Ialomitastea
Nr. 1018, Anul , din 21-Martie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Cultura - SanatateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
a de la Săveni, Ialomiţa
I
Intrate în patrimoniul muzeului în urma programelor de cercetare și achiziții, obiectele etnografice au fost adunate nu doar din județul Ialomița, ci și din Constanța, Vrancea, Sibiu, Brașov, Hunedoara, Suceava etc.
Astfel, Muzeul Județean Ialomița deține în patrimoniul său numeroase piese de port popular, podoabe, țesături de interior, ceramică tradițional românească, dar și obiecte care atestă diferite ocupații desfășurate de-a lungul timpului: unelte, ustensile, instalații, obiecte de uz gospodăresc, obiecte de iluminat, de transport, elemente de arhitectură, mobilier țărănesc, o gamă largă de obiecte legate de obiceiurile populare, cât și diferite instrumente muzicale.
Printre piesele de port popular se regăseşte ia cu numărul de inventar 144. Aceasta provine din comuna Săveni, judeţul Ialomiţa. Este extrem de valoroasă pentru patrimoniul muzeului deoarece datează de la începutul secolului al XX-lea, dar şi datorită faptului că a fost confecţionată manual, prin muncă minuţioasă. Ia era purtată în zile de sărbătoare, duminica la horă sau la diferite evenimente importante din cadrul comunităţii.
Piesa este confecţionată din bumbac şi este ţesută în două iţe. Pentru decor s-au folosit: arnici negru, paiete şi mărgeluţe. Decorul este geometrizant şi prezintă motive florale stilizate pe mâneci, faţă şi spate. Motivele ornamentale sunt cusute cu arnici negru în punct ,,buştean” . Ia este încreţită la gât şi la mâneci. Faţa şi spatele au câte trei registre ornamentale paralele verticale. Cromatica: alb, negru, albastru.
Pentru a fi valorificată, piesa a fost inclusă în expoziţia “Ia – element de identitate etno-culturală”, organizată la Muzeul Judeţean Ialomiţa, unde poate fi admirată de către public, alături de alte piese valoroase.
Muzeograf,
Marin Mioara
Relaţii cu publicul,
Popa Roxana
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.