Ialomitastea
Nr. 1044, Anul , din 12-Decembrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Poveste (preafrumoasă) din Urziceni, via Colți…

Uneori poveștile o iau cu mult înaintea realității, dar, câteodată, realitatea este atât de trepidantă, încât circulă odată cu povestea, chiar în timp ce se naște, uneori fiind întrecută de o altă poveste, căreia trebuie să-i dai prioritate, ca în cazul de față. Rândul trecut am spus povestea prietenului Marin Iancu din Voluntari, care m-a invitat la el acasă, în comuna Sâncrai, satul Alunișu, tocmai pe lângă Huedin, unde am și fost și despre care trebuia să scriu acum, de nu s-ar fi suprapus o altă poveste, chiar de la mine din comuna natală Colți, satul Muscelu-Cărămănești, jud. Buzău. Acolo a trebuit să ajung pe 15 iulie, ora 12 fix, invitat fiind la Festivalul - foarte longeviv, m-a asigurat primarul Pavel Petrișor Rădulescu, 42 de ediții - sugestiv intitulat „Floare de Colți”. Urma să primesc, în acel cadru festiv, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Colți.
Povestea acestui titlu este interesantă și merită să fie cunoscută. În vara anului trecut am avut o discuție cu primarul pe această temă. Știa că am lansat romanul FAGUL la biblioteca lor, în 2006, că am lansat chiar la Căminul Cultural din Muscel, în 2014, trilogia „Muscelenii”, că aveam vreo 17 cărți scrise, că eram membru al Uniunii Scriitorilor, că eram profesor la liceul „Grigore Moisil” din Urziceni. Mai participase, în 2015, la inaugurarea Monumentului celor 56 de Eroi musceleni, morți în Primul și al Doilea Război Mondial, ridicat de mine la biserica din Muscel. Mai aflase Domnia Sa că Buzăul mi-a conferit titlul de Cetățean de Onoare, cu toate onorurile, în Palatul Primăriei, în 2016, în sala de Consiliu arhiplină, unde am avut ca martori urziceneni pe domnul profesor Ion Dumitrescu și pe domnul Alexandru Buleandră.
În august 2018 s-a supus votului Consiliului Local Colți care a și aprobat, primarul considerându-și misiunea încheiată. Numai că mie nu mi-au făcut cunoscută hotărârea. Cu ceva timp în urmă, îl cercetez pe primar, care confirmă. „Bine, dar adresa, hârtia care atestă…? Dar diploma?” „Trebuia și asta?” se arată mirat. „Nu-i nimic, o dregem! Într-o săptămână le avem pe toate, iar pe 15 iulie, la Festival, sunteți pe scenă!” S-a ținut de cuvânt și iată-mă pe scena situată în fața unui amfiteatru natural plin cu lume de pe toate văile, pe o vreme splendidă, printre muzicanți. Sincer, am avut emoții, mai ales că am recunoscut printre spectatori pe mulți dintre muscelenii mei, emoționați și mândri că unul de-al lor este primul Cetățean de Onoare al comunei. M-au îmbrățișat sincer înv. Ilie Damian, prietenul meu de-o viață, personajul de roman, vecinul Costel, care mi se adresează tot „Domnu’ Titi”, în ciuda protestelor mele, profesorul Dumitru Nica, apoi Neluș Gheorghe, Marcel Popa, învățătorul Gigi Dumitru, discreta educatoare Nina Paraschiv și nelipsitul în astfel de împrejurări, făcând pe fotograful, prietenul de la Pătârlagele, Cucu Ștefănescu. Bineînțeles că nu au lipsit nici voia bună, nici protocolul, destul de consistent, pe fundalul muzicii unor minunate orchestre și a multor cântăreți reprezentând mai toate zonele folclorice ale țării.
Desigur că este un titlu simbolic, pe care-l port la inimă alături de celelalte titluri cu care buzoienii, recunoscându-mi meritele, m-au învrednicit, printre care Marele Premiu Național „Vasile Voiculescu” pentru tetralogia MUSCELENII. Bucuria vieții mi-au făcut-o tot ei, când m-au inclus în galeria celor „500 de personalități buzoiene ale Centenarului 1918-2018”. Mă înduioșează până la lacrimi inspirata argumentație de pe Diplomă pe care colțenii mei au preluat-o de la buzoieni: „Se acordă titlul de Cetățean de Onoare al comunei Colți Domnului Titi DAMIAN, născut pe 5 august 1945 în com. Colți, satul Muscelu-Cărămănești, jud. Buzău, prozator, eseist și publicist, membru activ al Uniunii Scriitorilor din România, pentru vasta, cutremurătoarea și categorica evocare a vieții satului natal, memoria, sentimentul autenticității, experiența și acumulările profesionale de-o viață, calitatea ireproșabilă a limbii române, utilizarea acesteia cu o sacralitate care provoacă fiori și respect.”

( Titi DAMIAN )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.