Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Cultura - SanatateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: SUB SEMNUL CENTENARULUI - REFORMA AGRARĂ DIN 1921 -

De la făurirea statului modern românesc, problema țărănimii a rămas parțial nerezolvată. Cutumele feudale s-au destrămat foarte greu și abia la 23 aprilie 1865 s-a înfăptuit o reformă agrară parțială și subiectivă. Țăranii au primit atunci pământurile cele mai puțin fertile, cu obligația de răscumpărare timp de 15 ani către fostul proprietar. Nu toți au putut fi împroprietăriți, mulți din această categorie socială rămânând să lucreze cu ziua pentru câștigarea existenței.
În aceste condiții de nemulțumire a țărănimii, se impunea o nouă reformă agrară, ocazie ivită odată cu declanșarea Primului Război Mondial. Împroprietărirea cu teren arabil a fost promisă de Regele Ferdinand pe front, în 1917, regele subliniind necesitatea acestei reforme ”…ca un act de justiție socială, dar și o recunoaștere a contribuției țăranilor la Războiul de Reîntregire Națională.”
Parlamentul, refugiat la Iași, în 1917, a adoptat în Constituție dreptul de expropriere, apoi legea s-a aplicat progresiv pe regiuni, din 1920 până în 1921. Suprafețele mai mari de 100 de hectare erau supuse exproprierii, cu excepția viilor, pădurilor, plantațiilor de pomi fructiferi, lacurilor și a pământurilor irigate.
Suprafața agricolă a României, după 1918, crescuse de la 6,6 milioane de hectare, la 13 milioane de hectare. S-au expropriat atunci 6 milioane de hectare de pământ arabil și au fost împroprietărite 2 milioane de familii de țărani.
Statistic, cele 2 milioane de familii împroprietărite în 1921 dețineau 46,7% din terenul arabil, în timp ce 1.171 de mari proprietari stăpâneau 42,5% din terenul arabil, la care putem adăuga că erau cele mai fertile pământuri. Deși reforma agrară din 1921 a avut o amploare mai mare ca cea din 1865, lipsa înzestrărilor cu tehnică agricolă și a animalelor de muncă a determinat o agricultură slab organizată.
De subliniat că, în acea perioadă a reformei agrare din 1921, s-au importat foarte multe pluguri Rud Sack, pluguri care se regăsesc și în colecția Muzeului Național al Agriculturii.
Reforma Agrară din 1921 rămâne o pagină din istoria neamului românesc, în care eroismul țăranilor pe câmpul de luptă și setea de pământ subliniază demnitatea țărănimii și frumusețea satului românesc.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.