Ialomitastea
Nr. 1038, Anul , din 18-Octombrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Centru Comunitar Multifuncțional pentru 161 de bătrâni din comuna Traian

Primăria Traian, reprezentată de primarul Fănel Năstase, ajutat de echipa sa, implementează proiectul „Împreună pentru bunici”, care are ca grup țintă 161 de bătrâni din comuna Traian ce vor beneficia de îngrijire la domiciliu, o masă caldă pe zi și servicii sociale adecvate în Centrul Comunitar Multifuncțional, pe o perioadă de 3 ani.
Localitatea Traian, atestată documentar în anul 1985 (sunt însă semne care dă ca sigură existența aici a unor locuitori încă de la începutul anului 1831), a fost multă vreme sat aparținător comunelor Smirna sau Grivița. În anul 1931, prin desprinderea de comuna Smirna a fost declarată pentru prima dată comună, statut pe care l-a avut până în 1968, când a fost arondată comunei Grivița, de care a aparținut până în anul 2003, când a fost declarată din nou comună. Comuna are o populație de aproximativ 3168 de persoane, din care 384 au vârsta peste 65 de ani și peste 20 la sută din totalul populației aparține minorității rome.
Proiectul „Împreună pentru bunici” își propune reducerea cu 161 de persoane a persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile (persoane vârstnice din care 40 aparțin minorității rome) prin furnizarea unor servicii sociale adecvate nevoilor specifice într-un interval de trei ani în comuna Traian. Acesta nu este primul proiect pe care administrația publică locală din localitatea Traian îl implementează. Peste 5 milioane de euro din fonduri europene au fost investiți de autoritatea locală pentru creșterea nivelului de viață al cetățenilor, sub diferite forme. Un exemplu îl reprezintă angajarea a peste o sută de persoane din localitate, cu forme legale, în diferite domenii de activitate.
Proiectul de față urmăreșete ajutorarea persoanelor vulnerabile aflate în grupul țintă, a celor care sunt singure sau au probleme grave de sănătate și nu se pot deplasa să-și cumpere rețeta ori să-și ia medicamentele singure. Cei 161 de beneficiari ai acestui proiect vor fi ajutați de șase îngrijitori care se vor ocupa îndeaproape, zilnic, nu numai de cumpărăturile acestora, cât și de partea de menaj în gospodărie. Primarul Fănel Năstase oferă asigurări că lucrurile vor decurge normal și că bătrânii nu se vor mai simți singuri și neputincioși.
„Mă aflu aici, în fața dvs, și îmi amintesc de părinții mei pe care nu îi mai am. Când am făcut acest proiect m-am gândit la ei și la dvs, la nevoile pe care le aveți și am încercat să identificăm soluții ca să venim în sprijinul dvs, al bătrânilor singuri, cu probleme de sănătate, chiar nedeplasabili unii dintre dvs. Proiectul acesta vine în completarea celui anterior care s-a adresat copiilor și celor de vârsta a doua (...) Vă spun, fără să mă plâng, că este foarte greu să implementăm aceste proiecte, dar suntem aici pentru a schimba viața noastră, a comunității în care trăim. Am ales aceste proiecte tocmai pentru că se adresează oamenilor!”, le-a transmis primarul Fănel Năstase celor prezenți la conferința de lansare a proiectului.

Prezent la eveniment în calitate de partener în proiect, Paul Marcu, directorul DGASPC Ialomița s-a declarat încântat de implicarea edilului localității pentru creșterea calității vieții oamenilor din comunitate și și-a oferit sprijinul pentru întrajutorarea persoanelor vulnerabile.
„Cunosc ce a făcut Fănel Năstase aici, la Traian. Rodul muncii pe unul dintre aceste proiecte a ajuns și la noi, la copiii și bătrânii de care noi avem grijă. Aceștia dorm pe cearșafurile și pernele confecționate de una din firmele din comuna dvs, firmă care a fost deschisă în cadrul unui proiect european. Noi suntem deschiși să colaborăm în continuare, pentru că nivelul calitativ al produselor este unul foarte bun și prețul bate concurența (...) Accesarea proiectelor europene a devenit o tradiție la dvs în comună, iar acum ne-am bucurat să fim parteneri, pentru că instituția noastră asigură servicii sociale la nivel județean. Vom pune la dispoziția dvs întreaga noastră experiență pentru a vă sprijini cu tot ce aveți nevoie”, le-a transmis Paul Marcu celor prezenți.

Cofinanțarea proiectului „Împreună pentru bunici” este de 55 de mii lei și este asigurată din bugetul local al comunei Traian, astfel Consiliul Județean Ialomița nu va fi nevoit să aloce finanțare în aces sens.
Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița: „Vin cu mare drag la Traian, pentru că aici m-am născut și vă spun încă de la început că aveți unul dintre cei mai buni primari din Ialomița, poate chiar din țară. Îl cunosc de foarte mulți ani și am toată admirația pentru ceea ce face. Aceste finanțări europene care nu sunt ușor de accesat implică eforturi foarte mari, atât din punct de vedere administrativ cât și financiar (...) Fănel Năstase a avut curaj să se implice pentru ca dvs să beneficiați de condiții de trai cât mai bune (...) Proiectul acesta vine în sprijinul a 161 de pensionari, pentru o perioadă de trei ani și este mare lucru, pentru că aveți șansa că sunteți în localitatea unde primarul dvs atrage fonduri europene și naționale. La nivelul localității au fost accesate peste 10 milioane de euro, 5 milioane din fonduri europene și mai bine de 5 milioane de euro prin intermediul unor programe naționale. Acest lucru va duce la crearea unei infrastrucruri mai bune în comuna Traian și la servicii sociale mult mai bune (...) CJ Ialomița vă stă la dispoziție, domnule primar, cu sumele necesare pentru cofinanțare ori de câte ori veți avea nevoie”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Deși proiectul de față se va derula pentru o perioadă de 36 de luni, edilul localității a oferit asigurări că va depune toate eforturile pentru a avea continuitate și să nu se încheie după perioada de implementare.

Parteneriatul proiectului este format din localitatea Traian, în calitate de lider de proiect, și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Ialomița, în calitate de partener.
Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, cu începere din 19 iunie 2019, iar bugetul alocat este de 2.793.472,97 lei din care 2.374.452 lei reprezintă FSE, 363.151,55 lei sunt alocați de la bugetul național, iar 55.869,42 lei reprezintă cofinanțare proprie a partenerilor.

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.