Ialomitastea
Nr. 2026, Anul , din 13-Iunie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Reportaj - Interviu - AncheteVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Boboteaza la ialomițeni
Caii din Ciulnița, la întrecere pe islazul comunal

Și anul acesta Boboteaza la Ciulnița a avut parte de o participare numeroasă, atât la slujbele oficiate de preoți în lăcașurile de cult de pe raza comunei, la parada cailor care au trecut prin fața bisericilor pentru a primi botezul și a fi sănătoși și puternici peste an, dar și la tradiționalul concurs desfășurat pe islazul comunal. Stăpânii cailor câștigători au fost recompensați cu diplome și premii în bani, iar caii au fost și ei cum se cuvine răsplătiți, primind fiecare (după locul ocupat în concurs) baloții de lucernă binemeritați.
Iată câștigătorii acestei ediții:
Proba de viteză călărie: Locul 1 - Răduț Viorel, Locul 2 – Staicu Marian, Locul 3 – Buturugă – Vasile.
Proba de viteză atelaj cu un cal: Locul 1 – Mușat Daniel Valentin, Locul 2 – Staicu Marian, Locul 3 – Manole Aurel.
Proba viteză atelaj cu doi cai: Locul 1 – Răduț Viorel, Locul 2 – Mușat Daniel Valentin, Locul 3 – Ilie Marin
Proba îndemânare atelaj cu un cal: Locul 1 – Manole Mirel, Locul 2 – Manole Aurel
Proba îndemânare atelaj cu doi cai: Locul 1 – Răduț Viorel, Locul 2 – Vasile Georgian, Locul 3 – Mușat Daniel Valentin
Proba rezistență atelaj cu un cal: Locul 1 – Mușat Daniel Valentin, Locul 2 – Staicu Marian, Locul 3 – Manole Aurel
Proba rezistență atelaj cu doi cai: Locul 1 – Răduț Vioreel, Locul 2 – Mușat Danierl Valentin, Locul 3 – Vasile Georgian
Proba tracțiune cu doi cai: Locul 1 – Tofan Marian, Locul 2 - Răduț Viorel, Locul 3 – Vasile Georgian.
După terminarea concursului, Gerul Bobotezei a mai fost potolit de focurile aprinse la grătarele pline de mici și pastramă, dar și de către o țuică sau un vin fiert.

Puncte de atracție la Gimbășani: Măgărușul Durduliu și Sania lui Tănase

An de an Boboteaza este la loc de cinste printre gimbășeneni, care participă în număr mare la slujba de sfințire a apelor, dar mai ales la procesiunea de botezare a cailor. Anul acesta, punctele de atracție ale zilei au fost Măgărușul Durduliu (timp de peste două ore de dinaintea slujbei religioase copiii din sat n-au scăpat ocazia să-l încalece și să-și facă fotografii, pe care după ani le vor privi cu nostalgie) și Sania lui Tănase, special meșterită pentru evenimentul din acest an și norocoasă peste măsură, din moment ce noaptea de dinaintea Bobotezei a nins cât să fie etalată în toată splendoarea ei pe șoseaua care traversează satul. Singurul regret al proprietarilor de cai este acela că de vreo șapte-opt ani, de pe vremea lui Gini Manache, nu se mai organizează pe islazul comunal concursul de cai. Poate că vor avea parte de el în ziua de Bobotează a anului viitor.

Sudițenii, cu mic cu mare la Bobotează

Zeci de sudițeni au participat la slujba de Bobotează și de Sfințire a apelor. După slujba religioasă și împărțirea aghiasmei a urmat botezarea cailor, motiv de sărbătoare pentru toată comunitatea din comuna Sudiți. Animalele au fost împodobite cu panglici, li s-au împletit coamele şi au aşteptat să primească botezul din partea preotului. Oamenii vin în fiecare an cu animalele la competiţie, este o tradiţie pe care doresc să o transmită şi copiilor lor. Obiceiul botezării animalelor în ziua de Bobotează se păstrează și astăzi în gospodăriile sătenilor, care după ce iau de la biserică Agheasma Mare își botează gospodăria, inclusiv animalele și livezile, spre a le feri de rele.
„Pentru sudițeni, Boboteaza este un adevărat motiv de sărbătoare și nu doar pentru că se sfințesc apele, cât și pentru faptul că oamenii abia așteaptă să-și boteze animalele, caii mai ales, pentru a-i feri de rele, de boli. Concursul care urmează după slujba religioasă este și el motiv pentru săteni să se adune în jurul cailor frumos gătiți de sărbătoare. Și anul acesta am premiat proprietarii cu cei mai frumoși și mai aprigi cai”, ne-a declarat primarul Vasile Șincan.
La concursul de cai, locul I a fost câștigat de Șerban Nicușor, poziția a doua fiind adjudecată de Pascu Marian, în timp ce locul III a fost ocupat de Duicu Costel.

La Fetești, Florin Martinescu recuperează pentru al treilea an consecutv Crucea din apele Dunării

Şi în acest 6 ianuarie 2019 Boboteaza la Feteşti a fost una cu adevărat deosebită. La oficierea slujbelor religioase au participat dis de dimineaţă mii de credincioşi, unii cu mai multă aplecare către cele sfinte, alţii doar cu dorinţa de a duce acasă apă sfinţită în această mare zi de sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. După care, cu mic cu mare s-au îndreptat către stadion, acolo unde a avut loc un adevărat spectacol, în care vedete au fost... caii. Cai de rasă sau cai de muncă unul mai frumos decât altul au participat la concursurile organizate, ca de obicei, sub egida Primăriei Feteşti. Premiile pentru călărie, pentru cel mai frumos cal, pentru cel mai frumos atelaj, pentru tracţiune şi multe altele au fost pe măsură. In fine, ziua Bobotezei a fost încununată cu tradiționala aruncare de către preot a Crucii în apele Dunării. Și anul acesta s-au găsit amatori care să înfrunte apa rece a fluviului și să recupereze odorul sfânt. Cel mai destoinic la înnot a fost Florin Martinescu, cel care a adus în final Crucea la mal, fiind dealtfel al treilea an consecutiv în care realizează această performanță.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.