Ialomitastea
Nr. 1027, Anul , din 4-Iulie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Campanie de informare și de vaccinare, la Țăndărei: Copiii din etnie, aduși cu microbuzele școlare pentru vaccinare

* Campanie de informare şi vaccinare la Ţăndărei, organizată de Ministerul Sănătăţii împreună cu UNICEF şi OMS.

Campania de vaccinare demarată de Ministerul Sănătății în parteneriat cu OMS și UNICEF pare a avea ca public țintă copiii din comunitățile de romi, în condițiile în care localitățile alese au populație preponderent de etnie romă. Țăndărei, Căzănești, Slobozia-cartier Bora, Fetești-cartier Vlașca, Bărbulești și Andrășești sunt comunitățile unde rata de vaccinare este extrem de redusă.

În debutul acestei campanii, la Țăndărei, mai mult de jumătate dintre cei prezenți reprezentau etnia și s-au prezentat la chemarea autorităților doar pentru că li s-ar fi promis „ceva”. Dată fiind mulțimea de copii pe metrul pătrat din incinta Primăriei, ministrul Sorina nu s-a sfiint să îi ia în brațe pe câțiva dintre micuții veniți la vaccinare, mângâindu-i pe cap și apropiindu-se nepermis de mult de aceștia.
„Ne-au chemat ca să ne dea ceva și ei ne fac poze cu copiii și ne dau baloane. Ce să facem cu ele? Noi mâncăm poze și baloane?”, a vociferat un tată nemulțumit pe holul Primăriei de faptul că a fost chemat cu copilul la vaccinare și nu a primit nimic în schimb, așa cum insinua că i s-ar fi promis.
O mamă cu vreo 4 copii de mână ne-a spus sec că nu și-a vaccinat copiii niciodată, dar că s-a prezentat cu ei pentru că li s-ar fi spus că „circulă un virus și nu vrem să se îmbolnăvească copii.”

Primăria Țăndărei, locul de vaccinare al copiilor

Cu sprijinul autorităţilor locale, receptive la campania de vaccinare derulată de Ministerul Sănătății, a fost înfiinţat în incinta sediului Primariei din Ţăndărei un centru temporar de informare şi de vaccinare. Echipa Ministerului Sănătăţii împreună cu reprezentanţi ai DSP, ai administraţiei locale şi asistenţi medicali comunitari au informat „door to door” populaţia despre acţiunea din această săptămână.

Primaria din Ţăndărei a pus la dispoziţie mijloace de transport necesare pentru părinţii şi copiii care participă la această campanie.
Marți, 7 mai, în urma şedinţelor de informare a părinţilor susţinute de medici specialişti în promovarea sănătăţii, s-au prezentat la cabinetul de vaccinare 73 de copii. Au fost utilizate 80 de doze de vaccin pentru 52 de copii care au fost vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 47 vaccinuri ROR, 5 vacinuri Hexavalent, 4 vaccinuri antipneumococice şi 24 de doze vaccin tetravalent. Alţi 21 de copii au fost consultaţi, dar au primit contraindicaţie temporară de vaccinare.

Acţiunea va continua pe parcursul acestei săptămâni. La această campanie, alături de medici de familie din Ţăndărei, participă medici voluntari din cadrul Asociaţiei Medicilor de Familie din Judeţul Ialomiţa.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății:

„Am decis să continuăm parteneriatul cu UNICEF şi OMS anul acesta pentru că numărul cazurilor de rujeolă a crescut foarte mult în ultima perioadă. Este foarte important să realizăm campanii de informare astfel încât părinţii să cunoască beneficiile vaccinării. Acestea trebuie susţinute nu doar de Ministerul Sănătăţii, ci şi de direcţiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media. De asemenea, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare (...) Aici, rata de vaccinare în acest an este de 2,3%. În luna martie a fost vaccinat un singur copil (...) Am ales această locația din cauza faptului că procentul de vaccinare este foarte mic...nu contează din ce comunitate fac parte, sunt ai noștri (...) Îi vaccinăm în primul rând pentru ROR, dar îi vom monitoriza.”

Întrebată fiind de ce a ales sediul unei instituții publice pentru operațiunea de vaccinare a copiilor și nu o unitate spitalicească care ar fi putut asigura condițiile igienico-sanitare corespunzătoare, reprezentantul Ministerului Sănătății a declarat că a ales locația pentru a-i feri pe copii de boli.

„Este într-adevăr o campanie <>, dar asta înseamnă că ne deplasăm noi în teritoriu, nu că mergem la ei acasă să îi vaccinăm, pentru că nu sunt condiții corespunzătoare. Locația a fost aleasă pentru a-i feri pe copii de multe lucruri, ei nu sunt vaccinați. Cred că este mai bine așa”, a explicat ministrul Sorina Pintea.

Țăndărei este localitatea unde, din evidenţele DSP Ialomiţa, sunt 611 copii cu vârsta între 0-9 ani care necesită imunizare ROR. Pe lângă aceştia, un număr de 513 copii cu vârsta 10 – 18 ani nu au fost vaccinaţi la timp.
Rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil din cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.