Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
ActualitateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Avem, încă, focare de pesta porcină în județ

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița. Astfel, la data de 27.09.2019, pe raza județului Ialomița, sunt declarate un număr de 22 focare de boală, toate în exploatații nonprofesionale, după cum urmează: Gimbășani – 4 focare; Mărculești – 8 focare; Sărățeni – 5 focare; Grecii de Jos – 1 focar; Gheorghe Doja – 1 focar; Fierbinții de Sus – 2 focare; Fierbinții de Jos – 1 focar. De asemenea, există două suspiciuni de boală în exploatații nonprofesionale de pe raza localității Fierbinții de Jos. Ultimul focar de boală, în exploatații nonprofesionale, a fost confirmat în data de 19 septembrie 2018.
În ceea ce privește mediul silvatic au fost confirmate 148 de cazuri pe mistreți morți și 13 cazuri pe mistreți vânați, pe un număr de 13 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiți, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbășani, FV19 Ciulnița, FV22 Slobozia). Ultima confirmare în mediul silvatic a fost în data de 13 septembrie 2019 (două cazuri mistreți vânați pe FV22 Slobozia).
Având în vedere unele modificări aduse procedurii de stingere a focarelor de pestă porcină africană și a unor Directive Europene, în zona de supraveghere a focarelor din localitatea Sărățeni au fost cuprinse două exploatații comerciale de suine cu efective de aproximativ 80.000 de capete supuse restricțiilor de mișcare. La nivelul celor două exploatații comerciale cuprinse în zona de supraveghere, efectivele de suine existente au fost supuse testărilor serologice și examinărilor clinice cu o prevaleță de 5% și confidență de 95%, fiind testate în total 459 suine, din toate categoriile de producție. Toate rezultatele examenelor clinice, precum și rezultatele de laborator pentru probele de sânge prelevate au fost favorabile, în sensul că nu au fost depistate animale care să prezinte semne clinice atribuibile pestei porcine africane sau animale pozitive serologic la pesta porcină africană. Ținând cont de rezultatele obținute, măsurile de restricții pentru exploatațiile cuprinse în zona de supraveghere a focarelor de boală declarate pe raza localității Sărățeni, au încetat începând cu data de 20 septembrie. În acest moment sunt în curs de desfășurare examinările clinice și recoltările de probe de sânge pentru toate porcinele existente în localitățile cuprinse în zona de protecție a focarelor de boală declarate pe raza localității Sărățeni. În cazul în care toate rezultatele vor fi favorabile, cele cinci focare de boală de pe raza localității Sărățeni vor fi stinse oficial.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.