preşedintele CJ Ialomiţa: „(...) Se demonstrează că ADI Ialomiţa îşi atinge obiectivul şi prin realizarea acestui proiect. Dacă existau semne de întrebare la iniţierea ADI Ialomiţa, iată că, de această dată, ni se confirmă, prin fiecare proiect pe care noi îl finalizăm, că a fost o decizie bună a echipei de la Consiliul Județea în momentul în care am luat decizia de a finanţa această Asociaţie. Este un proiect frumos la Stelnica și mai cred că este şi unul dintre proiectele ceva mai complexe, în comparaţie cu celelalte, dacă luăm în calcul că s-au realizat aceste branşamente la reţeaua de canalizare. Obiectivul nostru principal ar trebui să fie finanţarea proiectelor care au un impact major asupra mediului, iar acesta este unul dintre proiectele cu impact. Cred că ar trebuie abordate aceste proiecte având la bază acest indicator important: impactul asupra mediului. După cum a spus doamna primar, avem o finanţare de 200.000 lei a Consiliului Județean, prin ADI Ialomiţa. Este maximul pe care putea să-l ofere instituția conform ghidului de finanţare care stabileşte că se finanţează în mediul rural 200.000 lei maxim, iar în mediul urban, 300.000 lei. (...) Iată că putem spune că această Asociaţie este un real succes şi datorită faptului că administraţiile publice locale au înţeles că există o sursă alternativă de finanţare. Dacă avem fondurile naţionale, fondurile europene, iată că la acest moment şi CJ alocă din bugetul propriu o sumă care se adresează proiectelor mai mici, dar cu un impact major asupra calităţii vieţii populaţiei.”

În cadrul celor două programe derulate în perioada 2018-2019 au fost depuse 60 de proiecte, din care s-au finanţat 49. În cazul programului din 2018, s-au depus 32 de proiecte şi s-au finanţat 21. La acest moment un proiect este în aşteptare, cel de la Căzăneşti, unde este pe rol un litigiu între ADI şi UAT Căzăneşti. Pentru 2019 au fost depuse 28 de proiecte care au fost finanțate în întregime.
În ceea ce privește proiectul de la Stelnica, în acest moment au fost făcute deja 121 de racorduri, ceea ce înseamnă că aproximativ 330 de locuitori ai comunei beneficiază de finanţare. Durata proiectului a fost de 12 luni.
„În ceea ce priveşte investiţia de la Stelnica, s-a făcut un prim pas spre normalitate şi cu siguranţă că în etapa următoare se vor mai face cel puţin 120 racorduri pentru alte 300 gospodării. Cu siguranţă vom continua până vom reuşi să realizăm toate aceste racorduri, poate pe această sursă de finanţare oferită de Ialomiţa, pentru că se doreşte la Stelnica, de către administraţia locală, să se realizeze cât mai repede punerea în funcţiune a sistemului de canalizare cu staţia de epurare. Este o solicitare imperativă din partea cetăţenilor. Nivelul de trai pe care-l solicită cetăţenii în mileniul acesta este cel dorit şi de Comunitatea Europeană şi trebuie să ne încadrăm în aceste cerinţe. În contextul în care există sistem de apă centralizat, trebuie neapărat să dăm drumul şi la acest sistem de canalizare. S-a apelat în mod imperativ la această sursă de finanţare deoarece marile proiecte pe care le are în derulare autoritatea locală de la Stelnica necesitau şi cofinanţări, drept pentru care nu avea suma necesară să realizeze singură o asemenea investiţie. Această finanţare oferită de ADI Ialomiţa a fost o bulă de oxigen pentru autoritatea locală”, a declarat Costel Brateș, fostul primar al localității.
Autoritatea locală din Stelnica mai are în derulare alte câteva proiecte necesare pentru dezvoltarea comunității, respectiv înfiinţare dispensar şi asfaltarea a 4,28 km de drumuri (pe PNDL 1) pentru care s-a semnat deja contractul cu constructorul. La dispensar există o primă etapă finalizată, prima notă de tragere depusă către PNDL, se aşteptă banii.
„Deja ne-am văzut pe listă, urmează să decontăm şi să continuăm, dacă vremea va ţine cu noi (...) Pentru anul viitor avem deja în derulare etapa a doua de branşare la racorduri, încă o sută şi ceva care urmează să fie finalizate (...)
Încă un proiect foarte important, în colaborare cu domnul Brateş am reuşit să achiziţionăm o maşină de gunoi şi vom avea şi serviciu de salubrizare. Deja l-am înfiinţat, suntem în fază de licenţiere la ANRSC. Vom transporta gunoiul la nivel de comună cu utilajul nostru, cu oamenii noştri. Va fi doar o taxă de 5 lei pe cap de locuitor, stabilită prin Consiliul local. Rămâne să vedem, în funcţie de cheltuielile pe care le vom avea, dacă va fi mai mică sau mai mare. Încercăm ca de aceste servicii să beneficieze toţi locuitorii comunei la un preţ cât mai avantajos pentru dumnealor”, a mai spus doamna primar Decu Fănica.
În afară de aceste proiecte aflate în derulare pe PNDL 2, mai sunt alte două străzi pentru care există documentaţii şi discuţii purtate pentru a fi contractate. UAT Stelnica mai are încă un proiect depus pe GAL pentru un teren sintetic acoperit cu cupolă unde se vor desfăşura orele de educație fizică pentru copiii de la Şcoala Gimnazială Maltezi şi, de ce nu, pentru tinerii care doresc să facă sport deoarece este amplasat în stadionul din localitatea Stelnica.
Valoarea proiectului este de circa130 mii euro.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.