Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
La Ograda și la Mărculești se construiesc grupuri sanitare prin intermediul ADI Ialomița

Consiliul Județean Ialomița continuă seria semnării contractelor de finanțare cu UAT-urile din județ în cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală. Tura aceasta „protagoniste” au fost UAT Ograda și UAT Mărculești care au depus și au obținut finanțare prin A.D.I. Ialomița pentru două proiecte de amenajare a două grupuri sanitare în incinta unităților de învățământ. Costul celor două toalete care se vor construi depășește suma de 4 miliarde lei vechi. O nimica toată pentru visteria județului care aruncă, fără să gândească, cu bani publici pe investiții care în alte condiții nu ar costa atât de mult.

Două miliarde, toaleta de la Mărculești

Atât elevii, cât și cadrele didactice de la Școala gimnazială „Alexandru Vlădulescu” din Mărculești vor putea folosi peste 12 luni o toaletă care se va construi cu puțin peste două miliarde lei vechi. Există deja una amenajată decent despre care primarul Sorin Ciriblan susține că este situată „în fundul curții” școlii și că accesul se face cu dificultate, chiar și autorizația de la DSP se obține tot mai greu în ultimii ani. Acum însă, va închide gura târgului prin amenajarea unui grup sanitar în interiorul unității de învățământ. Valoarea totală a proiectului este în sumă de 212.481,34 lei.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița finanțează cu suma de 169.981,78 lei, iar beneficiarul contribuie cu valoarea de 42.499,56 lei.
Durata contractului este, așa cum am spus, de 12 luni.

Două miliarde jumătate, toaleta de la Ograda

Proiectul de amenajare a grupurilor sanitare la Școala cu clasele I-IV Ograda se află în chinurile facerii de câțiva ani. Primarul nu recunoaște că a bătut pasul pe loc cu un proiect care ar fi putut fi gata de multă vreme, dacă intersele de partid nu ar fi primat. Și spunem acest lucru pentru că firma care se ocupă de obiectiv este administrată de nimeni altul decât colegul său de partid, Ionuț Răileanu, zis și ”Brusli” printre cunoscuți. Hârtii peste hârtii, documente refăcute, hotărâri de Consiliu local pentru situații diverse, majorări de sume pentru firma lui Răileanu pe motiv că au crescut salariile, nici gând de renunțare la o societate care nu s-a apucat nici acum de treabă. Toate acestea au dus la tărăgănarea investiției ani de-a rândul, iar cei care au avut de suferit au fost elevii și cadrele didactice, care au folosit tot toaleta din același „fund al curții” școlii. Până și proiectul inițial a fost unul greșit, pentru că nu s-a ținut cont de faptul că grupurile sanitare nu pot fi construite în orice condiții, dat fiind faptul că Școala cu clasele I-IV face parte dintr-un ansamblu de monumente aflate în patrimoniu. Așadar, proiectul inițial a fost refăcut.
Dar, cu toate acestea, măcar de s-ar realiza în ultimul ceas acest grup sanitar despre care primarul Lilian Badea va trâmbița în campania electorală și cu care, cel mai probabil, va ieși la înaintare. „Într-adevăr, ne străduim de câțiva ani să realizăm la Școala cu clase I-IV un grup sanitar care să ofere posibilitatea elevilor și cadrelor didactice de a participa la un proces educațional așa cum fiecare dintre noi ne-am dori. Precizez că amplasamentul Școlii face parte din ansamblul Casei Memoriale și a Bisericii Sf. Gheorghe din comuna Ograda, care sunt declarate monumente istorice. Ca să putem să realizăm documentația a trebuit să obținem mai multe avize și să cădem de acord cu privire la realizarea acestor lucrări fără să ieșim din tiparul acestor imobile declarate monumente istorice. Lucrările nu au început, urmează ca după semnarea contractului de finanțare să emitem ordinul de lucrări. Anumite proceduri de licitație au fost derulate, iar în termen de 9 luni să finalizăm aceste lucrări”, a declarat primarul Lilian Badea la conferința de semnare a contractului de finananțare.

Valoarea proiectului este de 251.925,25 lei din care contribuția A.D.I. este de 193.371,17 mii lei, iar contribuția beneficiarului UAT Ograda este de 58.544,08 lei. Durata proiectului este de 9 luni.

19 proiecte finanțate prin A.D.I.

De la înființarea Asociației și până în prezent au fost aprobate 19 proiecte dintr-un total de 31 depuse, două dintre ele fiind în faza de așteptare, Ciochina și Albești, alte 3 sunt în faza de evaluare, respectiv Bărcănești, Borănești și Platonești și 7 respinse. Din totatul sumei alocate de Consiliul Județean Ialomița pentru A.D.I. de 5 milioane de lei, suma contractată în acest moment este de 3.575.697,44 lei, valoarea rămasă disponibilă este de 1.424.302,56 lei. S-a plătit până la acest moment suma de 435.515,83 lei, însă există și o sumă blocată în urma unei contestații depuse de Primăria Căzănești. „Dacă la început a fost privită cu reținere din cauza că cealaltă Asociație (n.red.: ADIL) nu a reușit să cofinanțeze niciun proiect, acum lucrurile stau diferit, iar A.D.I. este una care prezintă din ce în ce mai mult interes. Vom încerca să continuăm acest program. Autoritățile locale au nevoie de aceste finanțări. Ne dorim ca și colegii noștri, funcționarii publici din administrațiile județului să rezoneze cu finanțările europene pentru că acest ghid a fost realizat inspirându-ne din finanțările europene. Încercăm să pregătim anul 2020 când vom intra într-un nou cadru financiar multianual, să ne găsească pregătiți pe noi, Consiliul Județean Ialomița, dar și autoritățile locale”, a declarat Victor Moraru, președintele CJ Ialomița.

Din cele 31 de proiecte depuse, 19 au fost pentru infrastructură, 5 pentru sport, unul pentru situații de urgență, unul pentru mediu, 4 pe educație și unul pe sănătate.( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.