Ialomitastea
Nr. 1044, Anul , din 12-Decembrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Părintele paroh din Cojești și Episcopia Călărașiului și Sloboziei girează nesimțirea primarului din Belciugatele și a fraților săi

Intrăm direct în subiect. Mai întâi faptele, așa cum sunt consemnate dealtfel în documente semnate, ștampilate și parafate de avocații ambelor părți. După aceea, și scurte comentarii.

În data de 1 noiembrie 2013 Parohia Cojești, din comuna Belciugatele, județul Călărași (aparținând Episcopiei Călărașilor și Ialomiței), prin preotul paroh Daniel Ionel Preda în calitate de cumpărător și Petru Bârsan, din comuna Bârsana, județul Maramureș în calitate de vânzător, încheie un contract de vânzare-cumpărare.
Trecem peste amănuntele care fac parte componentă a oricărui contract de vânzare - cumpărare și ajungem la obiectul contractului:
2.1 Obiectul contractului îl constituie vânzarea de către Vânzător și cumpărarea de către Cumpătător a elementelor componente și materialelor a căror încorporare va duce la realizarea unei biserici de lemn de tip maramureșean.
2.2 Biserica de lemn ce va rezulta prin incorporarea elementelor componente ce fac obiectul prezentului contract va corespunde întrutotul planului general și de detaliu prezentate de Vânzător și care prezintă Anexa 1 la contract.
2.3 Scopul încheierii contractului îl consituie edificarea unei biserici în folosul comunității din Parohia Cojești, dată fiind starea avansată de degradare în care se găsește biserica existentă în localitate.

Părțile stabilesc în continuare prețul: 222.540 lei, echivalentul a 50.000 euro, preț care va fi plătit în opt tranșe, după cum urmează:
* o primă tranșă în cuantum de 20.000 lei se va plăti în termen de maxim 3 zile de la semnarea contractului de vânzare – cumpărare;
* a doua tranșă, în cuantum de 24.508 lei, se va plăti la data semnării procesului verbal de predare/primire a bunurilor ce constituie prezentul contract;
* restul de 178.032 lei va fi achitat în șase tranșe anuale în cuantum de 29.672 lei fiecare. Cele 6 tranșe vor fi achitate între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2019.

Mai departe, contractul spune:
* prima tranșă în cuantum de 20.000 lei va fi achitată de preotulparoh Daniel Ionel Prodan;
a doua tranșă va fi achitată de preotul paroh Daniel Ionel Prodan;
* cele șase tranșe anuale în cuantum de 26.672 lei vor fi achitate după cum urmază:
preotul Daniel Ionel Prodan va achita 6.000 lei/an;
* Dl. Mihai Iulian Dodu din București va achita 8.000 lei/an;
* Dna. Milica Acodanei din Bârlad va achita 3975 lei/an;
* Dl. Sorin Midvighi din București va achita 1.764 lei/an;
* Dna. Steluța Capotescu din București va achita 1764 lei/an;
* Dl. Mihai Gurlui din comuna Belciugatele va achita 2.723 lei/an;
* Dl. Ovidiu Iosif Gurlui din Belciugatele va achita 2.723 lei/an;
* Dl. Gabriel Gurlui din Belciugatele va achita 2.723 lei/an.

Cu contractul în buzunar, semnat de preot și de cei șapte sponsori și parafat de avocații ambelor părți, meșterul Petre Bârsan a luat calea Maramureșului, a încărcat componentele bisericii în TIR-uri, le-a adus la Cojești, unde, conform contractului, a edificat o frumusețe de biserică, biserică zveltă, în stil maramureşean, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“.

La semnarea contractului, meșterul Petre Bârsan primește … o mașină Lancia, evaluată de cumpărători la … 5.000 de euro. Petre Bârsan acceptă mașina și semnează pentru o primă tranșă de 5.000 de euro. Rest de plată: 45.000 euro.

După ce popa Popa Daniel Ionel și pârâții sponsori ai bisericii de lemn din Cojești se văd cu sacii în căruță, începe … dezmățul. Cităm din Gura Ialomiței: “Duminică, 8 martie 2015, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu participă la slujba de târnosire a bisericii de lemn din localitatea Cojești, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
În semn de recunoștință pentru efortul de a se afla în sânul comunității din Cojești, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a primit din partea reprezentanților administrației locale titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Belciugatele, de care aparține localitatea.
Totodată, în cadrul aceleiași manifestări religioase, episcopul Sloboziei și Călărașilor a acordat rangul de iconom preotului paroh al bisericii de lemn din Cojești, Daniel Ionel Preda.
De asemenea, mai mulți oameni de bine din comunitate, care au susținut activitatea de consolidare a lăcașului de cult, au primit din partea Preasfințitului Episcop Vincențiu „Medalia aniversară” a Episcopiei.

Așadar, toată lumea fericită, medaliată, conferire de titluri și toate cele, primarul și fratele său viceprimar și-au făcut o serioasă campanie electorală în încercarea de a câștiga noi mandate la apropiatele alegeri locale din 2016, lucru care s-a și întâmplat. Pentru meșterul Petre Bârsan, nicio diplomă, nicio medalie, nici măcar plata unei tranșe, așa cum prevede negru pe alb contractul încheiat în 2013. Firesc ar fi fost, după atâta fast și destrăbălare, să urmeze plățile conform contractului. Haideți să vedem ce s-a plătit și ce nu după ce Petru Bârsan s-a procopsit cu o mașină Lancia.
Până în 2018, stop.
Abia în 2018, preotul Daniel Ionel Preda îi plătește meșterului Petre Bârsan numerar 5.000 de euro (în lei) și prin virament bancar 10.000 de euro (în lei). Adunați cu prețul autoturismului Lancia, 20.000 euro. Rest de plată: 30.000 euro.
După care, până în ziua de azi, iar stop!

Și, culmea, nici gând ca de acum încolo Petre Bârsan să mai poată primi vreun leuț de la lista aceea de sponsori, deschisă de frații Gurlui din Belciugatele. Asta pentru că preotul Daniel Ionel Preda încearcă să profite de naivitatea (altfel n-am cum să-i spun) meșterului Petre Bârsan și obține din partea acestuia următoarea declarație: „Subsemnatul Bârsan Petru (...), declar prin prezenta că am primit de la Parohia Cojești suma de 15.000 euro, reprezentând contravaloarea execuției lucrărilor de construcție a unei biserici de lemn conform contractului de vânzare cumpărare mai sus menționat și nu mai am nici un fel de pretenții, de niciun fel de natură, față de aceasta.” Declarația este autentificată în data de 27 ianuarie 2016 de către notarul public Casandra Liana Bănățeanu.

Cu un tupeu demn de cauze mai bune, preotul paroh scoate la înaintare această declarație și spune că s-a achitat de orice obligație față de meșterul maramureșean. Măi să fie! Chiar așa? Să renunți dintr-un foc la 30.000 de euro care ți se cuvin conform unui contract beton?! Prost să fii.

Dar, Petre Bârsan nu este chiar atât de prost pe cât crede popa Daniel Ionel Preda, primarul din Belciugatele și frații lui, dar nu numai ei. Mai întâi, a bătut la poarta Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, sperând să poată a-i expune Prea Sfinției Sale Vincențiu necazul său. I s-a trântit poarta în nas! Așa că, neavând ce face, în data de 9 iulie 2019 face o plângere penală îmotriva numiților Preda Daniel Ionuț și împotriva așa numiților sponsori (care n-au scos un leu din buzunar) Dodu Mihai Iulian, Acodanei Milica, Midvhighi Sorin, Capotescu Steluța, dar mai ales a fraților Gurlui, Mihai primar de Belciugatele, Gabriel viceprimar de Belciugatele și Ovidiu secretar de primărie la Fundulea.
Cităm din plângerea penală: „Contractul s-a derulat, biserica a fost edificată, fiind predată Parohiei Cojești care o folosește conform destinației, pentru comunitatea locală. Prețul însă, a fost achitat doar partea ce era prevăzută a fi achitată de preot paroh Preda Daniel Ionel. Acesta, când a făcut ultima plată ce era stabilită în seama lui, m-a condiționat pentru a-mi plăti banii de semnarea unui înscris notarial prin care să declar că am primit partea ce o avea de achitat preot paroh Preda Daniel Ionel, respectiv suma de 15.000 euro, urmând a încasa restul sumei de la ceilalți plătitori, conform contractului ... La acea dată nu am gândit că numitul Preda Daniel Ionuț m-a condiționat pentru semnarea acestui document la notar în vederea de a fi interpretat ca fiind plătită întreaga sumă prevăzută în contract și astfel de a-i exonera pe ceilalți complici de plățile ce urmau a le face. Contactați ulterior, ceilalți numiți au afirmat că nu datorează nicio sumă, întrucât aceasta a fost achitată integral de preot paroh Preda Daniel Ionel, conform înscrisului notarial. Am trimis notificări și somații de plată acestora, însă aceștia refuză să își execute obligațiile contractuale, considerând că printr-o acțiune civilă împotriva acestora vor fi acoperiți de acea declarație notarială.
Eu consider că am fost înșelat de către aceste persoane, care de la început au avut această intenție și sper să fie trase la răspundere penală, iar eu să-mi primesc banii neachitați, daune materiale, morale și eventuale cheltuieli de judecată.”

Așadar, așteptăm cu sufletul la gură înfățișările din instanță. Până atunci, stop!

Nicolae TACHE

PS 1. Meșterul Petre Bârsan a edificat în țară alte 33 de biserici de lemn în stil maramureșean. În Constanța, în Prahova, în Suceava, în Bacău... Nicăieri nu a pățit necaz ca la Cojești.

PS 2. Nota bene, concomitent cu edificarea bisericii de lemn în Cojești a fost reabilitată, printr-un proiect cu finanțare din fonduri europene, vechea biserică a așezării, monument istoric. Bravo părintelui paroh, bravo edilului din Belciugatele, bravo Episcopiei!

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.