Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Pe tărâmul mirific din Delta Dunării

1 Septembrie, Ziua Rezervației Biosferei

Se știe azi că domnia gurilor Dunării cuprinde teritorii vaste și misterioase, iar actul creării uscatului e în mers continuu. În fiecare an, Dunărea deversează milioane de tone de aluviuni în Delta Dunării, cea mai tânără și mai puțin stabilă porțiune de uscat de pe continentul european, învecinată la sud de dealurile hercinice puternic erodate. Ca un adevărat paradis pentru flora și fauna sălbatică, Delta Dunării a fost declarată Rezervație Naturală a Biosferei în 1990, cu 500 km, strict protejați, iar din 1991 a fos inclusă în Patrimoniul Mondial al Unesco.
Chilia vremurilor lui Ștefan Cel Mare era port maritim, astăzi se află la zeci de kilometri în interior. Așa se face că fluviul acesta este un ziditor fără odihnă și un grădinar harnic. Aluviunile ce se depun aici fixează o floră variată, generațiile de stufuri căzute, întrețesute de fauna moartă a anilor sporesc plaurul, acele insule de stuf plutitoare; mai apoi, plaurul devine ostrov; ostroavele se leagă apoi ca într- un dans cu grindurile și cu țara Deltei. Pe grinduri și în ostroave omul întemeiază grădinile cu mirificele livezi de pomi fructiferi.
Prin diversitatea sa, Delta Dunării este o zonă deosebit de importantă pentru lumea păsărilor, care o folosesc în popasurile pe care le fac în timpul migrațiilor de primăvară și toamnă; specii siberiene iernează aici, în timp ce altele cuibăresc în drumul lor spre sau dinspre Africa. Bîtlani, țigănuși, acvile-de-munte, cioc-întors, califari și alte specii mediteraneene sunt prezențe constante ale locului.
Pe lacurile Deltei Dunării se strâng cele mai mari colonii de pelicani din Europa, sosiți aici tocmai din îndepărtata Africă. O multitudine de animale sălbatice populează aceste locuri; de la nurci și vidre până la mistreți și lupi. Nopțile, străzile satelor răsună de orăcăitul broaștelor, țiuitul rusaliei și foșnetul gâzelor. În ape trăiesc circa 90 de specii de pești, dintre cele mai căutate fiind sturionii, pe cale de dispariție.
Lăsăm în urmă frumusețea acestor locuri mirifice cu acea datorie morală de a păstra ceea ce bunul Dumnezeu ne-a dăruit din belșug. „Natura e un templu ai cărei stâlpi trăiesc/ și scot adesea tulbure cuvinte, ca-ntr-o ceață/ prin codri de simboluri petrece omu-n viață/ și toate-l cercetează c-un ochi prietenesc”, spunea Baudelaire.
Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița deține în colecțiile sale numeroase volume de carte ce fac referire la acest domeniu al biosferei și biodiversității Deltei Dunării. Titluri precum: „Delta Dunării: rezervația biosferei”, „Delta Dunării: album”, „Delta Dunării: ghid”, „Lumea neștiută a păsărilor din Delta Dunării” etc. așteaptă pe toți cei interesați să descopere acest vast ecosistem. Vă invităm la lectură!

Bibliotecar,
Ecaterina Florea
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.