Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Proiecte finanțate prin ADI Ialomița finalizate la Giurgeni și Ograda

GIURGENI: Trotuare executate pe o sumă mai mică decât cea contractată

La Giurgeni s-a executat puțin peste un km de trotuare cu finanțare de la Consiliul Județean Ialomița, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, la o valoare mult mai mică decât cea cu care s-a contractat. Deși lucrarea nu a fost una de anvergură, primarul Dinu Valere s-a confruntat cu probleme încă de la început, contractul încheiat inițial fiind reziliat pentru că suma alocată proiectului a fost mult prea mică și nici un constructor nu a vrut să o execute. Al doilea contract a fost cu mai mult noroc întrucât suma alocată nu a fost cheltuită, lucrarea fiind adjudecată la o valoare mai mică de constructorul Oyl Company.
Dinu Valere, primar: „Proiectele care se implementează în comunitățile rurale prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița sunt foarte importante pentru noi, chiar dacă sunt alocați bani puțini. La Giurgeni a fost încheiat un contract de finanțare în valoare de 282.898 lei din care contribuția UAT a fost de 82.898 lei pentru reabilitare și execuție trotuare, necesare pentru locuitori de vreme ce am reușit de câțiva ani să asfaltăm aproape în totalitate localitatea. Așa cum am spus, din totalul sumei contractate, valoarea finală a proiectului a fost mai mică, respectiv 232.337 lei.”
Prin proiect erau prevăzuți a fi executați 1.027 metri de trotuar, pe o singură latură, pe două străzi, dar s-au construit efectiv 1.011 metri. Deși pe strada Primăriei există trotuare din pavele, cele executate acum sunt din asfalt.
Prezent la evenimentul care a marcat finalizarea poiectului, Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița a precizat că astfel de proiecte contribuie la înbunătățirea calității vieții oamenilor, dar și la dezvoltarea satelor românești.
Victor Moraru, președintele CJ Ialomița: „Giurgeni este o localitate cu încărcătură istorică și cu mare parte din probleme rezolvate. Se impun astfel de investiții în localitățile rurale. Nu o să reușim să le finalizăm într-un an sau doi, dar faptul că s-a demarat acest program nu poate fi decât un lucru benefic pentru comunități. Nu putem rezolva rapid ce nu s-a făcut de la Revoluție încoace, dar suntem pe un trend ascedent. Am avut ocazia să văd localități rurale și din afara țării și vă pot spune că în următorii zece ani vom fi la nivelul satelor din străinătate și ne vom putea compara cu ele (...) Ideile și inițiativele noastre ajung foarte repede să fie puse în practică și acest lucru ține de primari, de echipa de la Primărie, de echipa de la ADI, dar și de modul în care se realizează aceste proiecte și ajung să fie finanțate. Îi încurajez pe primari să depună proiecte și în cadrul finanțărilor din 2020.”
Președintele Victor Moraru a mai precizat că alte două obiective importante în zonă necesită finanțare, respectiv adăpostul pescăresc și situl arheologic, cel din urmă având alocată deja o sumă de câteva milioane de euro, și că dacă se fac investiții și de către comunitate, lucrurile merg în direcția bună.
În același contaxt, Primarul Valere Dinu a mai subliniat faptul că înființarea acestei Asociații de Dezvoltare a făcut ca șansele de dezvoltare ale comunitățior mici să crească și că proiecte cu finanțări mici sunt însemnate pentru comunitățile rurale pe care primarii le conduc. „Exista un ADIL încă de pe vremea domnului Savu, dar care nu a avut același impcat ca acum. Sunt proiecte cu finanțări mici, dar de importanță pentru noi, comunele din județ. La noi este un început cu aceste trotuare. În timp ce se lucra pe cele două străduțe, oamenii întrebau când se vor face efecuta lucrări și pe restul drumurilor. Sper să le realizăm prin astfel de finanțări. Mai avem de executat circa 8 km de trotuare din 13,5 km. În acest proiect nu a fost ușor, chiar dacă suma alocată nu a fost mare. Inițial am reziliat primul contract pentru că devizul și cererea de finanțare au fost făcute înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței 114. Am scos la licitație, dar nu am găsit un contractor, pentru că suma era mult prea mică, 211 mii lei. Am refăcut devizul, am adăugat manopera și salariile și așa am reușit să contractăm.”
Aflată la un drum național european, dar destul de departe de municipiul reședință de județ, comuna Giurgeni se dezvoltă tot mai mult de la un an la altul. Asfaltarea străzilor se apropie de final printr-un proiect pe PNDL 2, care este în faza de implementare, fiind dați deja în lucru 4,6 km de drum. Astfel, va fi asfalt drumul care duce spre fostul IAS Giurgeni, locul unde se va amenaja și adăpostul pescăresc și unde există câteva locuințe populate. Edilul a declarat că are ambiția ca și în acea zonă să aibă toate străzile asfaltate și toate utilitățile aferente pentru a le ușura viața oamenilor. Pe de altă parte, de-a lungul timpului s-a construit în localitate o școală nouă și s-a reabilitat cea veche, astfel că și această unitate este acum una modernă. În Giurgeni mai există un Cămin Cultural modern, reabilitat și dotat cu toate cele necesare, o grădiniță și un dispensar realizate tot pe PNDL 2, dar și platforme de gunoi cu utilajele necesare. De asemenea, a fost reabilitată și gospodăria de apă, pentru că anii trecuți au fost probleme cu apa, care conținea mult amoniu. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat și aceasta a devenit potabilă, dovadă fiind ultimele buletine de analize.
Petronela MOROIANU


OGRADA: Grup sanitar la Școala Gimnazială „Ionel Perlea”

Marți, 1 octombrie, la Ograda, în prezența domnilor Victor Moraru (președintele Consiliului Județean Ialomița), Daniel Ganea (președintele ADI Ialomița) și Lilian Badea (primarul comunei) a fost anunțată finalizarea unui nou proiect finanțat prin ADI Ialomița, și anume construirea unui grup sanitar la Școala cu clasele I-IV din Ograda, corpul de clădire parte a Ansamblului Arhitectural „Ionel Perlea”. Am consemnat câteva din intervențiile participanților la eveniment.

Lilian Badea: Investiția a fost finanțată prin ADI Ialomița, cu o contribuție de 170 mii lei și o alta de 58 de mii de lei de la bugetul local. Apreciez realizarea investiției datorită faptului că se adresează copiilor, un segment important din comunitate. Acolo unde nu există educație, lucrurile sunt complicate, iar eforturile noastre, ale CL și ale Primăriei sunt focusate pe asigurarea unor condiții atât copiilor, cât și cadrelor didactice.
Un aspect la fel de important este că și în trecut ne-am gândit la comasarea unei singure școli, dar ne-am gândit că trebuie să menținem tote imobilele pe care le deținea școala de la începutul localității noastre și chiar să le aducem îmbunătățiri și dotări. Am avut în vedere acest imobil care face parte din complexul arhitectural „Ionel Perlea”.
Victor Moraru: Suntem astăzi la Ograda, o localitate cu o istorie frumoasă, mai ales dacă avem în vedere că aici s-a născut și a copilărit marele dirijor Ionel Perlea, un loc plin de istorie și de liniște. Iată că și Caravana finanțărilor prin PJDL prin intermediul ADI Ialomița ajunge la Ograda. Suntem la al optulea proiect finalizat din cele 58 de proiecte ale ADI. Începe să se vadă roadele muncii noastre din anii anteriori, atât a Asociației cât și a primarilor, care au depus proiecte. Dacă în urmă cu doi ani ne întrebam dacă se vor finaliza aceste proiecte, dacă această ADI va reuși să performeze, am spus de atunci și o să spun mereu că proiectele finanțate de CJI vor fi finalizate, cu siguranță. Spun asta pentru că de fiecare dată când inițiem un proiect facem studii serioase, analizăm posibilitățile pe care le avem atât noi cât și UAT-urile, și când muncești și ai o echipă serioasă nu se poate să nu reușești. Poate este un proiect mic, dar este un proiect de suflet. Ce poate fi mai frumos decât să constați că eforturile pe care le faci se îndreaptă spre copiii noștri, care ne vor asigura viitorul, atât din punct de vedere administrativ, cât și economic. Poate că astăzi am văzut niște grupuri sanitare, dar am văzut și acoperiș la școli, și parcuri și terenuri de sport finanțate prin ADI. Pare o investiție mică, dar este importantă și are efect asupra copiilor, pentru că de la grădiniță trebuie să-i obișnuim pe copii cu aceste condiții. Mai sunt unități școlare care nu au grupuri sanitare interioare, dar sperăm ca prin finanțările pe care le punem la dispoziție, autoritățile locale să facă astfel de investiții. Nu avem situația exactă cu numărul de școli care nu au grupuri sanitare. Eu cred că prin aceste condiții pe care noi încercăm să le asigurăm cetățenii din Ialomița nu mai au motive să plece din punctul de vedere al infrastructurii. Sigur, rămân cele economice, care nu țin în mod direct de noi, dar am convingerea că și aceste motive economice se vor rezolva.
Daniel Ganea: Până în prezent, doar două localități au investit în amenajarea de grupuri sanitare, Ograda și Mărculești. Asociația nu mai are bani până la sfârșitul acestui an. Dar, anul viitor, când vor urma alte sesiuni pentru depunerea de proiecte, administrațiile locale pot să gândească astfel de proiecte.
Oprea Tudoriţa Liliana, directorul Școlii Gimnaziale „Ionel Perlea”: La Ograda învață 320 de copii, împărțiți în trei clădiri: școala mare din centru, grădinița și școala mică. La Școala mare s-au făcut diferite investiții pe parcursul anilor. Aceasta fost reabilitată în 2008, astfel că grupurile sanitare au fost în standarde. Grădinița a fost construită din bugetul local al primăriei, dar rămăsese această unitate de învățământ în care nu se făcuseră prea multe investiții. Poate din exterior nu se vede utilitatea, dar exista o mare problemă la această unitate de învățământ având în vedere că ea era construită de foarte mult timp. Punctul slab erau toaletele, care lipseau. Este un lucru extraordinar ceea ce s-a întâmplat.

A consemnat,
Petronela MOROIANU

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.