Ialomitastea
Nr. 1038, Anul , din 18-Octombrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:Teascul pentru vin

Teascul de struguri este un mecanism cu ajutorul căruia se extrage sucul (mustul) din struguri, prin presare, o etapă importantă în procesul de obţinere a vinului. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au inventat diverse metode pentru a se bucura de minunata licoare conţinută în boabele de struguri. Pe vasele şi mozaicurile păstrate, până în zilele noastre, din Antichitatea romană, se pot vedea oameni care zdrobeau cu picioarele strugurii, fără a desprinde coaja şi coada fructului. Această muncă revenea, potrivit izvoarelor istorice, mai ales femeilor. Cuvântul latinesc “calcatus” are sensul de “călcat în picioare”, având legătură cu acest procedeu primitiv de fabricare a vinului, dar, în limba română, termenul “teasc” este împrumutat din limba slavonă – “teskovati” – într-o perioadă foarte veche (în Evul Mediu românesc), când slavii au convieţuit cu populaţia autohtonă, lăsând urme şi la nivel lingvistic – în special cuvinte care defineau activităţile curente.
Cercetările arheologice au relevat că în multe părţi ale lumii, unde se cultiva viţa-de-vie, oamenii obţineau mustul prin zdrobirea strugurilor în spaţii special amenajate în stâncă, un fel de cuve cilindrice, amenajate, de obicei, în afara aşezărilor, dar în apropierea terenurilor cultivate cu viţă-de-vie. Acestea erau protejate prin construcţii din piatră, care păstrau o temperatură scăzută în interior, şi comunicau, prin şanţuri de scurgere, cu mici bazine amenajate tot în stâncă. Cea mai veche instalaţie de preparare a vinului a fost descoperită pe teritoriul de astăzi al Iranului, în regiunea Chiraz, în nordul Munţilor Zagros, şi datează de peste 7000 de ani. Analizele au arătat că, probabil, pentru ca vinul să nu se acrească, era amestecat cu răşina unui copac – Pistacia terebinthus (Terebint). Alţii susţin că patria vinului a fost, la începuturile civilizaţiei, în regiunea dintre Turcia şi Armenia orientală, acolo unde se spune că Noe a plantat viţă-de-vie, după Potop. Aproape la fel de vechi sunt şi urmele din regiunea dintre Marea Caspică şi Marea Aral, pe teritoriul vechiului Imperiu rusesc.
În spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic, cultivarea viţei-de-vie şi producerea vinului par a fi, după cum afirmă istoricii, mai vechi decât plugăritul. Cu peste două mii de ani în urmă, primul instrument folosit pentru obţinerea vinului era teascul de struguri cu drug, adică un trunchi mare de copac (de regulă, stejar), deplasat orizontal peste struguri, astfel încât să creeze o presiune suficient de mare cât să scoată la suprafaţă mustul. Deplasarea trunchiului se făcea fie prin rostogolirea lui, fie cu ajutorul unei corzi sau a unui troliu.
În Evul Mediu, teascul de struguri cu drug a fost înlocuit cu teascul cu şurub de lemn, mai uşor de folosit, care apasă fructele în momentul în care șurubul era pus în funcțiune. Secole de-a rândul, nu s-a schimbat aproape nimic în privința acestei metode care, cu ușoare modificări, s-a păstrat până în zilele noastre, în mediile tradiționale.
Așadar, există teascuri de struguri discontinue, mecanice, verticale, cu șurub, după modelul celor clasice, orizontale (mecanice sau hidraulice) și continue, cu șnecuri de presare, acestea din urmă având cel mai bun randament. În procesul fabricării vinurilor, randament înseamnă ca, la 100 de kilograme de struguri, de exemplu, să se obțină 70-80 kg must, din care aproximativ jumătate este must ravac (adică din struguri striviți, fără a fi trecuți prin teasc), 20-30% must din prima presare, iar restul de la  a doua şi a treia presare.
Felul în care este făcută tescuirea este important în procesul ulterior, de limpezire a mustului, cand se separă licoarea curată, de burba (reziduurile) de la baza vasului. Teascul pe care vi-l prezentăm alăturat este unul cu funcționare discontinuă, de tip vertical, folosit pentru obținerea mustului din struguri. Se compune din coșul de lemn, chingile și șuruburile de prindere, placa-suport, șurubul de presare, jgheabul cu picioarele de sprijin. A fost achiziționat din localitatea Bolotești, județul Vrancea și poate fi admirat, alături de alte teascuri pentru vin, în expozițiile Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia, unde vă așteptăm cu drag !
Muzeograf Adrian Stroe Foto: Elena Slujitoru

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.