Ialomitastea
Nr. 1038, Anul , din 18-Octombrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Dunărea și oamenii ei

Baza de Cercetare și Expunere Muzeală Orașul de Floci. Sâmbătă, 29 iunie 2019.
Acolo, în apropiere de Giurgeni, unde-și plimbă apele-i tulburi (necum albastre, domnule Strauss) măreața Dunăre, unde se întâlnește cu brațul Borcea, s-au adunat câțiva „oameni ai Dunării” - oameni de cultură, scriitori, istorici, bibliotecari, arheologi - întru sărbătorirea marelui fluviu, de ziua lui. A fost o adevărată sărbătoare, în care am revăzut situl arheologic, am vizionat un film documentar în care am aflat de isprăvile Dunării de la intrarea în țară și până la vărsarea în mare, am ascultat cuvântările pline de miez și sensibilitate ale doamnei Elena Pacală, doamnei Elena Balog, am aflat sau ne-am reamintit lucruri interesante despre istoria județului din comunicarea arheologului Florin Vlad („Dinamica locuirii în arealul ialomițean al Dunării”) și din prezentarea cărții profesorului Viorel Dobre („Marele război în amintirea locuitorilor de pe malul stâng al brațului Borcea”), l-am omagiat pe cel mai reprezentativ scriitor ialomițean, prin comunicarea doamnei Ecaterina Florea („Ștefan Bănulescu - un scriitor al spațiului dunărean”), am ascultat chiar și vocea acestuia interpretând din creația sa, apoi, în acordurile Valurilor Dunării ale compozitorului Iosif Ivanovici, am ascultat poezia „Ostrov”-ului meu și poezia Câmpiei lui Ilie Comănița, am admirat expoziția Bibliotecii Județene, cu marele fluviu în colecții de carte și pe cea foto-documentară „Dunărea - oameni, istorie, natură” a Muzeului Județean. Absolut încântătoare a fost și expoziția cu preparate culinare specifice. Vă întrebați cum arată o astfel de expoziție? De arătat, arată cum arată, dar de gustat e și mai și!
Așadar, câțiva oameni ai Dunării ne-am umplut sufletele de bucurie cu ocazia Zilei Dunării în cadrul proiectului „Diversitate și unicitate în arealul ialomițean al Dunării”, organizat de Muzeul, Biblioteca și Consiliul Județean Ialomița. Că Baza de Cercetare e un loc prietenos și propice vieții și bunei conviețuiri a dovedit-o și familia de berze care își creșteau puiul în cuibul construit pe ruina zidului bisericii numărul 1 din Orașul Dispărut.
Are fluviul acesta o poezie a lui, dincolo de datele științifice care-l caracterizează. Reiau aici niște versuri mai vechi inspirate de una dintre meditațiile la mal dunărean:
Poem dintr-un val
Poemul acesta se scrie pe curgerea lină a fluviului,
poemul acesta se naște dintr-un val aparent,
nu, nu pentru că în depărtare alunecă vaporul alb,
nici pentru foșnetul liniștitor al frunzelor,
nu, nici soarele nu-i de vină,
nisipul - nici atât!
E altceva, e o vrajă pe care n-o poți prinde în slove,
nici pe șevalet...
poemul acesta nu e compus din cuvinte, nu sugerează imagini,
poemul acesta se scrie cu oameni. (20 august 2017)

Florentina Loredana Dalian
Slobozia, 01 iulie 2019
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.