Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Reportaj - Interviu - AncheteVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Orașul Căzănești ... înflorește

Primarul Alexandru Măchiță, preocupat de dezvoltarea localității

Ca să dezvolți o localitate ai nevoie, în primul rând, de resursa umană, pentru că dacă ai o echipă bună, performantă, poți face orice, chiar și bani. La Căzănești se pare că nu există specialiști în domeniu, iar actualul primar n-ar fi agreat de foarte mulți salariați ai instituției. Alexandru Măchiță este la primul său mandat de primar, venit dintr-altul de viceprimar al orașului Căzănești și, în numai doi ani, a reușit să facă mult mai mult decât au reușit în ultimii 12 ani ceilalți edili care s-au perindat pe-aici. Aproape jumătate din străzi sunt asfaltate, se va începe reabilitarea și modernizarea dispensarului uman și a zonei din jurul celor șase blocuri și s-au colectat foarte mulți bani la bugetul local din taxe și impozite prin intermediul executărilor silite.

Rep.: Pentru început, aș vrea să-mi povestiți prin ce furci caudine ați trecut, acum, după mai bine de doi ani de la preluarea mandatului? V-a fost greu?

Pr. Alexandru Măchiță: Deși veneam din funcția de viceprimar și oamenii mă cunoșteau, nu am fost agreat de anumiți angajați ai Primăriei și nici acum nu sunt. Nu am vrut și nici nu vreau să-i dau afară, pentru că nu am venit aici nici ca stăpân, nici ca patron. Primarul are un contract de muncă cu cetățenii pe 4 ani. Nu pornesc un război împotriva nimănui, totul depinde de atitudinea lor, de educația lor. Eu nu am venit aici să fac educație cu funcționarul, ci să-l pun să facă treabă, chiar dacă mă agreează sau nu. Când am ajuns primar am avut două dileme. Prima a fost să fac ordine în Primărie sau să încep să dezvolt această comunitate și am ales a doua variantă. Dacă o alegeam pe prima, riscam să ajungem în situația UAT Sălcioara, care are proiecte și nu are Consiliu Local, fără de care nu poate face mai nimic.
Am ales varianta a doua, să fac tot posibilul ca să dezvolt această localitate care duce lipsă de investiții.

Anul acesta, la prima rectificare am primit zero lei, la jumătatea anului ni s-au luat vreo două mii de lei

Rep.: Spuneți-mi dacă aveți bani în buget și dacă ați primit ceva la ultima rectificare bugetară?

Pr. Alexandru Măchiță: Înainte de a vă răspunde vă amintesc doar că suntem membri ai UE și avem acces la fondurile europene. Nu vă întrebați de ce nu se accesează aceste fonduri? Asta înseamnă și personal calificat. Din 1990 până acum am trecut prin mai multe sisteme administrative, de la cel comunist la cel democratic. Nu avem oameni specializați la Primărie care să acceseze banii europeni și, cu toate acestea, Căzăneștiul a avut bani întotdeauna, nu aceasta a fost problema noastră. Ca să vă faceți o idee, vă spun doar că în mandatul 2004-2008 au fost luați bani din bugetul localității noastre și dați UAT Ciochina, pentru că aveau nevoie. Dacă Primăria Căzănești nu îi folosea, au fost dați altora. În 2018 a apărut o nouă modalitate de aplicare a Codului Fiscal, banii sunt alocați direct de la Guvern, cu deosebirea că anul acesta fondurile au fost alocate în funcție de bugetul de dezvoltare din anul 2016.
Și acum să revin la ce m-ați întrebat. La 31 decembrie 2016 UAT Căzănești avea un buget de 43 de miliarde lei vechi necheltuiți și care au fost blocați. Anul acesta, la început, am primit zero lei, în timp ce la jumătatea anului ni s-au luat vreo 2 mii de lei. Nu ni s-a dat nimic tot anul.

Rep.: Cum vă descurcați cu bani blocați și zero lei la rectificarea bugetară?

Pr. Alexandru Măchiță: Destul de bine, pentru că între timp am deblocat situația. Mai mult decât atât, am avut un proiect de asfaltare a două străzi, aprobat și finanțat din bugetul local în 2014, în valoare de 9 miliarde lei vechi. Proiectul a fost aprobat prin hotărâre a Consiliului local în 2014 și blocat timp de trei ani. Abia în 2017 am reușit să-l deblochez (cu foarte multe insistențe) și în aprilie 2018 am reușit să asfaltăm străzile. Valoarea proiectului a fost de 6,8 miliarde lei vechi, cu mult mai puțin decât se stabilise inițial.

Rep: La dvs a fost o problemă iluminatul public stradal. Ați reușit să o rezolvați?

Pr. Alexandru Măchiță: În august 2016 am dorit să prindem pe lista de investiții proiectul de reabilitare a iluminatului public stradal. Aveam bani în bugetul local. Am avut foarte multe bariere puse de personalul compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei. În 2017, prin luna aprilie, l-am angajat pe domnul Ioan Martin consilier personal și de atunci lucrurile s-au schimbat. Se implică foarte mult, mai ales că știe ce are de făcut, având experiență administrativă. La finalul anului rețeaua de iluminat public stradal a fost dată în funcțiune, valoarea lucrării fiind de aproximativ patru miliarde lei vechi. Au existat banii pentru cele două investiții care puteau fi făcute în urmă cu mulți ani.

Rep: Chiar la intrarea în localitate există o zonă cu câteva blocuri deloc plăcută ochiului, nu cred să se fi investit vreodată acolo. Aveți vreun proiect în acest sens?

Pr. Alexandru Măchiță: În lista de investiții de anul acesta am prins reabilitarea din zona blocurilor. Cele șase imobile sunt construite prin anii 1960 pentru personalul care lucra la vremea respectivă la complexul de porci din localitatea noastră. Locuitorii de acolo sunt acum proprietari, dar în zona aceea nu s-a făcut niciodată o investiție. Este și o zonă inundabilă acolo, apa se strânge după ploaie și ninsoare abundentă. Așadar, am prins în lista de investiții partea de trotuare la fiecare intrare în bloc, asfaltarea celor trei alei, încastrarea în pământ a două fose vidanjabile care să colecteze apele pluviale și construcția a două țarcuri îngrădite în care sunt trei pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Proiectul are o valoare de circa patru miliarde lei vechi și se va realiza cu fonduri din bugetul local.

Este în plină desfășurare un proiect de asfaltarea a 12 străzi

Rep.: Sunteți o localitate cu pretenții de oraș. Cum stați la capitolul asfaltare?

Pr. Alexandru Măchiță: În prezent se află în plină desfășurare un proiect de asfaltarea a 12 străzi. Mai exact, în noiembrie 2017 am semnat un proiect de asfaltare cu Ministerul Dezvoltării a cărui valoare este de 52 miliarde lei vechi. În 2016, dintr-un total de 36 de străzi din care DJ Căzănești-Cocora care nu este al nostru, altul este DN2A, doar opt au fost asfaltat. La momentul la care vorbim vă pot spune cu mândrie că am pornit asfaltarea altor 12 străzi. Reabilităm zona blocurilor unde sunt trei alei de locuit, care și acelea sunt destul de importante. Suntem în faza de DALI cu stratul doi de uzură pe două străzi, Nordului și Iliescu, iar pe strada Iliescu se află patru intrări, iar pe strada Florilor încă două pe care le vom asfalta. În primăvara anului viitor le vom finaliza, pentru că avem multe formalități de întocmit. În doi ani am reușit să asfaltăm cam 18 străzi, ceea ce nu s-a făcut până acum în niciun mandat de primar.

Pentru anul viitor sunt semnale că se va mai deschide un PNDL iar noi vom porni a treia etapă de asfaltare pentru diferența de străzi pentru care vom face documentația și o cerere de finanțare. Sper ca până la sfârșitul mandatului meu să termin de asfaltat, dacă nu, măcar documentele să fie gata, pentru cel care va veni după mine.

„Mie nu mi-e frică de faptele mele, nici de rezultatul acestora, ci de manipularea oamenilor”

Rep.: Nu vă mai doriți un mandat? De ce spuneti „să fie gata, pentru cel care va veni după mine”?

Pr. Alexandru Măchiță: Sincer, da, mai vreau să candidez pentru că la noi la fiecare mandat a fost câte un primar (cel puțin pentru ultimii 12 ani) și nu a fost continuitate, dar nici nu s-a făcut nimic. Mie nu mi-e frică de faptele mele, nici de rezultatul acestora, ci de manipularea oamenilor. Într-o campanie electorală se pune accent și pe cât de numeros este neamul, ca să aibă cine să te aleagă, dar acum doi ani, când am candidat eu, nu a mai contat marimea neamului și spun asta pentru că al meu este foarte mic. Am avut contracandidați care au zeci sau poate chiar sute de rude, dar nu a contat. Oamenii m-au girat cu încredere și îmi doresc ca după ce nu voi mai fi primar să mă pot uita în ochii lor cu demnitate.

Rep.: Ce decizii nepopuliste ați luat la nivel administrativ?

Pr. Alexandru Măchiță: Au fost câteva, dar cea care a atras critici din partea oamenilor a fost aceea de a-i executa silit pe cei care aveau taxele și impozitele neplătite. Primăria Căzănești avea neîncasate taxe și impozite în valoare de peste un milion de euro, jumătate din sumă provenea numai din amenzi. Avem un cetățean care este „parcagiu” în capitală, împreună cu câteva rude. Are doar domiciliul la noi, în rest...nimic pe care să putem executa și toate amenzile vin aici. Acum lucrăm la procedura de insolvabilitate și cu hotărârea instanței să-i scoatem datoria asta din buget. Este inutil să rămână în condițiile în care nu o vom recupera niciodată.
(...) Un primar care ar vrea să câștige voturi în 2020 nu ar fi aplicat o măsură nepopulistă, dar vă spun că am recurs la aceste executări pentru că noi aveam un buget frumos doar pe hârtie. Mai mult decât atât, cetățenii au fost obișnuiți să fie lăsați în pace, dar fără să realizeze că este tot în defavoarea lor pentru că se acumulează dobânzi și penalități.

Rep.: Știu că oamenii se plâng că taxele sunt mari. Cu cât s-au majorat anul acesta comparativ cu anii trecuți?

Pr. Alexandru Măchiță: Într-adevăr, au existat discuții pe tema aceasta, însă acestea nu au crescut decât foarte puțin. Din 2010 până în prezent, Primăria nu a majorat taxele și impozitele locale decât cu indicele de inflație impus de Codul fiscal anual. Vă întreb pe dvs, dacă nu aveam bani în buget, de ce nu se majorau? Bani avem în cont, dar cu toate acestea nu ne permitem să organizăm petreceri, focuri de artificii... acestea sunt evenimente propagandiste.

Programul pilot <> la Liceul Tehnologic

Rep.: Ce urmează să faceți?

Pr. Alexandru Măchiță: Am depus pentru finanțare prin POR Axa 13 Măsura 1.1.1. Dezvoltarea Infrastructurii Orașelor mici și mijlocii un proiect pentru finanțarea școlii. Noi avem trei corpuri de clădire la școală. Astfel, clădirea Școlii vechi care este situată lângă biserică are și statut de monument istoric, drept pentru care am depus proiect în vederea reabilitării acesteia. Din cauza scăderii demografice, care a condus implicit la scăderea numărului de copii la școală, noi i-am schimbat destinația și o vom transforma într-un club al pensionarilor, un club al tinerilor, bibliotecă, biblionet, iar în spatele curții vom amenaja un teatru de vară unde să poată fi organizate evenimente și un parc pentru recreere. Priectul are o valoare de 97 miliarde de lei vechi și l-am depus luna trecută. Tot în cadrul aceluiași proiect am mai prins și terenul de sport de la Liceul Tehnologic, care va fi reabilitat.

Rep.: Ce puteți să-mi spuneți despre programul pilot <> care se aplică într-una din școlile de la dvs?

Pr. Alexandru Măchiță: În 2017, același liceu de care am tot vorbit a fost ales în cadrul programului pilot de acordare a unei mese calde copiilor. Situația s-a îngreunat, pentru că nu avem spațiu autorizat pentru servirea acesteia, motiv pentru care primesc sandwich-uri. Vom vedea ce vom reuși să facem din decembrie încolo, pentru că intenționăm să repunem în funcțiune internatul și cantina care au funcționat cu mulți ani în urmă. Internatul l-am reabilitat prin aceste ONG-uri, însă a rămas cantina. Dacă vom reuși, vom face tot posibilul să asigurăm chiar noi o masă caldă pentru că financiar nu este costisitor.

Rep.: Un After School aveți?

Pr. Alexandru Măchiță: Nu, este o idee bună, benefică pentru copiii noștri de la școală, dar nu le putem face pe toate. Avem multe proiecte atât în derulare, dar și care așteaptă să fie implementate. Ne gândit și la un After School, trebuie să identificăm măsura pe care să aplicăm, sursa de finanțare.

Pe lista de investiții, un spațiu nou cu destinația dispensar uman

Rep.: Ce îmi puteți spune despre investițiile pe parte medicală? Aveți un dispensar modern, dotat la standarde europene sau aveți vreun proiect în acest sens?

Pr. Alexandru Măchiță: Avem în lista de investiții construcția unui spațiu nou, cu etaj, care să aibă destinație de dispensar uman și care va fi dotat și omologat conform normelor europene.

Rep.: Un ambulatoriu de specialitate nu v-ar fi util?

Pr. Alexandru Măchiță: Este o solicitare mai veche a cetățenilor, venită din partea mamelor în mod special. Dar nu putem promite nimic acum, pentru că trebuie să avem cadre specializate și nu cunosc procedura încă. Vrem să finalizăm proiectul privind dispensarul medical mai întâi, mai ales că prin contract cu DSP Ialomița avem două asistente medicale comunitare care își defășoară activitatea cu brio în comunitate.

Rep.: Căzăneștiul este membru ADIL. Ce avantaje aveți?

Pr. Alexandru Măchiță: Prin ADIL beneficiem, ca oraș, de suma de trei miliarde de lei vechi, bani cu care ne dorim să achiziționăm o mașină de pompieri pentru intervențiile la incendiu. Poate reușim să face un parteneriat în acest sens cu două localități vecine în vederea achiziționării mașinii care să îi deservească și pe ei, pentru că nu vom avea curând posibilitatea să o cumpărăm singuri în condițiile în care prețul uneia depășește suma de 150 de mii de euro.

Rep.: Un sistem de supraveghere video aveți?

Pr. Alexandru Măchiță: Aceasta este o altă investiție pe care o avem în vedere. Vom depune un proiect prin GAL, în valoare de 40.000 de euro. Astfel, vom renuța la contractul cu firma de pază care este destul de mare, în jur de trei miliarde anual.

Cimitirul din Parohia 1 a devenit neîncăpător

Rep.: Ce alte proiecte mai aveți în derulare sau care vă preocupă în mod deosebit?Pr. Alexandru Măchiță: Ne preocupă extinderea cimitirului, care a devenit neîncăpător și de care Parohia nr. 1 nu vrea să se mai ocupe. Situația stă în felul următor: cimitirul a fost în inventarul nostru tot timpul, dar nu ne-am ocupat noi de administrarea efectivă. În urma unei ședințe a Consiliului Local Căzănești s-a întocmit o comisie de inventariere a cimitirului, însă nu s-a ales și un președinte al acesteia și astfel aceasta nu a funcționat deloc. Cetățenii vin la Primărie pentru locurile de veci, iar noi ne aflăm într-o situație delicată. Acum am demarat procedura de extindere, iar primul pas a fost angajarea unui evaluator, însă oamenii nu sunt mulțumiți de prețul oferit și ne vedem în situația în care trebuie să facem exproprierea acestora prin instanță cu despăgubirea proprietarilor. Este vorba de o suprafață de 1,2 hectare. O să reușim și acest lucru pentru a putea extinde cimitirul.

Măsuri severe pentru a împiedica pesta porcină să intre în Căzănești

Pesta porcină NU a ajuns la Căzănești, însă administrația publică locală a aplicat măsuri drastice pentru a preveni pătrunderea acesteia pe raza localității. Cele mai afectate din acest punct de vedere sunt însă cele două ferme de creșterea porcilor din Căzănești cărora nu li se permite să trimită spre abatorizare suinele. Primarul Alexandru Măchiță explică faptul că a fost forțat să aplice aceste măsuri de teama de a nu trece prin aceeași situație prin care au trecut locuitorii localităților învecinate.
„Încă din 1960 a funcționat la Căzănești un Complex de creșterea și îngrășarea porcilor, unitate care, în opinia mea, dacă cineva ar fi avut inițiativa ar fi putut să o transforme în brand. În momentul în care pesta porcină a apărut la 8 km de noi, respectiv în satul Rovine, cei doi administratori ai celor două societăți au venit la noi și ne-au solicitat ajutorul. Din păcate, România, din punct de vedere legislativ, a fost prinsă descoperită pe partea de prevenție. Am făcut o solicitare către Prefectură pentru a institui starea de necesitate pe raza localității noastre, însă ne-au refuzat pe motiv că nu au bază legală. Noi am dorit ca organele competente să instituie filtre la intrarea și ieșirea din oraș ca să nu se tranziteze localitatea cu porci. Urmare a răspunsul Prefecturii am luat decizia prin Consiliul local să împrăștiem cu elicopterul soluții de combatere a insectelor care ar fi putut transmite boala. Am organizat și o adunare cetățenească în care le-am explicat oamenilor despre ce este vorba și s-a înțeles.
Am luat și alte măsuri, mai drastice, și sincer vă spun că nu știu care primar ar mai fi făcut asta dacă ar fi fost în locul meu. În septembrie, echipa noastră de fotbal trebuia să meargă în competiții sportive, însă am suspendat-o de la participare ca să nu aducem pesta la noi din altă parte. Mai mult decât atât, Liceul Tehnologic care primise invitație pentru a participa la Festivalul de Artă Culinară „La Casa Tudorii ” nu se va duce. Am decis cu consilierii locali să nu participe din cauza faptului că evenimentul este în apropriere de Gura Ialomiței și Giurgeni, unde pesta a făcut ravagii.
Oamenii trebuie să știe faptul că un primar este pus în fața unor decizii de necontestat. Măsurile aplicate de noi la nivel de UAT sunt mult prea nesemnificative comparativ cu ceea ce au făcut cei doi administratori pentru a-și proteja investiția. De două luni, aceștia doar investesc. Ei riscă falimentul dacă nu li se va permite să comercializeze, chiar dacă nu sunt loviți de pestă.

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.