Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
„Ciuciu” bani la rectificarea bugetară

Primăria Țăndărei, în căutare de alte fonduri pentru investiții

Ultima rectificare bugetară a stârnit reacții negative din primarilor ialomițeni care se plâng că n-au primit mai nimic de la bugetul județului, ba, mai mult, că li s-ar fi luat din cont acolo unde s-a înregistrat excedent. Într-o situația similară se află și Primăria orașului Țăndărei care a primit la ultima rectificare bugetară puțin sub un milliard de lei vechi din cauza unui exedent bugetar în 2016 în cuantum de 40 miliarde lei vechi, bani care erau destinați investițiilor. Nicoleta Toma, primarul orașului, caută soluții acum pentru problemele cu care se confruntă, încercând să identifice alte surse de finanțare pentru realizarea proiectelor.

Nevoi multe, bani puțini

Deși pentru partea de funcționare, administrația locală din Țăndărei are asigurat bugetul până la sfârșitul anului, atunci când vine vorba de dezvoltare, de investiții, lucrurile se complică. Și spunem asta pentru că banii nu sunt suficienți ca să se realizeze toate obiectivele din lista de investiții. Cu fonduri europene, guevernamentale ori din bugetul propriu, primarul Nicoleta Toma a reușit atât anul trecut, cât și anul acesta să mai pună la punct câteva dintre obiectivele cu care a pornit pe drumul administrației.
„Anul acesta am avut alocare bugetară diminuată din cauza faptului că am avut un exedent bugetar în 2016 de 40 miliarde lei vechi care ne-a creat mari probleme, atât pe partea de funcționare cât și la capitolul dezvoltare. Avem proiecte, dar dacă nu sunt bani ca să le ducem la bun sfârșit, degeaba le avem!”, a declarat edilul orașului Țăndărei.
Din păcate însă, acum, la ultima rectificarea bugetară nu s-a primit decât 900 de milioane de lei vechi, iar proiectele propuse pentru anul în curs însumau circa 60 de miliarde de lei vechi.
„În zona blocurilor am dorit să asfaltăm și să facem parcări. Anul acesta am demolat o centrală termică și s-a creat un spațiu generos căruia îi dădusem această destinație pentru că ne confruntăm cu o lipsă acută a locurilor de parcare, numărul de mașini fiind în creștere. Banii aceștia ar fi mers în această direcție, asfaltare în toată zona blocurilor, parcări și 3 locuri de joacă pentru copii. Încercăm să identificăm alte surse de finanțare pentru că nu vrem să rămână proiect doar pe hârtie. Din bugetul propriu nu îl putem realiza!”, a exemplificat edilul Nicoleta Toma.
Proiectul nu va fi abandonat, va fi păstrat în lista de investiții de la anul deoarece de multă vreme nu s-a intervenit în zona blocurilor, iar investiția este cât se poate de utilă.

Listă de investiții prioritizată cu ajutorul cetățenilor

Edilul orașului Țăndărei a mai spus că lista de investiții pe care o are a fost făcută cu ajutorul cetățenilor, la fel și prioritizarea acesteia. Au fost identificate mai întâi problemele orașului, pentru ca mai apoi să se identifice sursele de finanțare și implimentarea proiectelor.
Astfel, la începutul acestui an, s-a reabilitat Sala de sport a Liceului Teoretic „Paul Georgescu”, o investiție în valoare de peste un miliard de lei vechi. Era o sală care avea nevoie de reparații pentru ca elevii acestei unități de învățământ să-și poată desfășura activitatea în bune condiții.
Compartimentul Investiții din cadrul Primăriei Țăndărei lucrează intens la un proiect depus în toamna anului trecut pe PNDL și care vizează Infrastructura Educațională, proiect a cărui valoare depășește suma de 16 milioane de lei. Copiii din toate școlile țăndărene vor beneficia de laboratoare de informatică, fizică și chimie și mobilier școlar. Mai trebuie spus că Liceul Tehnologic va avea un atelier mecanic și unul electric care vor fi foarte bine dotate, precum și o mașină pentru ca elevii să poată face școala de șoferi.
„Tot prin PNDL am dus la bun sfârșit un proiect început în administrația trecută și care avea termen de finalizare în 2020. Pentru că am primit finanțarea pentru el am reușit să-l finalizăm în această vară. Este vorba despre două străzi asfaltate, Soarelui și Agricultori, foarte lungi cu trotuare aferente. Dacă tot suntem la acest capitol amintesc și proiectul privind amenajarea de trotuare aferente străzilor Pescăruș, Salciei, Lunca, Bălții, Muncii, Nufărului, Bucegi, Rovine, Agricultori și Soarelui. Pe lista de investiții de anul acesta am avut prevăzută demolarea unui coș de fum a unei centrale termice, lucrare care s-a executat deja. Era o clădire veche, nefuncțională, cu risc, iar acolo avem în plan, așa cum am mai spus, amenajarea unei parcări. Sperăm ca săptămâna aceasta să demarăm lucrările la parcul de joacă din Țăndărei. Este un obiectiv mult așteptat de mămici. Este vorba despre o investiție generoasă, de 3,5 miliarde lei vechi, un spațiu de 900 metri pătrați pe care se vor amenaja două locuri de joacă pe categorii de vârstă și un teren de fotbal sintetic. Mămicile vor avea la rândul lor și câteva elemente de fitness pentru a se destinde cât copiii se joacă. Mai mult decât atât, vom interveni și în Parcul central al orașului unde se vor schimba pavelele degradate, vom fora un puț, vom amenaja o toaletă publică și vom monta un sistem de irigații subteran.
Avem mult de lucru, însă sunt și proiecte care nu se văd, cum ar fi, de pildă, achiziția unui tractor pentru Serviciul ADP din oraș. A fosto investiție necesară în valoare de 4 miliarde lei vechi”, a mai spus primarul Nicoleta Toma.

Extindere secție de psihiatrie și ambulator

Ca obiective de investiții pentru anul acesta, administrația publică locală a prins în lista de investiții un proiect care vizează extinderea secției de Psihiatrie a Spitalului orășenesc. S-a depășit faza de proiectare și speră ca până în primăvara anului următor, aceasta să poată fi dată în folosință. Secția este singura din județ și nu este suficient de mare dat fiind gradul mare de adresabilitate. Managerul Spitalului a solicitat extinderea cu un corp de clădire, dotarea urmând să se facă după ce lucrările inițiale vor fi finalizate.
De asemenea, se lucrează la un proiect privind extinderea și dotarea unui ambulatoriu de specialitate care se va construi în incinta Spitalului. În prezent se lucrează la documentație, iar în primăvara anului viitor se va depune proiect pe POR în vederea obținerii unei finanțări.
Primarul orașului a mai subliniat faptul că, anul acesta s-au făcut cărțile funciare pentru toate instituțiile din oraș și că s-a dorit depunerea proiectului pe POR-Axa 13, însă nu s-au încadrat în timp pentru că a durat emiterea cărților funciare și întocmirea DALI pentru străzile adiacente.

Proiecte adiacente

Realizarea iluminatului public în cele 4 cimitire ale orașului Țăndărei este un alt obiectiv avute în vedere de administrația publică spre a se finaliza până la sfârșitul acestui an. Studiile de fezabilitate au fost făcute, acum se lucrează la proiectul tehnic și, în această toamnă, cât de târziu va fi, rețeaua va fi realizată. De asemenea, săptămâna aceasta se va inaugura un teren sintetic, lângă stadion, investiție în valoare de 3,5 miliarde de lei vechi. Este vorba despre un teren multifuncțional care va deservi activităților sportive de handbal, fotbal și tenis.
„Am lucrat și încă lucrăm intens la diverse proiecte care să deservească populația. De exemplu, 12 străzi din localitate au fost prinse în cadrul unui proiect de pietruire, iar acum cetățenii pot circula în condiții bune. Pe GAL vom depune un proiect pentru amenajarea Parcului mare-zona Ialomiței. Este un spațiu generos acolo în suprafață de 3 hectare pe care vom realiza o investiție de 70.000 de euro. Nu vom reuși să amenajăm din acești bani decât jumătate din el, dar vom face aleile pietonale, piste de biciclete, loc de joacă pentru copii, băncuțe și vom reabilita iluminatul public. Tot pe GAL, urmează să se doteze cabinetul medical din cartierul Strachina, care a fost deja reabilitat. Cartierul nu beneficiază acum nici de școală și nici de cabinet, motiv pentru care am considerat oportună o astfel de investiție. Pentru că sunt foarte mulți copii neșcolarizați am făcut demersuri pentru redeschiderea școlii măcar pentru ciclul primar. Puțini dintre ei vin la școala din oraș cu microbuzul. Copiii aceia sunt ai nimănui. La cabinet vor fi două asistente comunitare, iar un medic a acceptat să meargă o dată sau de două ori pe săptămână pentru consultații. Dotarea se va face prin GAL. Nu se poate ca un cartier întreg de oameni să fie al nimănui, să nu existe școală, să nu existe dispensar. Sunt plătitori de taxe și impozite, deci trebuie să facem ceva în acest cartier”, a conchis edilul orașului Țăndărei. Am mai depus o solicitare de finanțare la Compania Națională de Investiții pentru Casa de Cultura și alta pentru asfaltarea a 28 strazi pe PNDL 2, proiect în valoare de 86 miliarde lei vechi. De asemenea, a fost demarată documentația pentru DALI pe străzile Spitalului, Aleea Fabricii,Gării, Mecanizatori, Aleea plopilor, Mărășești și 1 Decembrie.

Nicoleta Toma mai spune că ar fi putut face mai multe și mai repede și că oamenii care au ales-o și în slujba cărora se află ar putea beneficia de servicii de calitate mai bune dacă și salariații Primăriei ar fi mai responsabili și mai sârguincioși în ceea ce fac. Pe mulți dintre aceștia, funcționari publici, i-a găsit în instituție când a venit și de atunci duce o luptă continuă cu ei pentru a-i determina să formeze o echipă alături de ea în interesul cetățeanului. Sunt și foarte greu de sancționat disciplinar, ca să nu mai vorbim de desfacerea contractului de muncă, legea funcționarului public fiind una destul de greu de aplicat în astfel de cazuri, procesul de sancționare fiind unul foarte anevoios.
„Cu toții știm că atunci când pornești pe un drum, mai ales dacă este unul administrativ, ai nevoie de o echipă performantă, de o echipă formată din oameni responsabili, conștiincioși și sârguincioși care să te ajute în realizarea și implementarea proiectelor. Fără oameni de calitate nu poți avea mari realizări indiferent cât te-ai strădui tu, ca lider. Și când spun asta mă referi la funcționarii din administrațiile publice locale care sunt obișnuiți cu un stil de lucru lent, iresponsabil pentru că nu ai prea multe pârghii pentru sancționarea lor, iar legea le este favorabilă. Cu toții trebuie să realizeze că suntem în slujba cetățeanului și trebuie să ne facem datoria față de acesta, că ne luăm salariul și din banii lor prin taxele și impozitele pe care le plătesc (...) Nu ascund faptul că în echipa pe care o am sunt și disfuncționalități. Nu toată lumea înțelege că are o responsabilitate și că trebuie să și-o asume, că trebuie să punem umărul cu toții. De regulă primarul este de vină pentru toate, dar primarul nu poate face nimic de unul singur, depinde și de echipa pe care o are. Dacă toată lumea își face treaba cu prisosință, lucrurile făcute se văd, dar dacă se pun piedici, dacă mai sunt persoane care obstrucționează lucrurile, atunci treburile nu ies așa cum ar trebui”, a încheiat aceasta.
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.