Ialomitastea
Nr. 1027, Anul , din 4-Iulie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Ministrul apelor și pădurilor, întâlniri cu ialomițenii la Slobozia și Fetești

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a efectuat vineri, 3 mai, o vizită de lucru în județul Ialomița. Demnitarul a fost însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) Victor Sandu și de directorul general al RNP ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, iar din delegație au mai făcut parte directorul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, Marilena Stoian, dar și directorii SGA Buzău și Direcției Silvice Ialomița. La întâlnire au mai participat prefectul Gigi Petre, senatorul Marian Pavel și deputatul Ștefan Mușoiu.

Ministrul Ioan Deneș a prezentat la Slobozia obiectivele de investiții derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) în acest an în județul Ialomița. Suma totală alocată în 2019 pentru investițiile ce vor fi derulate de MAP în județ este de 9,53 milioane de lei. Pentru domeniul ape sunt alocați 2,44 milioane de lei, iar pentru domeniul păduri 5,09 milioane de lei. Defalcate, pe fiecare capitol în parte, situația se prezintă astfel: pentru lucrări de regenerare a pădurilor se vor aloca 4 milioane de lei, pentru investiții din Fondul de Accesibilizare 39 mii lei și pentru investiții de la bugetul de stat 1,05 milioane de lei.

Ioan Deneș, ministru Apelor și Pădurilor
Din punct de vedere hidrografic, județul Ialomița este unul, să spunem așa, liniștit, comparativ cu alte județe din țară, însă sunt și aici, ca și în alte locuri, câteva probleme unde trebuie să intervenim, cu investiții, pe diverse obiective punctuale, în anumite zone, atât pe brațul Borcea cât și pe râul Ialomița. Guvernul României, format din Alianța PSD – ALDE, a promis că anul 2019 este anul investițiilor în România, în ceea ce privește atât infrastructura rutieră, cât și infrastructura hidrotehnică. Drept urmare, Ministerul Apelor și Pădurilor nu face rabat de la concretizarea acestei promisiuni, în sensul că MAP are în 2019 alocat pentru investiții pe ape și păduri suma de 700 milioane de lei, din care pe lucrări hidrotehnice, la nivel național, avem alocată suma de peste 500 milioane lei, bani din care vor fi finanțate lucrări de investiții în județele din România și pentru a vă face o imagine și a reliza ce înseamnă a această sumă comparativ cu anii precedenți o să vă dau două elemente. Astfel, este cea mai mare sumă alocată pentru lucrări hidrotehnice din ultimii zece ani în România. Dacă în 2017 au fost finalizate 37 lucrări hidrotehnice, în 2018 au fost finalizate 96 de lucrări, iar în acest an avem în vedere pe lucrări deja finanțate, finalizarea a 150 de lucrări hidrotehnice (...) În ceea ce privește investițiile din județul Ialomița, suma totală alocată în 2019 este de 9,5 milioane de lei, din care, pe domeniul Ape - 2,4 milioane lei, Nutrienți - pentru că avem și un compartiment care se ocupă de construiri de platforme de gunoi de grajd și achiziționări de utilaje pentru aceste platforme - 2 milioane lei, iar pe domeniul păduri - 5,1 milioane lei.”

În domeniul gospodăririi apelor există două proiecte în derulare și un mega proiect aflat în analiza Ministerului cu reprezentanții UE pentru ANPOIM. Primul vizează punerea în siguranță a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor pe râul Ialomița și afluenți în zona municipiului Urziceni, lucrări începute în 2013. Cel de-al doilea proiect se referă la amenajarea fluviului Dunărea, proiect împărțit în 7 sectoare, iar sectorul care vizează și județul Ialomița este sectorul 4 care este prioritatea numărul 1.

Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor:
„(...) Avem 49 de proiecte discutate cu reprezentanții UE, plus această amenajare a fluviului Dunărea, care este împărțită în șapte sectoare. Reprezentanții UE au aprobat finanțarea a 17 proiecte, din cele 49, iar la ora actuală avem un singur contract semnat (zona de plajă a Mării Negre), urmând semnarea a încă trei contracte de finanțare, iar până la sfârșitul anului să finalizăm primul lot de 17 proiecte (...)”

Totodată, ministrul Ioan Deneș a reamintit faptul că în ceea ce privește derularea proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (CIPN) în acest județ, platforma de compost existentă în comuna Roșiori a fost dotată, în luna martie a acestui an, cu utilaje – un tractor, două remorci, o mașină de împrăștiat gunoi, o cisternă vidanjă, un încărcător frontal și un tocător de resturi vegetale. De asemenea, pentru UAT Ciochina licitația pentru contractarea lucrărilor de construcție pentru obiectivul “Platforma de colectare și managementul gunoiului de grajd în localitatea Ciochina” a fost lansată, urmând ca anul viitor investiția să fie finalizată. Cele două obiective de investiții din cadrul proiectului CIPN însumează peste 2 milioane de lei.
Ulterior, delegația condusă de ministrul apelor și pădurilor, însoțită de prefectul județului Ialomița, s-a deplasat în municipiul Fetești, unde a avut loc o întalnire cu primarul localității, Sorin Gafițoi. Directorul ABA Buzău a prezentat obiectivul de investiții „Punerea în siguranță a liniei de apărare de la Dunăre pe sectorul identificat cu risc tehnologic semnificativ”, investiție ce va fi finanțată prin POIM și va fi implementată în două judeţe, respectiv Ialomița și Călăraşi. Valoarea totală estimată a proiectului este de 48,2 milioane de euro (cu TVA) din care 33,2 milioane de euro aferente județului Ialomița.
Lucrările în această zonă a județului vor consta în:
*Punerea în siguranță a digului de pe malul drept al fluviului Dunărea, pe brațul Borcea, pe raza localității Stelnica. Aici lucrările propuse constau în reabilitarea digului existent de la Bentu, cu stabilizarea malurilor și îndepărtarea șenalului navigabil, pe o lungime de 1000 ml, dar și realizarea unei linii de apărare la limita intravilanului și încastrarea acesteia în digul existent printr-un dig, pe o lungime de 800 ml.
* Lucrări de apărare împotriva inundațiilor în municipiul Fetești. Pentru apărarea localităţii Feteşti, respectiv a cartierului Buliga, sunt propuse realizarea a 6700 m de dig de apărare, parapet din beton în continuarea digului, pe o lungime de circa 600 m, dar și subtraversări pentru evacuarea apelor din incintă, în zonele canalelor de irigații existente.
Vizita de lucru a delegației conduse de ministrul Ioan Deneș s-a încheiat cu inspectarea zonelor cu puncte critice pe Brațul Borcea, km. 34 – zona Bentu, mal drept și zona intravilan Stelnica, mal stâng.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.