Ialomitastea
Nr. 1022, Anul , din 18-Aprilie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
La Ograda, chelului îi lipsește tichie de mărgăritar

Din 2004 de când este la cârma administrației publice locale din Ograda, primarul Lilian Badea se chinuie de când se crapă de ziuă și până în noapte să... scrie proiecte, să absoarbă fonduri europene pentru dezvoltare și discută cu investitorii, dar nu se întâmplă nimic! Dar nimic. Nu tu apă, nu tu canalizare, străzile nu au asfaltat decât pe ici-colo, trotuare nu există decât pe o parte a drumului național, parcurile sunt vai steaua lor, sala de sport la fel, salubritatea lasă de dorit, la fel și paza localității. Dar, se vrea teren acoperit de minifotbal în valoare de 6,2 miliarde de lei vechi. Sau 7,5 miliarde de lei vechi. Nici primarul nu știe? Sau poate știe, dar vrea să inducă în eroare Consiliul local?!
Săptămâna trecută, într-un ritm heirupist, așa cum de altfel sunt mai toate ședințele Consiliului local, mai ales cele extraordinare, s-a pus pe masa consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru care se dorea aprobarea în vederea atragerii unei finanțări nerambursabile prin GAL, în valoare de 70 de mii de euro pentru construirea unui teren acoperit de minifotbal. Ce bine că se gândește cineva și la tinerii din localitate, ați putea spune! Da, așa este, dacă administrația publică locală n-ar trebui să suporte o diferență de vreo 3 sau chiar 4,5 miliarde de lei din bugetul propriu, bani pe care nu-i are în cont în momentul de față. În ședința cu pricina i s-a atras atenția de către unul din consilierii locali că ceva nu este în regulă cu sumele prezentate în documentația pusă la dispoziție și că investiția nu ar fi oportună în acest moment, chiar dacă finanțarea este din fonduri europene și că acești bani ar putea fi folosiți într-o investiție mult mai utilă comunității.
„Nu se poate să ni se pună pe masă un proiect cu sume diferite. Ce să votezi și cum să votezi când în autorizația de construire avem o valoare, iar în deviz altă valoare? Suma finanțării nerambursabile a proiectului este de 70 mii euro, adică undeva la vreo 3,2 miliarde de lei vechi, la un curs euro stabilit în 2017 de 4,62 lei. De aici se ridică două întrebări legitime, zic eu. Prima, de ce valorile sunt diferite? Nu poți trece cu vederea o diferență de aproape 1,8 miliarde de lei vechi. Și a doua întrebare: de unde luăm diferența de bani de la valoarea nerambursabilă pe fonduri europene la valoarea din deviz, ca să nu mai zic de cea din autorizația de construire? Dar nu ai cu cine te înțelege. Consilierii PSD doar ridică mâna fără să-și pună vreo întrebare, iar primarul, dacă este cumva deranjat de vreo remarcă de genul, sare ca ars și crede că sunt împotriva lui. Să se înțeleagă, nu sunt împotriva nimănui și, mai ales, nu sunt împotriva dezvoltării, a investițiilor! Dar este oare momentul să facem teren de minifotbal când avem deja un stadion?! Avem și o sală de sport pe care o puteți vedea, e făcută tot pe proiect european, și? Scriem proiecte inoportune la acest moment doar ca să ne facem că facem treabă? Pentru că primarul doar se face că face pentru că altfel nu-mi explic de ce, la acest moment, nu avem asfalt în toată localitatea? De ce nu avem trotuare? De ce nu avem apă și canalizare?Nu avem șanțuri pentru colectaea apelor pluviale. Suntem în prag de Centenar, că tot se vorbește peste tot, și noi, cu SVSU la nivel de Primărie, suntem încă în faza de lopeți, topoare și găleți cu apă. De ce nu se achiziționează o vidanjă de incendiu, o tocătoare pentru crengi sau orice altceva mult mai util pentru comunitate? Pentru nici doi la sută din populație, noi vrem teren de minifotbal? Dar ce-i lipsește chelului?”, a declarat Petronela Moroianu.
Așadar, la Ograda, pare se că proiectele sunt fie fără finalitate, fie cu finalitate incertă, fie cu valoare aproape nulă dată fiind situația în care se află. Administrația locală nu cerne investițiile necesare comunității. Răsfoind prin istoria administrativă am văzut că se vrea sediu administrativ nou, dar investiții la dispensarul uman nu s-au făcut. Ce să mai vorbim despre un cabinet stomatologic?! Nici after school nu există. Oamenii mai circulă încă pe drumuri de piatră. Grupurile sanitare de la Școala gimnazială sunt în chinurile facerii de aproape 4 ani, spațiile verzi sunt pline de buruieni, dar e bine că s-au plantat tei în prag de iarnă și exemplele pot continua. Cetățenii au devenit nepăsători la ce se întâmplă în jur. Doar câțiva dintre ei mai comentează pe la colțuri.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.