Ialomitastea
Nr. 1048, Anul , din 16-Februarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Bază sportivă multifuncțională pentru 400 de copii din Traian
* Primarul comunei Traian, campion la absorbția fondurilor europene

Fănel Năstase, primarul comunei Traian, poate primi titlul de campion al absorbției fondurilor europene și acest titlu îl merită pentru cele aproximativ 10 milioane de euro pe care le-a adus în localitatea pe care o păstorește de câteva mandate bune. Numai unul dintre proiecte, pe POCU, are o valoare de peste un milion de euro, și sunt multe astfel de exemple. I-a încurajat pe câțiva dintre concetățenii săi să devină mici întrerpinzători. I-a sprijinit să își deschidă afaceri mici și acum culeg roadele, de-o parte și de alta. Nu e ușor să fii printre cei mai buni, dar spune că are multe ore de nesomn la activ și o echipă de profesioniști care îl ajută. Este un exemplu „de bună guvernare PSD”, după cum spunea președintele PSD, Marian Pavel, dar și de OM implicat în viața comunității.

Încă un succes pe agenda Aspciației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița

Cu un an mai devreme decât termenul prevăzut, la Traian, s-au încheiat lucrările de amenajare a unei baze sportive multifuncționale, moderne, care va răspunde nevoilor elevilor unității de învățământ din localitate, și nu numai. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, prin Programul Județean de Dezvoltare Rurală (PJDL) - ADI Ialomița.
Terenul va fi folosit de aproximativ 400 de elevi din localitatea Traian.
Valoarea totală a proiectului a fost de 330.413 lei, co finanțarea din partea ADI a fost în sumă de 200 mii lei, iar comuna Traian a suportat un cuantum de 130.413 lei.

Fănel Năstase, primarul comunei Traian: „Am finalizat lucrările unei baza sportive multifuncțională realizată și cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița. Acest obiectiv îl aveam în listă de câțiva ani, dar nu l-am putut realiza până acum pentru că valoarea proiectului a fost de circa 300 mii lei și atunci, prin PJDR a fost posibil anul acesta să finanțăm această lucrarea și astăzi îl inaugurăm. Este un obiectiv important pentru școală, pentru comunitatea noastră, pentru că ne lipsea o astfel de bază sportivă modernă, care va oferi posibilitatea copiilor să practice câteva sporturi în aer liber, fotbal, volei, baschet, tenis de câmp. Este o bază sportivă care va răspunde nevoilor copiilor.”

Prezent la inaugurarea obiectivului, Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița a subliniat faptul că Traian este una dintre localitățile cu cea mai mare rată de absorție a fondurilor europene din județ.
„Primarul poate primi titlul de campion am atragerii de fonduri europene pentru că suma absorbită se apropie de 10 milioane de euro. Îl felicit pentru curajul pe care îl are, pentru că nu este ușor să atragi fonduri europene. Consiliul Județean Ialomița susține, atât cât poate, în funcție de bugetul pe care îl are la dispoziție, proiectele comunităților”, a declarat președintele Moraru.

Statistică încurajatoare

În cadrul PJDL, în 2018 au fost depuse și evaluate 31 de proiecte, 21 s-au finanțat, 8 au fost respinse, proiectul de la Căzănești fiind în așteptare. Valoarea totală a proiectelor a fost de 10.829.149 lei, contribuția Asociației de Dezvoltare fiind de 6.729.699 lei.
În 2019 s-au depus 25 de proiecte, s-au evaluat 18, alte 7 sunt în faza de evaluare, finanțarea fiind de 8.352.539 lei, iar contribuția ADI de 5.622.379 lei.
„Se demonstrează că acest parteneriat este unul corect, pentru că autoritățile publice locale și-au recăpătat încrederea în această Asociație, chiar dacă, inițial, au fost rețineri. În urmă cu două luni a fost lansat ghidul și deja suma care a fost alocată pentru anul 2019 a fost epuizată. Am convingerea că anul viitor situația va fi mai interesantă, existând posibilitatea să lansăm ghidul astăzi și fondurile să se epuizeze mult mai repede, deoarece primarii lucrează deja la proiecte care vor intra în atenție”, a mai spus Victor Moraru.
Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița se finanțează proiecte în domeniul sportiv, al infrastructurii etc. Din totalul celor 21 de proiecte sunt finalizate deja 6. Sunt proiecte mici, cu termene mici de finalizare, dar care ajută UAT-urile să-și rezolve o parte dintre probleme. Traian a depus și anul acesta un proiect pe care a reușit să-l finalizeze cu mai bine de un an înainte de termenul preconizat.
Președintele CJI a precizat că, pe măsură de CJI va încasa din cei 150 de milioane de euro pe care îi gestionează astăzi cu contracte de finanțare, circa 50 la sută se va direcționa către PJDL. Banii ajung la autoritățile locale care depun proiecte, indiferent de coloratura politică.
ADI Ialomița este singura Asociație de acest gen din țară, formele de finanțare în celelalte județe fiind altele.
În același context, Victor Moraru a declarat că vede această Asociație ca pe o Agenție de Dezvoltare, dar la scară mai mică, în genul ADR Sud Muntenia. Deși ADI Ialomița pune la dispoziție fonduri și pentru domenii precum mediu și sănătate, nici ONG-urile și nici UAT-urile nu se înghesuie să depună proiecte, reprezentanții Consiliului Județean Ialomița neavând o explicație pentru care edilii sau ONG-urile nu vor să atragă fonduri în astfel de direcții, cu toate că, indirect, proiectele depuse până acum de administrațiile publice locale au legătură și cu mediul. În ceea ce privește domeniul sănătății, primarii susțin că mai mult de o minimă dotare nu pot face neavând o bază legală.

Șeful PSD Ialomița aplaudă proiectul de la Traian

Prezent la inaugurarea terenului de sport din comuna Traian, Marian Pavel (senator și președinte al PSD Ialomița) a lăudat toate proiectele și inițiativele primarul Fănel Năstase (PSD), pe care îl consideră un model de chibzuință a banului public, dar și de o bună guvernare a PSD.

Marian Pavel, președintele PSD Ialomița: „Aveți astăzi în față un exemplu de bună guvernare PSD, cu un primar PSD, un președinte PSD și reprezentanți din Parlament ai PSD. Îmi aduc aminte de perioada când eram primar la Ghe. Lazăr, prin 2012, și îmi aduc aminte și de investițiile pe care le făcea PNL în acea perioadă. Cred că vă aduceți aminte cu toții de acea mare escrocherie făcută în 2006, când a intrat în vigoare Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Cea mai mare investiție făcută în sistemul de învățământ făcută de PNL s-a făcut în decembrie 2006 pe selecția celor 3 oferte, o metodă de a șunta SEAP-ul. Și s-au investit și 16 miliarde lei în niște grupuri sanitare...și la Lazăr, și la Bucu, și în multe alte localități. Astăzi, la Traian, aveți un exemplu de chibzuință și de ceea ce înseamnă aprecierea banului public (...) Se vede ce face guvernul PSD prin fratele mai mare al acestui fond, și anume PNDL. În fiecare localitate din Ialomița avem investiții făcute care au valori cuprinse între 30 și 400 de miliarde de lei, investiții care vor schimba viața locuitorilor din mediul rural pentru care vrem să eliminăm discrepanțele dintre rural și urban.”

Pe de altă parte și parlamentarul Ștefan Mușoiu a apreciat ceea ce s-a realizat la Traian subliniind că în toate localitățile din Ialomița, dar și din țară ar trebui să se pună accent pe investițiile din fonduri europene, astfel încât satul românesc ar deveni mai atractiv.

Ștefan Mușoiu, deputat PSD Ialomița: „Satul românesc trebuie să redevină atractiv, iar acest lucru se poate întâmpla numai dacă avem edili buni. Fănel Năstase este unul dintre cei mai buni primari din Ialomița, pentru că are dragoste față de oameni și pentru locurile natale. Sunt puțini cei care reușesc să facă performanță la nivelul comunităților așa cum a făcut primarul comunei Traian. Pentru ca un sat să devină atractiv este nevoie de o atenție deosebită pentru infrastructura edilitară, pentru infrastructura rutieră, infrastructura de apă și canal, pentru cea de sănătate, educațională și aceea care ține de activitățile sportive și de petrecerea timpului liber ale oamenilor din localitate. Fănel Năstase mai are proiecte de peste un milion de euro pe POCU, bani din fonduri europene, cu care a reușit să dezvolte pentru câteva familii afaceri locale, determinându-i să rămână aici. Toate proiectele pe care le are pentru modernizarea infrastructurii locale sunt proiecte care îi vor determina pe locuitori să rămână și să se reîntoarcă. Oamenii trebuie să simtă că pot trăi decent în comuna natală.”

Al treilea contract pe fonduri europene a fost semnat

Săptămâna trecută, primarul Fănel Năstase a semnat cel de-al treilea contract de finanțare din fonduri europene. În acest moment, Primăria Traian face o performanță în absorbția banilor europeni
„Am semnat contractul cu finanţare nerambursabilă din fonduri de la Uniunea Europeană privind proiectul de investiţii <>. Implementarea în acelaşi timp a trei proiecte cu fonduri europene pe lângă celelalte proiecte cu fonduri de la bugetul de stat si bugetul local este o performanţă care răsplăteşte munca unei echipe, în mare parte tineri care au învăţat şi înţeles că rolul lor în administraţie este să îşi asume responsabilităţile majore pentru a răspunde la nevoile şi cerinţele actuale ale oamenilor cu promptitudine maximă. Cetăţenii localităţii noastre trebuie să simtă că administraţia locală se află în slujba acestora 24 de ore din 24. Utilizarea acestui sistem de supraveghere video va asigura monitorizarea în permanenţă a tuturor instituţiilor publice, centrul localităţii şi intrările /ieşirile din localitate pentru a avea un grad sporit privind ordinea şi siguranţa publică”, a spus în încheiere primarul comunei Traian.


( Petronela MOROIANU )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.