Ialomitastea
Nr. 1027, Anul , din 4-Iulie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Interviu spumos cu Emil Jugănaru, primarul comunei Albești. „Și v-am răspuns ... cred că da sau cred că nu ...”

Aș vrea, domnule primar, să ne spuneți cam ce proiecte aveți în derulare, ce proiecte ați finalizat, cum stați cu banii pentru investiții...
Este important ce vrem să facem, pentru că ce am făcut, am făcut și asta e... Avem pe PNDL 1 încheiat un proiect de asfaltare a străzilor din localitate și pe PNDL 2 în implementare un alt proiect de asfaltare. Pe AFIR Măsura 1.2.5. avem asfaltarea drumurilor de exploatare. În stand by pe PNDL, din cauza plecării constructorului, avem proiectul de reabilitare cu apă și sperăm ca până la toamnă să scoatem lucrarea la licitație, pentru că avem contractul de finanțare încă în vigoare. Banii, teoretic, sunt, pentru că trebuie să îi cerem, dar abia dacă îi cerem și nu ni se dau. Putem să spunem că nu sunt bani. Nu i-am cerut încă pentru că nu avem factura și documentele justificative. Nu avem ce să cerem, pentru că nu avem constructor, cel care a fost a intrat în insolvență. Este vorba despre TMUCB.
Câți km de drumuri ați asfaltat până acum?
Am asfaltat 4,75 km la nivel de comună și mai avem de făcut prin PNDL 2 alți 8,5 km și pe PNDL 3 (zâmbește), sau pe următoarea finanțare finalizăm și cu bucățile rămase, mai puțin importante, ca să zic așa.
Aveți rețea de alimentare cu apă și de canalizare în localitate? Ce puteți să-mi spuneți despre investițiile la școli, grădinițe, cămin cultural?
Apa este funcțională, canalizare nu avem încă. Școli, grădinițe, cămin cultural, sunt în regulă.

„La noi toate sunt roz, dar dacă intrăm în detalii lucrurile stau altfel”

Totul pare a fi pus la punct la dvs. în comună, par a fi chiar roz...
Da, la noi toate sunt roz, dar dacă intrăm în detalii lucrurile stau altfel. Noi nu vrem să țipăm după bani ca alți colegi, care au șapte, opt, zece proiecte și apoi țipă după bani. Îți trebuie jumătate de oră ca să asculți titlul la toate proiectele și atunci mie mi se pare că este în neregulă ca să te arunci așa și să faci atâtea proiecte. Bugetul este mic, dar nu trebuie să ne descurcăm cu ăsta?
Cât ați cerut de la CJ?
Mult, nu mai rețin, dar de obicei așa trebuie să ceri, nici nu ne așteptam să ne dea atât, doar vreo 2 miliarde, însă probabil că ăia sunt banii.
Pe ADI Ialomița ați depus vreun proiect?
Pe ADI intenționez să depun un proiect, numai că din cauza legislației cam ambigue în această privință, prevederile nu sunt foarte clare (...) Până să pun lucrurile la punct am întârziat cu documentația, am depus printre ultimii și pentru că au mai fost și alte depuneri... noi am înțeles că suntem parte din suma care se află în litigiu cu Căzăneștiul.
Despre ce proiect vorbiți?
Până la sfârșitul anului sper să demarez proiectul..., pentru că nu este foarte greu, așa. Lucrarea estimată este maxim un miliard lei vechi. Nu mă așteptam să fie așa complicat pentru că găseam altceva. (!!!)
Cum stați cu trotuarele în localitate? Am văzut că sunt câțiva metri construiți la drumul principal.
Cu trotuarele este o problemă, s-a discutat și la nivelul CJI și este posibil să încercăm tot prin ADI, dar vedem la momentul respectiv, sau să se schimbe legislația, pentru că nu avem voie să intervenim pe drumurile județene cu construcția. Așa este la noi. Lățimea drumului nu permite. Se calculează suprafața drumului de 14 metri plus suprafața de siguranță. Avem două drumuri județene.
Nu puteți face lateralele între timp?
Vrem să pornim de la un capăt, așa cum trebuie. Avem niște trotuare în localitate, ce era necesar, avem. Dacă rezolvăm cu drumurile județene, putem să mai așteptăm un pic cu lateralele, pentru că mai sunt alte lucruri pe care trebuie să le facem și nu mi se pare în regulă să iasă de pe trotuar și să se ducă pe o potecă de pământ. Mi se pare că e un pic negospodăresc. Aș putea să investesc într-un teren de fotbal, în mici lucrări la școală sau la dispensar.
La dvs în localitate, toate par a fi în regulă.
La noi este în regulă, iar ce nu este încercăm să reparăm.
Spuneți-mi ce investitori aveți? Unde lucrează localnicii?
Stăm foarte prost la capitolul investitori. Oamenii s-au orientat către București și Slobozia.
Din platforma program ce sau cât ați reușit să faceți?
Am reușit să mențin serviciile în condițiile bugetelor care nu au fost extraordinare niciodată, din contră. Cineva care țipă că nu-s bani cred că în mintea lui se gândește că n-are cum să fie dacă țara e plină de proiecte, nu? Și nu vorbesc de cei care au șapte-opt proiecte și acum țipă că n-au bani de proiecte ca să le susțină. Este treaba lor.
Proiectele dvs. au vizat și satul Marsilieni sau doar Albeștiul?
Toate proiectele pe care le avem au vizat ambele sate.
Intenționați să introduceți rețea de canalizare în localitatea dvs?
Ăăăăă, da...
În mandatul viitor?
Nu știu, poate fi și în mandatul ăsta dacă se va ivi vreo finanțare care să ne ajute și dacă se vor schimba și condițiile care să ne ajute vizavi de treaba asta pentru că tipul acesta de canalizare standard, cred că în anumite localități nu este eficient.
De ce spuneți asta?
Avem în Marsilieni o stradă care are toate utilitățile ca să zic așa, de aproape un km, iar pe strada respectivă stau patru familii în capătul străzii și alta la o sută de metri și alta la cinci sute. Adică strada aceea a fost pietruită, a fost asfaltată, beneficiază de iluminat public, beneficiază de apă, va beneficia de canalizare atunci când va fi cazul, dar partea cu canalizarea reprezintă niște costuri care nu se pot justifica pentru că dacă la apă putem discuta despre consumul pe care îl plătești, la canalizare tehnologia cere cu totul alte condiții care nu pot fi îndeplinite dacă sunt patru case la capătul străzii.
Dar oamenii de pe strada aceea plătesc și ei taxe și impozite și merită să aibă canalizare.
N-am spus asta, doar că locuințele fiind rare probabil că n-o să fie posibilitatea tehnic (...) Cred că o stație de epurare și cu fose zonale comune, în funcție de grupul de case, și cu o vidanjă care să le golească la stația de epurare ar fi soluția cea mai bună.

„Știu eu așa, de la mine și de la primarii cu care am mai vorbit”

Păreți a fi pesimist, neîncrezător în ceea ce s-ar putea face
Vi se pare. De unde ați tras dvs. concluziile astea?
Din ce mi-ați povestit, că nu aveți bani suficienți pt proiecte tocmai de aceea nu vă „aruncați cu capul înainte” și nu întocmiți zeci de proiecte
N-am spus asta. Am spus că proiectele le fac în funcție de posibilitățile de finanțare.
Și asta ce înseamnă?
Înseamnă că terminăm un proiect și apoi începem altul. Dvs. ați înțeles greșit și când am spus de canalizare că nu se poate tehnic.
De ce am înțeles greșit?! Ați spus că nu se poate din punct de vedere tehnic. Ați făcut vreun studiu ceva?
Nu.
Păi și atunci de unde știți?
Păi, știu eu așa, de la mine și de la primarii cu care am mai vorbit. De ce să facem studii peste studii și să nu facem nimic? Când o fi să se deschidă linia de finanțare vom ști și vom face atunci studiile. De ce să le facem, ca să dăm cu subsemnatul?
Dacă PNDL ar fi pe gaz așa cum se aude, aceasta va fi o investiție oportună la dvs în localitate?
Da, cred că da. Pentru că lemnul de foc este din ce în ce mai greu de procurat. Bătrânii au mai puține posibilități să se ducă la pădure cu căruța sau tractorul. Bag seamă că-mi răstălmăciți ceea ce eu am spus ... ba că sunt pesimist, ba că n-am bani, ba că nu vreau să fac, că nu fac că mă încurcă drumul județean.
Dar cu ce v-am răstălmăcit cuvintele? V-am întrebat dacă este oportun la dvs în comună proiectul de racordare la gaz
Și v-am răspuns... cred că da sau cred că nu, pentru că dacă vă spun că da, mă gândesc că operatorul are niște condiții. Gazele nu vor veni până în poarta cetățeanului. Pentru că, ăăăă, firmele care se ocupă de treaba asta sunt strict economice, ele nu au nicio treabă dacă avem noi nevoie, dacă nu avem nevoie... dacă îndeplinim anumite criterii ... știm de la colegii de la Manasia, de acum ani de zile, de la Amara că se chinuie 7-8 de zile pentru un aviz.

„Când e albă, când e neagră ... la dumneavoastră gri nu se poate?”

Și nu mai depuneți proiecte pentru că vă chinuiți cu lunile pentru obținerea avizelor?
Le răsuciți de pe o parte pe alta ca pe un pește pe grătar. Când e albă, când e neagră...la dvs gri nu se poate?
Eu n-am venit să intru în polemică cu dvs. Eu vă întreb ca să pot informa cititorii așa cum trebuie și cred că e normal să vreau să aflu toate detaliile pentru ca la rândul meu să ofer informația corectă. V-am întrebat de trotuare și dvs mi-ați spus că nu vi se pare oportună investiția pentru că aveți alte lucruri mai folositoare de făcut. Câți km de trotuare aveți de făcut la nivel de localitate și câți km sunt de-a lungul celor două drumuri județene de care mi-ați vorbit?
(privește pierdut) Nu înțeleg întrebarea dvs.
Ce nu înțelegeți? Câți km de trotuar aveți de făcut în interiorul localității și câți de-a lungul celor două drumuri județene?
Pe alte drumuri vă referiți dvs?
Da.
Păi, n-am o evidență în sensul acesta. Sincer, n-am o evidență ...am 22 de km de străzi în interior, dacă vă ajută cu ceva.
Dacă ar fi să depuneți un proiect în sensul acesta, pentru câți km de trotuare ați cere bani?
Păi, în funcție de banii care mi se vor da ... 22 de km de drum, ar înseamna 44 de km pe ambele părți ale drumului. Eu vorbeam de km de drum. Dacă facem pe o parte înseamnă 22 de km de trotuare în Albești și Marsilieni, dacă facem pe ambele fire înseamnă 44.
Aici sunt cuprinse și DJ-urile?
Da.
Așadar, vă trebuie bani pentru 22 de km de trotuare
Nu-mi trebuie bani pentru că nu vreau să fac trotuarele deocamdată ... sunt alte lucruri de făcut. Sunt străzi unde nu se pretează. Nu înțeleg ce relevanță au km aceștia pt dvs.
Ce salariu aveți dle primar?
În jur de 4000 de lei.
Este mic?
Este ăla care este. Orice om își dorește mai mult, dar asta e!

P.S. În numărul viitor al săptămânalului „Ialomița”, citiți continuare dialogului cu răspunsurile... la mișto ale primarului Emil Jugănaru pe tema colectării deșeurilor.( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.