Ialomitastea
Nr. 1027, Anul , din 4-Iulie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Primarul Adrian Mocioniu, șantajat de operatorul de salubritate

La inițiativa primarului Adrian Mocioniu și cu voia consilierilor locali ai PSD+ALDE+UNPR+PI, la Slobozia s-a majorat tariful la gunoi. Aceasta nu este prima majorare, pentru că în urmă cu circa 4 luni același consiliu local a mai mărit o dată prețul. Solicitarea a venit din partea operatorului Polaris M Holding SRL Constanța, care acționează și pe raza a municipiului Slobozia, după ce zona aparținând SC Vivani Salubritate SA - societate în reorganizare - a majorat tariful pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul zonal care îi aparține. Astfel, slobozenii vor plăti de luna aceasta un preț mai mare pentru gunoiul produs.
Opoziția din Consiliul local Slobozia nu a avut puterea să schimbe decizia majorității.

Primarul a recunoscut tacit șantajul

În ședința Cosiliului local Slobozia de joia trecută (n.red.: 31 ianuarie 2019), consilierii locali ai PSD+ALDE+UNPR+PI au votat pentru majorarea tarifului la gunoi. Singurii care s-au opus, însă fără succesc, au fost consilierii PNL și cei ai PMP. Mărirea prețului la gunoi survine la nici trei luni distanță de la ultima majorare de tarif.

Adrian Mocioniu, primarul municipiului Slobozia:
„Pe 2 ianuarie, SC Polaris şi SC Vivani ne-a notificat că începând cu data de 3 ianuarie nu va mai ridica gunoiul. Şi a trebuit să plec de unde eram ca să vin să nu avem gunoi în oraş. Pentru mine este foarte important ca să nu creez un blocaj în acest oraş. M-am documentat foarte bine despre ce pârghii avem , însă nu prea avem pentru că suntem captivi într-un contract semnat acum mulți ani de zile, într-o hotărâre prin care SC Vivavi este trecut în planul național de deșeuri. Dacă mâine ne vin câteva milioane de euro, nu putem să facem altă groapă.Trebuie să înțelegem că suntem în situația asta (...)Soluția pe care eu am găsit-o ca să nu blochez orașul a fost să inițiez acest proiect de hotărâre.”

Scurt istoric

Așadar, prin hotărârea Consiliului local Slobozia nr. 160/13.10.2014 s-a aprobat atribuirea și încheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare din municipiului Slobozia cu SC Polaris M Holding SRL Constanța, prin care au fost stabilite și tarifele practicate de către consumatorii persoane fizice și juridice din municipiu. Ulterior a fost adoptată hotărârea nr. 177/2014 care modifică art. 6 și 7 ale HCL Slobozia nr. 172/2011 privind instituirea taxei de salubrizare în localitate pentru persoanele fizice care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate, hotărâre care a suferit și alte modificări pe parcurs.
Prin adresa nr. 14900/17.12.219 înregistrată la Primăria Slobozia, SC Polaris M Holding Constanța, operatorul serviciului de salubrizare al municipiului Slobozia solicită majorarea tarifelor pentru activitatea de colectare separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al celor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deșeuri de echipamente electronice, baterii și acumulatori pentru populație și agenți economici.

Majorări însemnate

Această solicitare a venit ca urmare a impunerii tarifului pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul zonal care aparține SC Vivani, de la 99,92 lei/tonă la 113,75 lei/tonă fără TVA. O altă modificare de tarif, ca urmare a creșterii prețului la depozitare a fost aprobată și în urmă cu doar câteva luni, după ce în aprilie anul trecut, operatorul mai majorase o dată prețul, invocând o creștere de 36 la sută a tarifului de depozitare.
Astfel, începând de luna aceasta slobozenii vor plăti un preț de 7,07 lei/persoană, în timp ce agenților economici o să le fie facturată suma de 338,3 lei pe tona de deșeuri. În procente, cetățenii vor plăti cu 5,8 la sută mai mult, în timp ce agenților economici li se va factura cu un tarif majorat cu 12,5 la sută în plus pe tona de deșeuri.

În expunerea de motive atașată proiectului de hotărâre se arată clar că „din verificarea documentelor transmise de SC Vivani Salubritate rezultă că tariful impus este artificial majorat, existând neconformități în fișa de fundamentare!”. Ulterior, s-a revenit cu clarificări, iar primarul Adrian Mocioniu a acceptat solicitarea operatorului de salubritate.

Nicu Pericli (PMP):
<>

„Domnilor de la Vivani și Polaris, într-un astfel de context în care dvs veniți și solicitați o majorare pentru ridicarea gunoiului la fiecare 4-5 luni, eu consider că este un șantaj din partea dvs. Domnule primar, cu tot respectul, nu zice nimeni să nu se solicitate o majorare, dar o dată pe an, nu de 4-5 ori într-un an! (...)”, s-a arătat indignat Nicu Pericli, consilier local PMP, care a arătat acuzator cu degetul spre PSD. Acesta a continuat în aceeași notă și a mai spus că „nicio normă europeană nu interzice să te auto-gospodărești și să ai propriul depozit.”
„Soluțiile sunt tot la dvs., domnule primar, deși v-am mai dat și noi soluții când v-am cerut să construim propria groapă! Ne-ați spus că legislația nu ne permite, dar că se poate obține o derogare de la Ministerul Mediului în acest sens. Care este problema și cine vă oprește să obțineți această derogare când în vârful fiecărei conduceri se află PSD?! Inclusiv Guvernul este roșu! (...) Cine s-a ocupat data trecută de încheierea contractului între Primărie și Polaris? (...) De ce nu ni s-a spus de atunci că este o capcană și că nu vom putea face nimic!”, a întrebat nervos Nicu Pericli.

Și Robert Bocu, dar și Andreea Conescu, ambii consilieri locali ai PNL, și-au arătat nemulțumirea față de acestă inițiativă a conducerii Primăriei Slobozia de majorare a tarifelor la gunoi. Cei doi au declarat că au solicitat încă de anul trecut reprezentanților firmelor Vivani şi Polaris să comunice sumele pe care le încasează din reciclarea deşeurilor şi de ce acestea nu se regăsesc în tarife, în sensul diminuării lor, însă răspunsul transmis a fost acela că au costuri mai mari de ridicare şi nu poate exista o reducere a tarifelor.

„Suntem şantajaţi de aceste două firme, domnule primar, pentru că anul trecut de Paşte, v-aţi rugat de ei să ridice gunoiul pentru că tot aşa, vroiau o mărire de tarife. Dacă o ţinem aşa în continuare, coşul lunar al unei familii se va transforma în coş de gunoi”, a subliniat Robert Bocu, consilier PNL.

Așadar, proiectul de majorare a tarifelor la gunoi a trecut fără probleme cu acordul consilierilor locali ai PSD, ALDE, UNPR și PI, care au votat „pentru”, în timp ce opoziția prin consilierii liberali plus Nicu Pericli (PMP) au fost „împotrivă”. S-a înregistrat și o ”abținere”, din partea unui consilier local al PMP.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.