Ialomitastea
Nr. 1027, Anul , din 4-Iulie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Pesta porcină umflă mușchii politicienilor plimbăreți prin Ialomița

Vineri, săptămâna trecută, conferință de presă la Prefectura Ialomița pe subiectul la ordinea zilei în județ, pesta porcină aflată într-o evoluție galopantă.
În România, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 578 în 98 de localităţi din opt judeţe, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu, citat de Agerpres. Până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.
În Ialomița, conform declarației prefectului Gigi Petre, la data de referință 3 august existau 25 de focare confirmate de pestă porcină africană și nouă suspiciuni, cu analize în lucru: în Giurgeni patru focare, în Fetești unul, în Mihail Kogălniceanu patru, în Vlădeni unul, în Făcăeni cinci, în Bordușani unul, în Gura Ialomiței trei, în Luciu patru, în Progresu două. Din cauza pestei au murit per total județ 34 de porci. A fost luată măsura radicală de ucidere a porcilor din zonele afectate, respectiv 290 în Giurgeni, 579 în Luciu, 315 în Gura Ialomiței. De asemenea, au fost uciși și îngropați 45 de porci în Făcăeni în zona focarelor, 19 în Vlădeni, 1 în Progresu și 44 în Mihail Kogălniceanu, în vederea izolării focarelor.
Conform declarației prefectului Gigi Petre, foarte probabil virusul a fost adus în județ de cetățeni din Bertești de Brăila (unde era semnalat focar de pestă porcină africană), care au venit să ajute pe cineva la strânsul paielor în zona fostului IAS Giurgeni.
În continuare, prefectul a vorbit pe larg depre măsurile luate în vederea extinderii Gigi Petre: Am emis până acum cinci ordine de prefect privind uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile populației din Giurgeni, Luciu, Gura Ialomiței, Mihai Kogălniceanu și Făcăeni. Nu am intrat încă în toate localitățile unde s-au semnalat focare de pestă porcină pentru că forțele pe care le avem la dispoziție sunt limitate. Am solicitat forțe suplimentare, iar de luni vom avea trimiși din țară încă nouă medici veterinari, zece jandarmi și douăzeci și cinci de militari de la MAPN. Situația este alarmantă. Avem zece filtre pe partea de est a județului, unde se controlează absolut tot. Este foarte greu de făcut filtru pe DN2A din cauza traficului, dar prin selecție sunt oprite toate autovehiculele din județul Ialomița, județele limitrofe și din Bulgaria. Au fost cazuri în care au fost descoperite transporturi de sute de kilograme de carne sau untură. Carnea a fost confiscată, a fost incinerată, la fel și untura, cetățenii fiind și sancționați contravențional.

Mari probleme în derularea acțiunilor de izolare a focarelor de pestă porcină africană au fost create de cetățenii care-și vedeau uciși porcii din gospodării, chiar dacă la nivelul guvernului s-au dat asigurări că păgubiții vor fi despăgubiți pe măsură. Prefectul Gigi Petre a venit cu precizări privind acest aspect: „Referitor la despăgubirile date în locul porcilor uciși, oamenii vor fi plătiți la prețul pieței, indiferent dacă porcii au fost crotaliați sau nu, bolnavi sau nu, încercându-se ca evaluarea să se facă în timp cât mai scurt pentru ca banii să fie virați cât mai repede".
Cât despre reproșul pe care directorul Mihai Puia l-a adus gospodarilor care stăteau cu mâinile în sân când ditamai medicii veterinari cu înalte studii superioare trăgeau de porcii din coteț să-i sacrifice, ne permitem să spunem că nu prea își avea rostul. Noi credem că oamenii erau de înțeles. Cum Dumnezeu să-l pui pe bietul om să-și ducă singur la groapa de gunoi porcul pe care el aștepta să-l taie de Crăciun?

Despăgubiri, între 8 și 12 lei per kilogram

Nota bene, în ultima sa ședință ordinară Consiliul Județean Ialomița a decis ca din fondul său de rezervă să fie pusă la dispoziție pentru cheltuieli legate de pesta porcină suma de 500.000 lei, bani care să vină în sprijinirea localităților afectate, urmând ca prin dispoziția președintelui acestea să fie alocate unde este nevoie. Deocamdată, au fost emise două dispoziții, pentru Gura Ialomiței și Giurgeni, unde au fost dați în jur de 70.000 lei.
Fermierii afectaţi de obligaţia uciderii preventive a porcilor ca urmare a evoluției galopante a pestei porcine africane urmează să primească plăţi compensatorii. Fondurile necesare sunt asigurate de către ANSVSA, iar termenul maxim de despăgubire este de 90 de zile de la ucidere. Preţul acordat per kilogram este cuprins între 8 şi 12 lei. La nivelul județului Ialomița, valoarea totală a despăgubirilor in urma întocmirii dosarelor de evaluare pentru localitatea Giurgeni este de 240.675 de lei, iar pentru Gura Ialomiței 290 000 de lei. Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a animalelor în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei.

În plină pestă porcină, Gigi Petre îi dă peste ... rât deputatului Gigel Tinel

Mihaela Cârlan de la Tv Ialomița a pus în cadrul conferinței de presă o întrebare care a reușit să-l scoată din sărite pe Gigi Petre, prefectul de Ialomița: Cum comentați solicitarea domnului deputat Gheorghe Tinel ca dumneavoastră și domnul Mihai Puia să vă dați demisia din funcții ca urmare a declanșării pestei porcine în județ?
Fără comentarii, răspunsul prefectului Gigi Petre: Nu am răspuns până acum, dar m-am săturat. Răspund la toate atacurile astea și vă spun cu toată sinceritatea, la toate prostiile astea care se emană în spațiul public de către domnul Tinel Gheorghe. Ar fi făcut bine să vină, cu toată deschiderea, așa ca atunci când avea nevoie și mă căuta, să-i spun exact care este situația. Dar când vii în județ o dată pe lună, este greu să te mai și documentezi și foarte ușor să arunci cu vorbe. Eu nu sunt omul care să mă plâng sau să mă vait, dar pot aduce și martori (sunt aici printre noi) privind modul în care abordează situațiile de urgență domnul Tinel Gheorghe. Poate își aduce aminte domnul Tinel Gheorghe cum la pod la Adâncata numai ca să se vadă la televizor pusese mâna și el pe lopată ca să încarce și un sac cu nisip, după care a plecat liniștit. Sau situația cu ajutoarele de la Frumușica - Adâncata. Îmi cere demisia? Nu este nicio problemă. Trăim într-o țară liberă. Mi-a mai cerut-o de vreo zece ori. Dar probabil Tinel Gheorghe vrea să rămână singur în județul ăsta dacă ne dăm toți demisia, să vină el. Nu știu dacă va putea conduce județul în condițiile în care vine o dată pe lună în Ialomița.
( Nicolae TACHE )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.