Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Cultura - SanatateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
CERCETAREA ARHEOLOGICĂ SISTEMATICĂ A SITURILOR DIN JUDEȚUL IALOMIȚA ÎN ANUL 2018

Cercetarea arheologică a județului Ialomița, sub toate formele sale – evaluare de teren, cercetare sistematică, cercetare preventivă, supraveghere arheologică – are o continuitate de peste un secol și a contribuit de-a lungul timpului la întemeierea a două muzee de importanță județeană: Muzeul Județean Ialomița (Slobozia) și Muzeul Dunării de Jos (Călărași), dar și a bazelor de cercetare de la Bordușani-Popină și Orașul de Floci.
În cadrul programului Cercetarea științifică și evidența patrimoniului cultural – subprogramul Cercetarea arheologică – Muzeul Județean Ialomița și-a desfășurat activitatea pe tot parcursul anului prin supravegherile arheologice organizate cu prilejul restaurării, desființării sau construirii unor clădiri, al modernizării rețelelor de drumuri sau al dezvoltării infrastructurii, în localitățile ialomițene Fetești, Fierbinți, Manasia, Gheorghe Lazăr, Ciulnița, Slobozia și Cosâmbești.
Începând cu data de 1 octombrie 2018, în județul Ialomița s-a deschis campania arheologică coordonată de Muzeul Județean Ialomița pe șantierele Bordușani-Popină (com. Bordușani), Crăsanii de Jos-Piscul Crăsani (com. Balaciu), Popina Blagodeasca (com. Vlădeni) și Orașul de Floci (com. Giurgeni).
Cercetarea arheologică a acestor situri se desfășoară în cadrul unor parteneriate multianuale cu obiective și etape de valorificare bine stabilite, ce antrenează instituții de ordin județean, regional sau național, precum: Muzeul Național de Istorie a României, Institutul Național al Patrimoniului, Institutul Național de Arheologie ,,Vasile Pârvan”, Muzeul Dunării de Jos, Muzeul Brăilei ,,Carol I” etc.
De asemenea, alături de echipele de arheologi, la cercetarea arheologică iau parte specialiști din diferite alte domenii, precum antropologi, arheozoologi, carpologi, geologi, sedimentologi, specialiști în studiul diferitelor categorii de material arheologic (material litic, din materii dure de origine materială, ceramică etc.), care analizează împreună vestigiile descoperite până la cele mai mici detalii.
Din cadrul instituției noastre participă la săpăturile arheologice următorii specialiști: dr. Florin Vlad, dr. Emilia Corbu, dr. Ioan Cernău, drd. Cătălina Cernea, drd. Simona Munteanu și muzeograf Radu Coman.
Contribuția științifică a cercetării arheologice este de neestimat în contextul în care au fost introduse în circuitul științific date despre zeci de așezări umane din toate epocile, localizate pe întreg teritoriul județului. Informațiile rezultate în urma cercetării acestora se regăsesc în articole, note, studii, monografii, publicate la nivel național sau european.
Cumulate, toate acestea au constituit vocea unei istorii de peste 7000 de ani, a unei istorii nescrise, socotită uneori a fi pierdută sau chiar inexistentă.
Rolul cercetării arheologice nu se oprește însă doar în cadrul comunității de istorici sau de cercetători. Acesta merge mai departe spre categoriile de public (preșcolari, elevi, studenți, adulți pasionați de istoria și tradițiile ialomițene etc.) care vizitează an de an Muzeul Județean Ialomița.
În cadrul patrimoniului acestuia, cea mai numeroasă categorie este constituită de obiectele arheologice, transformând astfel muzeul nu doar într-un administrator al patrimoniului, ci și într-un spațiu în care fiecare primă lecție de istorie este predată ,,pe viu”, printre exponate, profesorii și muzeografii introducând elevii în fascinanta lume a izvoarelor istorice nescrise.
Cecetarea arheologică sistematică desfășurată în cadrul programelor naționale la Bordușani-Popină, Crăsanii de Jos-Piscul Crăsani, Vlădeni-Popina Blagodeasca și Orașul de Floci a adus o contribuție inestimabilă la cunoașterea istoriei județului, la îmbogățirea patrimoniului muzeal și, implicit, la evidențierea importanței rolului județului Ialomița în cadrul istoriei și culturii naționale.

Muzeograf Catalina CERNEA
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.