Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Tăvălugul

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Tăvălugul

Agricultura, în România, este o ocupație atât de veche, încât se poate asocia vechimea ei cu existența populației românești pe acest teritoriu.
Cum s-a cultivat pământul, în diferite etape ale istoriei noastre, care erau tehnicile pentru obținerea recoltei necesare traiului zilnic, sunt întrebări care încă își așteaptă răspunsul.
Cercetările etnografice privind diferitele tipuri de unelte, tehnologia prin care acestea erau realizate, ar putea proiecta imaginea unei agriculturi a strămoșilor noștri.
Evoluția uneltelor și, în speță, a agriculturii pe teritoriul românesc este oarecum dificilă, pentru că uneltele noi din perioada modernă se regăsesc alături de unelte extrem de vechi din perioada feudală. Tehnologii foarte vechi sunt perpetuate prin tradiția sătească dincolo de timpul rânduit acestora.
Pentru cunoașterea caracteristicilor etnografice ale agriculturii românești este necesar să examinăm folosirea uneltelor în agricultura veche cu ajutorul mărturiilor etnografice culese din cercetările de teren.
Muzeul Național al Agriculturii aduce în atenția publicului cititor tăvălugul din lemn, prezent în ”Colecția uneltelor de prelucrat solul”.
Tăvălugul, ca unealtă agricolă, era indispensabil pentru agricultura de tip feudal. În perioada modernă, rolul lui în agricultura tehnologizată dispare, dar pe terenurile de mici dimensiuni încă era folosit.
Tăvălugul din colecția muzeului nostru este confecționat dintr-un trunchi de copac cioplit și două osii rudimentare, care ajutau la deplasarea tăvălugului pe terenul agricol. De obicei, era folosit la nivelări și la spartul bulgărilor de pământ după grăpat.
În unele locuri, unde erau terenuri agricole cu pânza de apă freatică foarte aproape de suprafaţa solului, tăvălugitul era obligatoriu. Astfel se împiedica răspândirea la suprafață a sărurilor provenite de la această pânză freatică. Tăvălugul era folosit și pentru acoperirea şi fixarea în pământ a semințelor mici.
Muzeul Național al Agriculturii prezintă această filă din istoria agriculturii românești, iar pentru a fi înțeleasă mai bine decât se poate descrie prin cuvinte, invităm pasionații de istorie să viziteze muzeul nostru, unde poate fi văzut acest tip de tăvălug și, totodată, pot afla mai multe informaţii despre istoria agrară a României.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu
Foto: Elena Slujitoru
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.