Ialomitastea
Nr. 1027, Anul , din 4-Iulie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
PoliticaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Ionel Petre, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, în vizită la ALDE Ialomița

Miercuri, 31 octombrie 2018, secretarul de stat Ionel Petre, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), a vizitat organizația județeană ALDE Ialomița și a prezentat instituția nou înființată în conducerea căreia se află. ANANP este în subordinea Ministerului Mediului, este finanțată din bugetul statului și urmează să-și înființeze structuri teritoriale la nivelul fiecărui județ. În Ialomița, aceasta va avea sediul în incinta Universității Bioterra și va funcționa cu un șef serviciu și 8 salariați.

Nevoia înființării unei Agenții Naționale pentru Arii Naturale Protejate a venit la solicitarea custozilor, mai exact a ONG-uri care au administrat ariile protejate din țară până acum. Pentru că doar 300 dintre cele 1.556 de arii protejate au fost gestionate de custozi, iar în unele dintre ele interesele erau cu totul altele, s-a considerat oportun ca ANANP să aibă competență în asigurarea unui management adecvat și eficient. Instituția care funcționează cu fonduri de la bugetul de stat, dar care se și autofinanțează se află în subordinea Ministerului Mediului și este o Agenție care s-a desprins din Direcția de Biodiversitate tocmai prin faptul că ariile protejate reprezintă 23,8% din suprafața României.

Ionel Petre, viicepreședintele ANANP
„Sunt 1.556 de arii naturale protejate la nivel național și se află într-o situație mai delicată pentru că se dorește o traiectorie unitară și o implementare de măsuri la fel de unitare în condițiile în care ariile protejate nu vor mai fi gestionate de custozi, ci vor fi preluate de ANANP. Aceasta s-a înființat la solicitarea custozilor pentru că doar vreo 300 de arii protejate erau preluate în custodie dintr-un total de 1.556. Aspectul a generat nemulțumiri, însă sunt și avantaje care se referă la gândiri și aplicabilități unitare, dar și de suport a infrastructurii românești. Deși se stabilise un criteriu clar de acordare a avizelor favorabile și nefavorabile, aplicabilitatea era după bunul plan.”

Tot miercuri, în ședința de Guvern, s-a aprobat normativul care reglementează modalitatea de finanțare a structurilor teritoriale/județene sub tutela ANANP. Concret, în fiecare județ se va înființa o structură nouă care va fi condusă de un șef de serviciu, la Ialomița Serviciul urmând să funcționeze cu 8 angajași plus președintele. Sediul va fi oferit cu titlu gratuit în incinta Universității Bioterra din Slobozia.

Ionel Gae, președinte interimar ALDE Ialomița
„Consiliul Județean Ialomița deține în proprietate aproximativ două mii de hectare de teren neproductiv care este inclus în NATURA 2000 și se întinde de la Luciu-Gura Ialomiței până la Giurgeni. De asemenea și Popina Bordușani cuprinde Benturile este arie protejată cu o biodiversitate cum rar întâlnești. Îi mulțumesc domnului Ionel Petre pentru inițiativa de a înființa la nivelul fiecărui județ această structură pentru că nu prea sunt sub control aceste arii.”

Până la finalul acestui an, ANANP va fi funcțională în întreaga țară.

În prezent, Agenția pentru Arii Naturale Protejate este condusă de un președinte (PSD) și doi vicepreședinți (PSD+ALDE), numiți politic, însă la nivel județean angajările se vor face pe bază de concurs, nu politic.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.