Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019



Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Semne proaste pentru agricultură

Sâmbătă, 2martie, a doua zi după Mărțișor, Moșii de iarnă au deschis seria celor șapte sâmbete ale morților, ce se va încheia cu Ziua dinainte de Duminica Floriilor. La ora 11 sună telefonul. Domnul Alexandru Culina, implicat efectiv în procesul agricol, mă invită să mergem să luăm pulsul câmpului pentru a cunoaște care este situația plantelor semănate în toamnă.
Plecăm din Slobozia și după ce trecem de calea ferată, la sensul giratoriu, așezat pe un piedestal, tronează un tractor Lanz- Buldog 7500, fabricat în 1936. Aflat în patrimoniul Muzeului Agriculturii, parcă ne spune că agricultura se întoarce în timp. Cum ieșim din oraș, pe o parte și alta a șoselei se întind suprafețele cultivate cu cereale de toamnă. Câmpul arată ca în deșert, ici colo pâlcuri de verdeață, ca un gazon semănat de câteva zile. La ora asta grâul trebuia să fie cât palma, la fel și orzul, iar rapița a dispărut cu totul. Nu a mai plouat bine din iunie, anul trecut. Ministrului Daea, aflat în vizită aici la noi, a dat asigurări că se vor pune în funcțiune sistemele de irigații și va fi refăcut Canalul Siret- Bărăgan. Am distrus toate sistemele de irigații ca să importăm de la alții pâinea noastră cea de toate zilele. De fapt, coca noastră, congelată pentru toate zilele.
Satele înșirate până la Căzănești, par părăsite. Câte o femeie îmbrăcătă în negru merge cu împărțeală la vecini. Alături de colivă și sarmale și câte un colac făcut în casă pentru pomenirea morților. Oare la anul va mai avea făină în hambar? Tinerii au părăsit satele și s-au dus să muncească pământul celor din Spania sau Italia. Orașul Căzănești arată ca o comună, acum are islaz urban și trei blocuri la intrare, negre și urâte, apoi stația de epurare a fostului complex răsare din câmp ca o cazemată de pe plaja Normandiei. În cartierul din vest, câteva vile cu arhitectură indiană și mulți beneficiari de alocație.
Rezeva de apă din sol nu a fost suficientă și nici în prezent nu satisface plantele. Putem spune că recolta poate fi influențată cu cel puțin o mie de kilograme la fiecare hectar. Semne proaste, anul are, așa va suna sloganul din agricultura românească. Ploaia ocolește plaiurile Bărăganului și va pune în dificultate toate culturile care au fost înființate în condiții tehnologice precare din cauza lipsei precipitațiilor ce a îngreunat lucrările de pregătire a patului germinativ. Am crescut în Bărăgan, în Bărăganul de început, în nemărginirea cenușie descrisă de Panait Istrati. Și am trăit cu crivățul care înfoaie abramburit câmpurile. Am simțit dogoarea nemiloasă a soarelui, am auzit urletul ursuz al pământului sub tăietura plugului. Știu că oameni ca domnul Culina încearcă să smulgă toată seva pe care o are ascunsă pământul, să lucreze cu răbdare și temeinicie și s-o transforme în roade bogate. Dar, când am văzut starea semănăturilor de toamnă am rămas stupefiat. Iohannis e mulțumit că zăpada la munte îi va ajunge pentru schiat până în mai, în România concediului bine făcut. Ce să așteptăm de la un președinte absent, el e cu statul de drept, cu penalii și cu acest guvern care nu e în stare nici ploaie să aducă.
( Gheorghe Marinel )




Sondaj
?




ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.