Ialomitastea
Nr. 1022, Anul , din 18-Aprilie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Centenar sărbătorit de liberali la Slobozia fără fasole cu ciolan

Centenarul Marii Uniri a fost marcat și de liberalii ialomițeni, într-un mod cu totul diferit față de obișnuita fasole cu ciolan, un mod încărcat de emoție și în care s-a evocat istoria neamului românesc și a strămoșilor noștri. Așadar, în data de 27 noiembrie, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”din Slobozia, în prezența primarilor și consilierilor județeni ai PNL, membri și simpatizanți ai partidului, deputatului Gheorghe Tinel, președintele PNL Ialomița, istoricii Oana Stănciulescu (jurnalist), și Vlad Nistor (profesorul de istorie), vicepreședintele PNL au vorbit despre Marea Unire, despre importanța și rolul Brătienilor în înfăpuirea acestui act deosebit în istoria noastră, a românilor, și despre politicenii de astăzi, dar și despre ceea ce nu s-a făcut în cei 30 de ani de tranziție. Nicoleta, o tănără din Basarabia, și un cor de elevi seminariști, sub îndrumarea părintelui Cătălin Stanciu, au evocat istoria prin cântec, moment apreciat în rândul liberalilor.

Centenarul este despre cetățeni

O adevărată lecție de istorie prin folosirea cuvintelor potrivite, a reușit istoricul-jurnalist Oana Stănciulescu să le ofere celor prezenți. Nu ai cum să nu-ți cunoști istoria, nu ai cum să te gândești la liberalism sau la Marea Unire înfăptuită în 1918 dacă nu știi nimic de Brătieni și despre contribuția lor în isoria poporului român care a fost fabuloasă. Din păcate, însă, acest spirit al Centenarului a fost dat anul acesta de politicienii care au cam „încurcat-o”.
„Începând cu luna ianuarie și până în luna august, 2018 a fost <> care și-a spus că spiritul acesta al Centenarului nu vine de nicăieri, nicidecum din partea politicienilor (…) Dacă în cei 30 de ani de tranziție și politicienii, și jurnaliștii, și cetățenii au încercat să-și găsească o cale și au uitat să se uite în spate, la strămoșii lor, vă rog ca atunci când veți ajunge la guvernare, cât de curând de altfel, să vă amintiți mai des de strămoșii noștri (…) Când o să ajungeți la guvernare și o să aveți banii pe mână să nu uitați să faceți căi ferate cum au făcut predecesorii noștri, strămoșii noștri liberali, să faceți școli și spitale așa cum s-au făcut în guvernarea liberal-interbelică. Să nu-i uitați pe cei care, alături de Ionel Brătianu, au făcut posibil ca cel mare vis al românilor să devină realitate! Să nu-l uitați pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria fără de care nu s-ar fi putut întregi acest lucru (…) Să țineți minte că Regele Carol I, când a epuizat banii pentru a căuta un principe, a vândut moșia soției lui pentru a merge prin Europa să caute unul…a făcut-o, deci, pe banii lui. Nu trebuie uitat că politica se face pentru cetățean, pe banii acestuia! (…) Cât despre Ionel Brătianu, a fost învățat să fie lider ori nici noi, nici dvs, clasa politică de astăzi, nu ați avut această șansă, ne-am descurcat cum am putut după 1990 încoace”, le-a spus Oana Stănciulescu celor prezenți.

Prima reforma după Unire, legea învățământului primar

Imediat după marele moment istoric înfăptuit la 1918, guvernele care au urmat nu s-au limitat doar la marcarea evenimentului, ci au depus eforturi de a construi România. Politicienii din perioada interbelică au avut un plan de infrastructură foarte bine pus la punct, plan pe care noi, după ’90, trebuia doar să-l punem în aplicare. Ei au făcut căi ferate, șosele, școli, spitale, au construit totul de la zero. Istoricii vorbesc despe existența unor documente în care s-a demonstrat, „la centimă”, fiecare ban cheltuit, fiecare investiție făcută. Mai mult decât atât, există o lege a învățământului, o dare de seamă pe Ministerul Educației care vorbește despre învățământul primar.
„Învățământul primar: plecând de la Moțiunea de întregire a Neamului obținută cu atâtea sacrificii și cu atâtea jertfe, se impune din partea noastră consolidarea țării, într-un timp cât se poate de scurt și într-un mod cât se poate de radical, și ținând seamă și că consolidarea unui Neam și a unei țări se obține, înainte de toate, prin răspândirea culturii în păturile cele mai adânci ale poporului și prin chemarea la lumină și la o nouă viață, prima reformă pe care am adus-o înaintea Parlamentului a fost legea învățământului primar!”, se arată în document.

Noi nu am făcut nimic după 1989 încoace. Ne tratăm în spitalele lor, învățăm în școlile și facultățile lor. Acum, la Centenar, ar fi trebuit să inaugurăm o linie de mare viteză pe rețeaua de cale ferată făcută în perioada interbelică, dar, din păcate, suntem exact ca acum 100 de ani...ei cu căruțele, noi cu trenurile care merg la fel de încet. Acum arătăm ca după bombardament. Noi suntem în situația în care au fost strămoșii noștri după războiul din 1918, neavând practic un război, decât cel intern, dintre noi.

Vlad Nistor, istoric:
„Politica este despre felul în care oamenii politici încearcă cu pragmatism să facă bine celor pe care îi reprezintă. Întregul an 1918, românii au beneficiat de o așezare bizară a stelelor care i-au adus în situația de a realiza lucrul la care nu s-ar fi gândit în niciun fel cu 4 ani mai devreme. Dar, toate acestea s-au întâmplat și datorită existenței un clase politice coerente și conștiente. Nu vorbesc doar despre liberali, deși ei au fost principalii actori ai acelor evenimente, ci despre întreaga clasă politică românească. Gândiți-vă la faptul că Basarabia revine la patria mamă în momentul în care guvernul era conservator, iar primul ministru al României era Alexandru Marghiloman, cel care acceptase responsabilitatea, vitală pentru supraviețuirea statului român, semnării păcii de la Buftea-București, pacea prin care România își recunoștea înfrângerea, în martie 1918. De ce un conservator și nu un liberal? Pentru că liberalii fuseseră cei care semnaseră, acceptaseră intrarea României în război, în tabăra Antantei (...) Ei fuseseră cei care guvernaseră România în timpul luptelor de la Mărăști, Mărășești și Oituz și nu ei puteau semna pacea cu puterile centrale, ci un om politic cu viziuni pro-germane, dar nu un trădător de țară. Despre asta este vorba. Oamenii politici ale acelor vremuri au înțeles, chiar dacă aveau opinii fundamental opuse, că adevărul nu este atât de simplu cum pare la prima vedere (...)”

În afara Partidului Conservator din Marea Britanie, Partidul Național Liberal este cel mai vechi partid activ din Europa. Este un partid care are o presiune a istoriei pe care alții nu o au, un partid cu doctrină, consisent, membru al celei mai mari și puternice familii europene, un partid care are structuri în toată țara, care are foarte mulți primari, doar PSD are ceva mai mulți, dar și foarte mulți consilieri locali.
Deși evenimentul a avut loc într-un cadru restrâns, acesta s-a dovedit a fi un real succes, apreciat în rândurile membrilor și simpatizanților prezenți.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.