Ialomitastea
Nr. 2026, Anul , din 13-Iunie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Giurgeni: Atelier de cusut, țesut și împletituri din fibre vegetale manual, proiect obținut prin GAL DANUBIUS Ialomița-Brăila

Daniela Mihai este arheolog de profesie, la Muzeul Județean de Istorie Ialomița. Cu ajutorul Grupului de Acțiune Locală (GAL) „DANUBIUS IALOMIȚA-BRĂILA” derulează un proiect de 40.000 de euro, în localitatea Giurgeni, prin intermediul căruia a înființat un atelier de cusut, țesut și împletituri din fibre vegetale, toate obiectele urmând a se face manual. Este la început de drum, își caută o piață de nișă pe care să pătrundă, testează, merge la cursuri pentru specializare și a creatlocuri de muncă. Deși spune că este foarte greu din multe puncte de vedere, este încrezătoare în forțele proprii și știe sigur că va reuși să reînvie tradiția și să branduiască produsele sale cu motive din zona pe care o reprezintă.

Început de drum

Orice început este greu, cu un drum anevoios de parcurs, dar când ai ambiție și pui suflet și pasiune în ceea ce faci, calea pare mai ușor de străbătut. Nici Daniela Mihai nu face excepție cu proiectul pe care și l-a ales, mai ales că arta nu este recunoscută decât de cei care apreciază cu adevărat unicitatea, originalitatea, efortul și talentul. Într-o lume în care produsele chinezești au luat avânt, unde kitsch-urile par că își pun amprenta, Daniela Mihai și-a făcut curaj și a depus un proiect pentru a crea și a reînvia tradiția prin folosirea războiului de țesut. Proiectul <>, finanţat în cadrul Măsurii M5/6A Crearea de noi activităţi ne-agricole în teritoriul GAL DANUBIUS IALOMIŢA – BRĂILA, capătă contur, iar primele lucruri au fost deja realizate. Șorțuri și gentuțe din iută cu motive populare cusute manual, decorațiuni de Crăciun umplute cu lavandă, sunt doar câteva dintre lucrurile realizate în cele câteva luni de la demararea proiectului.
„Lucrurile făcute manual sunt alegerea ideală într-o lume în care fiecare individ își caută identitatea și încercă să fie cât mai diferit, găsindu-și astfel propria fericire. Chiar dacă produsele handmade sunt foarte scumpe și se muncește foarte mult la realizarea lor, nu toțiapreciază, însă există oameni care <> cu adevărat arta și apreciază efortul depus pentru realizarea manuală a anumitor produse. Trebuie să știți că lucrul manual este o pasiune de-a mea, o îndemânare pe care am deprins-o de la una dintre bunici, profesoară de lucru manual care făcea broderie artistică în vremurile trecute, care m-a învățat tot ce știa ea. Și cealaltă bunică a fost brodeuză la Casa Regală! Deci, am de unde moșteni talentul și pasiunea”, a povestit Daniela Mihai.
Chiar dacă are o moștenire genetică, aceasta a mai spus că este importantsă ai încredere și să-ți placă ceea ce facipentru a avea succes.
Deși în aparență pare un proiect ușor de derulat sunt câteva probleme cu care s-a confruntat încă de la început, respectiv identificarea unui curs în domeniu și resursa umană. „Cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o până acum și care la început m-a făcut să mă gândesc să renunț la proiect a fost identificarea unui curs de țesătorie manuală. Foarte, foarte greu l-am găsit, tocmai la Comana-Giurgiu, unde mergem de trei săptămâni la specializare penru a ne califica. O altă problemă este resursa umană. Pur și simplu nu găsești oameni care să fie responsabili, implicați și cărora să le placă ceea ce fac. Lucrez acum cu două femei, serioase zic eu, și dedicate lucrului în domeniu. Sper să căpătăm reciproc încredere și să colaborăm cât mai mult timp”, a mai spus Daniela Mihai.

Arta lucrului manual

Până la finalizarea cursului și obținerea diplomei care le conferă calificare în domeniu, antreprenoarea Daniela Mihai a reușit să realizeze,împreună cu cele două femei care o ajută, câteva produse pe care le-a expus la diverse târguri și la Muzeul Satului din București. Traiste din iută pe care au fost aplicate cusături manuale cu însemne populare, tricouri și șorțuri de bucătărie cu motive tradiționale, decorațiuni de Crăciun pe care le umple cu lavandă din cultura proprie sunt lucrurile care ies din mâinile dibace ale unor femei pasionate de artă și tradiții.
„Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, confecționăm brăduți și clopoței din iută pe care îi coasem manual și pe care îi umplem cu lavandă din cultura mea proprie pentru că mă ocup și cu plantarea lavandei, pentru cine nu știe. Nu este ușor, dar am încercat să pornim de undeva și până ne calificăm să începem să confecționăm câteva produse.Facem și ștergare, tot cu motive populare, iar în curând vom putea folosi și războiul cu ajutorul căruia vom țese diverse scoarțe, așa cum făceau bunicile pe vremuri!”, a subliniat doamna Mihai.

Giurgeni, locul în care a lucrat și a trăit un sfert de secol

Locația pentru implementarea proiectului nu a fost aleasă întâmplător. Pentru că un sfert de secol și l-a petrecut pe situl arheologic din zonă și pentru că era cunoscută de majoritatea locuitorilor din Giurgeni, Dana Mihai s-a gândit să continue cu un business propriu tot în această zonă care îi poate oferi posibilitatea dezvoltării. La ideea sa a contribuit și faptul că Giurgeniul este o comunitate cu foarte mulți perscari, situată la Dunăre, pe Brațul Borcea, pentru care poate confecționa plasele/coșurile de pescuit. Proiectul <> care a fost finanţat în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Danubius Ialomiţa – Brăila urmărește identificarea nevoilor în teritoriu, respectiv diversificarea activităţilor către activităţi non-agricole şi specializarea forţei de muncă; reducerea gradului de sărăcie a populaţiei locale şi creşterea nivelului de trai al acesteia; dezvoltarea și/sau modernizarea întreprinderilor la nivelul teritoriului; creşterea atractivităţii în special pentru tineri şi reducerea migraţiei acestora către zonele urbane.
„Zonă interesantă și din punct de vedere istoric, (Situl arheologic de la Orașul de Floci), dar și natural, (Balta Mică a Brăilei), Giurgeni poate deveni un punct de atracție, să sperăm, prin produsele realizate de noi. O altă dorință a noastră este înființarea unui muzeu local aici, care să povestească istoria zonei, zonă de tradiție și de confluență”, a mai spus anteprenoarea.

Raluca Dumitrescu, președinte Consiliului Director al GAL DANUBIUS IALOMIȚA – BRĂILA:
Proiectul urmărește reducerea gradului de sărăcie a populației și creșterea nivelului de trai a acesteia. Ideea înființării unui astfel de atelier de creație aduce în atenție reînvierea artei tradiționale de la sat, exact locul în care aceasta s-a născut. Mai mult decât atât, prin folosirea materialelor uitate de timp, gen iută, vor fi realizate obiecte autentice, care vor aminti de bunicii și străbunicii noștri. Tehnologizarea a dus la pierdea treptată a autenticului din satul românesc, până în punctul unde meşteşugul şi-a pierdut menirea iniţială de acoperire a necesarului şi s-a convertit în exerciţiu artistic. Aici va fi folosit războiul de țesut, ghergheful, iar atelierul va avea ca scop crearea produselor de artizanat care au la bază materii prime locale, respectiv stuf, papură, nuiele de salcie și lână din care se vor confecționa diverse produse textile precum țesături, carpete, ștergare și împletituri manuale din paie, răchita, alte fibre vegetale, iar prin meșteșuguri traționale vor fi realizate coșuri, rogojini, suporturi și, diverse decorațiuni.

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.