Ialomitastea
Nr. 1038, Anul , din 18-Octombrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
O altă poveste (frumoasă) din Urziceni…

Sinceră mărturisire: Momentul care a încununat activitatea mea didactică depusă timp de 47 de ani în slujba învățământului românesc l-a constituit acela când Școala pe porțile căreia am intrat în fiecare dimineață timp de 25 de ani cu ghiozdanul doldora de cărți și cu lecțiile făcute ca orice școlar conștiincios, a fost înnobilată cu titlul de Colegiu Național. Nu m-au bucurat atât de mult nici distincțiile primite de-a lungul timpului („Profesor evidențiat” și Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I”), nici gradațiile de merit, nici numeroasele diplome de excelență în învățământ sau în cultură - socotindu-le ca o răsplată firească a muncii mele de la catedră.
M-am bucurat nespus pentru că acest titlu de Colegiu Național era unul de noblețe care certifica munca multor generații de profesori și a multor generații de elevi care parcurseseră toate etapele: mai întâi Liceul Industrial nr. 2, apoi Liceul Teoretic.
Îndepliniserăm de mult toate criteriile: număr de elevi, personal didactic supercalificat și elevi competitivi. Elevii intrau, după examene dificile, „in corpore” la facultăți de prestigiu, deveniseră competitivi și la olimpiadele școlare, la fazele naționale și internaționale. M-am simțit fericit când doi elevi cărora le eram diriginte s-au întors cu premii de la Budapesta (Filosofie) și de la Upsala, din Suedia (Biologie). Alții fuseseră la Matematică la Moscova sau Washington. Bază materială liceul avea. Îi mai lipsea de îndeplinit un singur criteriu: vechimea. Atunci și-a intrat în rol fostul director (timp de vreo 25 de ani), Constantin Matei, care a descoperit un act potrivit căruia școala funcționa de prin 1936. Apoi liceul a fost înnobilat și cu un nume pe măsura prestigiului și orgoliului său, „Grigore Moisil”, căruia edilii de atunci i-au și pregătit un bust, pentru eternitate, să servească drept model fiecărui elev pe care-i întâmpină sfătos în fiecare dimineață, la intrare.
Și astfel, de-a lungul timpului, generații de elevi și de profesori, deopotrivă, au șlefuit cu răbdare, cu orgoliu, ceea ce numim spiritul școlii, ceea ce însemnă: competență, seriozitate, perseverență, performanță, inteligență, sacrificii, dăruire, toate transformate într-un orgoliu că aparțin unei unice familii școlare al cărei prestigiu a sporit an de an, transformându-se, pe plan local, într-o firească mândrie a orașului. Nu cred că există familie din acest oraș care să nu aibă, într-un fel sau altul, legătură cu liceul.
Cândva am făcut un calcul, desigur aproximativ. Socotind că, din 150 de absolvenți anual ai colegiului, pătrund pe porțile facultăților de prestigiu mai bine de 100, înmulțit cu 25 de ani, a ieșit 2500 de specialiști de înaltă clasă din toate domeniile. Mai departe: Dacă într-un an intră le facultăți, să zicem 100 de studenți, într-un ciclu universitar vom avea 400. Imaginându-ne că sunt toți navetiști de București și că parcurg distanța Urziceni - București cu autobuzul, ar însemna că ar trebui să plece din Urziceni și să se întoarcă seara cam 50 de autobuze zilnic. Înmulțind cam cu 10 m lungimea fiecărui autobuz, ar fi cam o jumătate de km. De meditat. Dacă măcar 1% dintre aceștia ar avea șansa să se întoarcă specialiști în oraș, lucrurile ar sta altfel.
Dar nu numai despre cifre și performanțe, până la urmă firești, din moment ce liceul selectează cei mai buni elevi din oraș și din împrejurimi, ci și de o componentă emoțională a spiritului școlii, despre care făcurăm vorbire, adică despre întâlnirile de promoție care se tot succed la fiecare final de an școlar când, după 10 ani, foștii elevi își aduc aminte de liceu, de colegii și de profesorii lor. Sper ca și generația de astăzi și cele viitoare să păstreze acest spirit! Mi-a fost dat să mă bucur și anul acesta de o asemenea revedere a promoției 2005-2009 a liceului, fiindu-le profesor de Limba și literatura română celor de la clasa a XII-B. Desigur că la primul contact nu prea i-am mai recunoscut, lucru firesc, întrucât și-au schimbat fizionomiile, dar, odată așezați cu mare emoție la locurile lor de odinioară în bănci, au început să-mi răsară în memorie chipurile lor de atunci. Încântat, am ascultat cu mare interes povestea de viață a fiecăruia, adică numai izbânzi în plan profesional și familial. Erau de acum poveștile frumoase de viață ale unor juriști, ingineri, medici, manageri, profesori, învățători, oameni de afaceri, angajați ai unor firme străine de prestigiu, asistenți universitari, doctori în varii domenii, specialiști peste hotare, mulți cu familii și copii. Nu m-a răbdat inima și am trecut și pe la celelalte clase. Aceeași încântare, aceleași realizări, aceeași imensă bucurie pe chipurile lor la această revedere. Cu ocazia aceasta am mers pentru prima dată în viață într-o mașină decapotabilă, a unuia dintre foștii mei elevi care, pe scurtul drum până la Vila Royal, unde s-a ținut petrecerea pe cinste, mi-a adus aminte formula magică pe care o foloseam la începutul fiecărei lecții, după ce constatam absențele și elevii își pregăteau materialele pentru lecție: „Măi dușmanilor, ce temă ați avut pentru astăzi?” Atunci li se deschideau luminițele ochilor și lacătele inimilor și mă puneau în dificultate să aleg pe care dintre ei să-i desemnez spre verificare din puzderia de mâini ridicate.
Știau că eu folosesc nota ca recompensă, nu ca pedeapsă. Nu-mi aduc aminte să fi avut vreun elev de-al meu vreun eșec la vreun bacalaureat…

P.S. Multumesc fostei mele eleve, Roxana Dragomir, pentru fotografie!

Prof. Titi DAMIAN


( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.