Ialomitastea
Nr. 1022, Anul , din 18-Aprilie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Proiecte europene de anvergură, la Scânteia: Un milion de euro pentru copii

Fondurile europene au fost „mană cerească” pentru autoritățile locale care au avut standarde înalte în ceea ce privește condițiile în care se efectuează actul educațional și cel medical în mediul rural. Reabilitarea, modernizarea și dotarea cu echipamente didactice moderne au fost mult mai ușor de realizat. Proiectele în acest sens depuse prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și Programul Operațional Capital Uman (POCU) au ajutat autoritatea locală din Scânteia să aibă unități de învățământ și un cabinet medical cu condiții dintre cele mai bune. Primarul Georgeta Ilie se declară mulțumită de ceea ce a realizat în materie de unități de învățământ într-un mandat și jumătate de când se află în fruntea comunității.

Rep.: Dna primar, unitățile de învățământ din comuna dvs sunt printre puținele din județ care arată foarte bine. Cum ați reușit?
Pr. Georgeta Ilie: Cu foarte multă muncă, implicare și responsabilitate. Mi-am dorit, atât eu cât și Consiliul local, să avem școli și grădinițe care să funcționeze bine și care să se ridice la cele mai înalte standarde europene. Școala din Scânteia arată foarte bine și am reușit să o dotăm prin POCU. Am renovat unul dintre corpuri prin PNDL, cât de curând îi vom face și recepția, unde am construit grupuri sanitare interioare, am montat o centrală pe lemne. Chiar s-a lucrat.

Rep.: Cum ați reușit să achiziționați echipamentele didactice, pentru că toată lumea se plânge că nu sunt fonduri? Mai mult decât atât, am înțeles că le puteți oferi copiilor și o masă la prânz?

Pr. Georgeta Ilie: Proiectul privind achiziția echipamentului didactic a fost realizat prin POCU, acesta fiind de fapt mult mai amplu, pentru că avem inclus și progamul „Școala după școală”. În cadrul aceluiași proiect vom lucra și cu părinții pentru a-i conștientiza că educația este prioritară, motiv pentru care am încercat să-i atragem într-un fel. Doar am demarat proiectul în cadrul căruia am inclus și o masă la prânz pe care să o oferim copiilor.

Rep.: Câți copii din Sânteia și Iazu mai merg la grădiniță și la Școală?

Pr. Georgeta Ilie: Avem aproximativ 460 de copii. De la Iazu avem puțini...o singură clasă de grădiniță și o clasă simultan, deși am renovat clădirea în 2012 și arată foarte bine. Are toate condițiile. O parte dintre copiii de gimnaziu îi aducem la Scânteia, dar nu asta este problema pentru că avem microbuz școlar.
Grădinița a fost renovată anul trecut, cu mobilier nou, cu centrală pe lemne și vă spun că puține grădinițe din mediul rural arată ca a noastră. Nu vreau să mă laud, dar, din 2012 de când am preluat mandatul, obiectivul meu a vizat unitățile de învățământ. Grădinița și Școala Iazu sunt făcute cu fonduri proprii, din bugetul local, pentru că PNDL s-a deschis mai târziu. Ca valoare, efortul pentru reabilitarea grădiniței a fost destul de mare deși am plătit doar constructorul, iar materialele le-am achiziționat în regie proprie. Să vă explic: proiectul era de 5 miliarde lei vechi și am reușit să îl implementăm cu 3,5 miliarde lei vechi. Este clar că un constructor nu face uncă patriotică, dar nici noi n-am avut prosibilități așa că ne-am mobilizat și lucrurile au ieșit foarte bine. Am reușit și le-am făcut și un spațiu de joacă, în față, atât la școală, cât și la grădiniță.. Ne-am axat pe educație și, zic eu, că am reușit să facem ce ne-am propus.

Rep.: Mai oferiți-ne câteva detalii. Care a fost valoarea proiectului, dacă aveți prezență mai mare la orele de curs?

Pr. Georgeta Ilie: Valoarea proiectului privind reabilitarea școlii a fost de circa 8 miliarde lei vechi, POCU include nu numai mobilierul. Am avut și noi o parte de co-finanțare la proiect de 2% dintr-un total de aproximativ un milion de euro.
Și, da, copiilor a început să le placă la școală, mai ales că prin POCU le-am achiziționat și niștetablete. Am încercat să le creăm cât mai multe condiții, cât mai multe facilități numai să vină la școală și să învețe.

Rep.: Ne-ați vorbit despre realizările pe parte de educație și unități de învățământ. Ce ne puteți spune despre proiectul privind înființarea unui centru de permanență? Am văzut că se lucrează de zor în acest sens, la propriu

Pr. Georgeta Ilie: Mai întâi aș vrea să să vorbesc despre dispensarul medical pe care l-am reabilitat. În acel imobil funcționează acum, în cele mai bune condiții, un cabinet medical și o farmacie. Tot acolo mai avem două spații disponibile pe care vrem să le scoatem la licitație tot cu destinație medicală. Ne-am gândit la un cabinet stomatologic și celălalt tot cabinet medical să fie, poate se va oferi cineva să facă ceva acolo. Am avut propuneri să facem un notariat, dar într-o clădire care are destinație de servicii medicale, nu poate funcționa un notariat. Mai mult decât atât, se pare că au apărut niște programe pentru dotarea acestora. Ne interesăm acum să vedem ce presupune mai exact, pentru că un cabinet stomatologic ar prinde bine cetățenilor de la noi.
În ceea ce privește centrul de permanență de care m-ați întrebat, aș vrea să vă spun că, într-adevăr, avem un proiect depus pentru cabinet medical și înființarea unui centru de permanență la care se lucrează deja și care este foarte important atât pentru noi, cetățenii, dar și pentru Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia care va fi degrevat de anumite cazuri. Sunt foarte mulți cetățeni din localitățile vecine cărora le este greu să se deplaseze la Țăndărei sau la Slobozia și ne-am gândit că unul la noi ar fi eficient.

Rep.: Care este valoarea proiectului și de unde aveți banii?

Pr. Georgeta Ilie: Suma pentru acest proiect este de vreo 13 miliarde lei vechi iar proiectul se va realiza tot prin PNDL în cadrul căruia am cuprins dotarea cu tot ce presupune un ajutor de urgență. În weekend, dacă ai o problemă, ai făcut o lipotimie, nu te mai duci până la Slobozia.
Este o cheltuială administrativă, într-adevăr, dar ne asumăm. Noi vom întreține clădirea, dar ca și servicii sanitare și personal se va ocupa CJAS Ialomița. Am avut niște discuții neoficiale cu reprezentanții Casei și am fost încurajați în acest sens. Ideea a prins tot pe considerentul că vom degreva puțin UPU din cadrul SJU Slobozia.

SURSA: Realitatea Ialomițeană Online
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.