Ialomitastea
Nr. 1031, Anul , din 20-August-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Reportaj - Interviu - AncheteVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Sudițeni vor avea parte de asfalt pe optzeci la sută din străzile comunei

Situată în partea de sud-est a județului, pe malul drept al râului Ialomița, comuna Sudiți ține pasul cu dezvoltarea, iar toate acestea se datorează implicării edilului Vasile Șincan aflat la al doilea mandat. L-am găsit pe teren, într-o zi friguroasă, se asigura că totul este în regulă în comuna sa. Este încrezător că le poate schimba oamenilor viața în bine, că lasă ceva în urma sa peste ani. Ne-a vorbit despre proiecte, despre neajunsuri și despre ce își dorește pentru comunitatea pe care o „păstorește”.
Cum a fost 2018 pentru dvs ca reprezentant al autorității locale din Sudiți?
Primar Vasile Șincan: 2018 a fost un an greu, un an în care ne-am zbătut să facem proiecte care să ducă la dezvoltarea comunei noastre. Cel mai dificil este când lipsesc finanțările, când nu ai bani suficienți să faci ce îți dorești și într-un termen cât mai scurt. Avem multe proiecte mari, dar și foarte multe mici, care nu se văd tot timpul. Încercăm să ne mișcăm cum putem, dar anul acesta turăm motoarele pentru că este nevoie să derulăm investițiile pentru care am primit finanțare.
Suntem la început de an și aș vrea să știu ce planuri de dezvoltare aveți pentru comuna Sudiți?
Primar Vasile Șincan: Avem pe PNDL două proiecte mari care vizează construirea unei stații de epurare și extinderea rețelei de canalizare, precum și modernizarea și extinderea dispensarului uman. În acest moment pot să vă spun că am terminat proiectarea, am plătit-o, iar anul acesta vom scoate lucrarea la licitație ca să putem demara lucrările.
Proiectul de canalizare este numai pentru Sudiți sau și pentru satul Gura Văii?
Primar Vasile Șincan: Rețeaua de canalizare va acoperi ambele sate, Sudiți și Gura Văii, iar stația de epurare va fi amplasată undeva la jumătatea distanței dintre cele două localități, în fostul sector zootehnic.
Cetățenii vor plăti pentru racord sau se va face gratuit? V-ați gândit?
Primar Vasile Șincan: Deocamdată nu știm dacă racordul la canalizare se va face gratuit sau nu, dar abia așteptăm să demarăm lucrările. Vom căuta o soluție pentru ca oamenii să se racordeze la această rețea pe care o facem pentru ei, nu doar să introducem niște țevi în pământ care să rămână acolo.
Puteți estima când veți finaliza lucrările la canalizare?
Primar Vasile Șincan: Prin proiect avem un termen de 36 de luni, dar nu putem fi siguri pentru că vom organiza o licitație și nu știm dacă or să fie contestații. De multe ori ne împotmolim din cauza celor care contestă și stăm și așteptăm termen după termen, însă vom vedea la momentul respectiv.
Ce lucrări veți face mai exact la dispensar?
Primar Vasile Șincan: Reabilităm clădirea veche și o extindem pentru că la dispensar nu s-a făcut nicio investiție. Este o clădire foarte veche care necesită reparații, dar și modernizare. Trebuie să vă spun că vom demola o bună parte din dispensar pentru a construi un corp nou. Avem un medic de familie care vine constant și este util să facem această investiție atât pentru ca medicul să-și desfășoare activitatea în condiții dintre cele mai bune, cât și pentru comunitate, pentru pacienții care vin acolo. În acest proiect intră și partea de dotare.
Care este valoarea acestor proiecte?
Primar Vasile Șincan: Pentru canalizare avem aprobate 150 de miliarde lei vechi, iar pentru dispensar două miliarde. Avem și partea noastră de co-finanțare pentru ambele proiecte, o sumă considerabilă dar pe care o putem suporta pentru că am făcut economii și avem bani prevăzuți.
Ce alte planuri mai aveți anul acesta?
Primar Vasile Șincan: Mai avem pe lista de proiecte și asfaltarea unui drum local prin ADI Ialomița pentru care am semnat deja contractul de finanțare, iar în vară vom finaliza o stradă. Din partea CJI avem două miliarde lei vechi și din partea noastră 500 de milioane de lei vechi. Apoi, mai avem de asfaltat o stradă care este licitată și cum se face vremea bună demarăm lucrările. Pentru alte trei străzi vom demara curând licitația. Tot în acest sens mai avem un proiect depus pe GAL , dar urmează să se facă evaluarea dosarului, încă nu știm cum ne situăm. Cu toate aceste proiecte terminăm de asfaltat în proporție cam de 80 la sută. Avem însă în vedere și un proiect de gaz pentru că avem un SF realizat din 2006 să ne racordăm de la Țăndărei sau de la Gh. Lazăr prin Bucu-Mărculești. Dacă anul acesta apare ceva, noi nu trebuie decât să reactualizăm SF-ul și sper să nu mai tăiem pădurile dacă vom avea gaz.
Avem nevoie de bani ca să putem implementa proiecte. Este greu să faci ceva din nimic. Sper să primim sprijin de la Consiliul Județean odată cu aprobarea bugetului. Oamenii trebuie să ne ajute și ei prin plata taxelor și impozitelor locale. Cu cât se strâng mai mulți bani la buget cu atât avem puterea de a identifica proiecte utile comunității noastre.”

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.