Ialomitastea
Nr. 2026, Anul , din 13-Iunie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Reportaj - Interviu - AncheteVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Eurodeputatul Norica Nicolai, în vizită la Fetești: Domna Koveși este un instrument foarte bun de execuție, tocmai de aceea a fost susținută din exterior

La sfârșitul săptămânii trecute, europarlamentarul Norica Nicolai (ALDE) a fost prezentă la Fetești cu ocazia inaugurării sediului organizației muncipale a Partidului ALDE, un viitor punct de legătură cu Parlamentul European. Nu am ratat ocazia de a sta de vorbă cu europarlamentarul și de a-i adresa câteva întrebări atât pe teme ce țin de politica externă a României cât și de cea internă, iar aceasta nu a ezitat să răspundă. Pe scurt, am fost interesați de evoluția justiției din România și UE, dar mai ales de șansele de dezvoltare ale județului Ialomița.

Mai este puțin și mai încheiați un mandat de eurodeputat. Cum a fost pentru dvs. legislatura 2014-2019?

Norica Nicolai: A fost un mandat inedit, în care unul din statele membre a decis să se retragă din proiectul european, a fost un mandat dificil în care diferențele dintre Est și Vest, Nord și Sud s-au accentuat, iar crizele s-au succedat. Dincolo de aceste neajunsuri, cred cu tărie că Uniunea Euopeană este unul dintre cele mai bune proiecte din toate timpurile, care oferă celor care fac parte din ea stabilitate, libertate și garanția unei vieți mai bune. Este de datoria noastră, a celor care suntem desemnați să vă reprezentăm, să o facem cu onestitate și demnitate, să sancționăm prin mijloace parlamentare excesele de politicianism și populism ale unor politicieni și de egoism ale unor state.

Dvs. deschideți lista. De ce vă mai doriți un mandat de europarlamentar?

Norica Nicolai: Da, eu conduc lista pentru că sunt și președintele Consiliului Național al partidului, iar în momentul față lucrurile la Bruxelles au scăpat de sub control și este cea mai rea perioadă din ultimii 30 de ani pentru Uniunea Europeană. În aceste condiții, atât eu cât și partidul am hotărât că este nevoie de prezența și mai ales de experiența mea, pentru că este nevoie de cel puțin un an pentru ca un europarlamentar nou să învețe regulamente, comportamente politice, atribuții ori o schimbare de tratat cum este Lisabona sau Schengen va fi dificilă. Nu poți trimite la Bruxelles oameni fără experiență ori, dacă nu cunoști drept european, nu prea ai șanse să ai rezultate.

Cu ce vă puteți lăuda ca europarlamentar în acest mandat?

Norica Nicolai: În acest mandat sunt singurul eurodeputat cu 10 rapoarte în toată legislatura. Al 11-lea a fost pe pescuitul recreativ, raport pe care am reușit să-l promovez ca disciplină în politica comună de pescuit.
Două aspecte nu le-am trecut în raportul meu de activitate făcut public. Toată lumea a râs de povestea cormoranilor ministrului Daea (...) Faptul că am avut această preocupare este explicat de următoarea situație și nu numai în România: Danemarca, toate țările nordice, Germania, Spania înregistrează mari pierderi în acvacultură din cauza cormoranilor. Într-un studiu făcut în Danemarca s-a constat că sunt bazine în care cormoranii pot distruge peste 500 kg puiet pe oră. Dacă banii europeni se duc pe această chestiune, puteți calcula și dvs care sunt pierderile și nici piscicultura nu are vreo finalitate în acest caz, pentru că peștele trebuie consumat de cetățeanul european (...) Eu am reușit să obțin compensații de sută la sută pentru bazinele de acvacultură pentru aceste pierderi, din bani europeni, dar și pentru ape, deoarece interesul meu a fost să introduc Delta Dunării și am reușit. Totodată, am obținut cu succes un sprijin financiar, o subvenție, în cuantum de 60 la sută pentru fermele care fac acvacultură, dar și pentru pescuitul în apele curgătoare în așa fel încât să putem stimula pescuitul și afacerile în domeniu și sută la sută finanțare pentru cercetare științifică în domeniul pescuitului și pisciulturii. Este pentru prima dată în România când obținem așa ceva.
Zona Euro. În ciuda faptului că România nu este parte a zonei euro, dar își dorește și are un plan în acest sens, am insistat să fiu raportoare din umbră a grupului ALDE pe dosarul referitor la politica economică a zonei euro, întrucât sunt convinsă că la nivel macro-financiar, politicile economice influențează toate statele membre.
Consolidarea diversității în finanțarea IMM-urilor în cadrul uniunii piețelor de capital. În ciuda faptului că statisticile ultimelor ani arată că IMM-urile asigură aproximativ 85 la sută din noile locuri de muncă din UE, există țări în care avem un șomaj foarte mare în rândul tinerilor. Pornind de la aceste informații, în calitate de coordonatoare alternativă în ceea ce privește Avizul referitor la finanțarea IMM-urilor, am insistat pe nevoia de simplificare a accesării fondurilor europene pentru IMM-uri și am susținut accesul egal la oportunități de finanțare în toate statele membre.

Să trecem puțin la situația din România. Cum vedeți situația în care se află Laura Codruța Koveși și cum afectează poziția României în UE?

Norica Nicolai: Probabil că runda din 11 apilie nu va mai avea loc și, probabil, va avea loc în toamnă. Procedura pe care noi am agreat-o a fost ca fiecare să-și depună individual candidatura, ca să nu dăm posibilitatea statelor membre să facă lobby politic pentru a impune un candidat (...) În acest context, dacă vreun politician din România ar fi citit acest regulament nu și-ar mai fi putut permite să spună că e treaba României. Nu este treaba mea ca stat, ci doar a domnei Koveși, pentru că dacă ar fi treaba statului ar însemna, voalat, o formă de lezare a independenței acestui magistrat pe care noi îl dorim independent la nivel european, mai ales că el nu va face anchete (...) Doamna Koveși a avut o prestație jalnică în Comisie. În România poți să arunci cu vorbe, dar acolo trebuie să ai niște competențe profesionale pe care nu le-a dovedit. A fost penibilă când și-a scos bilețelul pe care avea răspunsul, singurul pe care l-a dat în engleză, pentru că așa îl avea scris. Candidatul Germaniei, dar mai ales cel al Franței au fost deosebiți. Cunoșteau mecanisme, cunoșteau tratate, știau despre ce e vorba. Dar nu despre competențe sau independență vreau să vă vorbesc, ci despre interese, pentru că, în realitate, Germania își dorește acest mecanism pentru a ține statele din Estul Europei în mână. Ea se coroborează cu încercarea lor de a pune, ca și condiție de accesare a fondurilor europene, statul de drept (...) Germania are tot interesul să preia în momentul de față tot leadership-ul UE. Pentru că ei și-au dorit să pună mâna pe putere, doamna Koveși era cel mai bun personaj care le-ar fi putut servi interesele. Domna Koveși este un instrument foarte bun de execuție, tocmai de aceea a fost susținută din exterior (...) Dacă ar fi fost desemnată în acest mecanism de negociere ar fi fost triumful mediocrității în UE. Ne-am făcut de râs în Europa, pentru că unul care a fost în stare să vorbească în 7 limbi, fluent, respectiv francezul, iar Koveși a citi de pe o fițuică un răspuns aproximativ dat de Monica Macovei înainte, iertați-mă, dar acest lucru nu s-a văzut.

Puteți avansa un scor electoral la alegerile din 26 mai?

Norica Nicolai: Ne-am propus cinci mandate. Se poate și mai mult, dar se poate și mai puțin. Totul depinde de raportul de mobilizare și de modul în care vom ști să ne prezentăm. Eu nu sunt adepta companiilor de imagine, pentru că nu sunt o imagine pe care să o vândă orice băiat deștept, oricât de deștept ar fi. Eu sunt eu, cu bune și cu rele și sper ca în această campanie să conving încă o dată că ALDE merită, că liberalii merită pentru că marea mea tristețe este că văd un Partid Liberal care putea să aibă zece mii de păcate, dar are unul care, după părerea mea, este capital: liberalii sunt oameni care înțeleg libertatea și o privilegiază și ajută ca ea să existe. Dar ca să-ți ignori masa ta de partid, să ai 850 de primari și consilieri locali anchetați de Parchete pentru corupție, ai o problemă!

Care sunt liberalii adevărați între ALDE și PNL?

Norica Nicolai: Am rămas puțini, dar ALDE este un Partid Liberal adevărat, acesta a și fost interesul nostru (...) Dacă PNL are acum o problemă, aceasta există din cauza unei fuziuni cu PDL care nu a reușit.

Veți mai rămâne la guvernare în formula aceasta?

Norica Nicolai: Nu. Problema noastră este guvernarea, nu interesul electoral sau politic, pentru că dacă ar fi interes electoral aș pleca mâine. M-aș delimita cu mânie proletară de toate prostiile făcute de PSD, dar este o perioadă dificilă pentru România, pentru Europa, pentru că nimeni nu se uită cât de puternică devine Rusia, câte discuții sunt în NATO și atunci ce faci? Te duci într-o instabilitate politică pentru că te intersează trei procente în plus?! În acest caz, ai fi un politican ieftin, care își vede doar interesul său electoral.

Cum îi veți convinge pe cetățeni să meargă la vot?

Norica Nicolai: Aceste alegeri au devenit mult mai importante pentru România. Locul nostru este acolo. Singura problemă este maniera în care suntem tratați și cred că oamenii vor veni la vot pentru că le pasă de Europa, mai ales că mulți lucrează afară. Să ai posibilitatea să mergi la o școală în străinătate, să călătorești, sunt argumente practice, normale, care îi vor determina pe mulți români să meargă la vot.

Aveți un calendar stabilit pentru perioada următoare?

Norica Nicolai: Pot să vă spun că în această perioadă de precampanie am fost în jumătate din județele țării și până pe 24 aprilie le voi epuiza. În campanie voi veni, din nou, în Ialomița. Nu am stabilit data și nici planul de activități, însă nu cred că acum este important să facem mitinguri pentru a ne întâlni noi între noi, liberalii.

În loc de concluzii...

Norica Nicolai: Europa este casa noastră, a tuturor românilor! Continui să cred într-o Românie europeană, modernă, dezvoltată. Doar așa putem aspira și avea mai multă unitate, încredere unii în alții, dorința de a inova și de a lăsa copiilor noștri o țară din care nu mai trebuie să plece pentru a-și împlini visele. Am muncit în acești 5 ani având în gând acest lucru.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.