Ialomitastea
Nr. 1018, Anul , din 21-Martie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Cultura - SanatateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Mariana Hociotă, sub semnul Centenarului

Dorim să aducem înaintea publicului cititor un nume mare pentru istoria României, un exemplu de credință și patriotism, o noblețe a sufletului rar întâlnită. Sblocotenentul Mariana Hociotă sau Maica Mina este una și aceeași persoană, care impresionează și astăzi prin exemplul personal, care a putut schimba istoria unei națiuni, numită România.
Un nume strălucitor, prin credință și demnitate, de care trebuie să ne amintim, Mariana Hociotă s-a născut pe data de 16 august 1896, la Sibiu. La vârsta de 14 ani rămâne orfană de tată, suferință la care se adaugă persecuția maghiară, care dorea maghiarizarea forțată, favorizată de legile Appony, legi ce instituiau învățământul obligatoriu în limba maghiară. Pentru securitatea ei, mama o trimite în România, dându-i acceptul să se călugărească, numele fiindu-i preschimbat în maica Mina.
Chiar în anul 1916, în care România intră în război, la vârsta de 18 ani, această măicuță pleacă voluntar pe front, în unitățile Crucii Roșii, în spitalul de campanie. Dar pentru că era nevoie ca răniții să fie aduși din linia întîi, acceptă uniforma militară și participă, alături de soldați, la luptele din prima linie a frontului. Sunt nenumărate descrieri în care se vorbeşte despre eroismul acesteia, cărând targa sau luându-i în spate pe cei grav răniți. Se povestește chiar despre un soldat al cărui prognostic medical indica moartea sigură, fiind mutat din sala de tratament, cum această asistentă l-a luat dintre muribunzi și l-a tratat până la vindecare, uimind medicii. Nu mai puțin uimitor este acceptul său de a se ocupa de sterilizarea instrumentarului tehnic, operațiune care suna ca o condamnare la moarte, datorită tifosului și altor boli incurabile pentru acea vreme. Și ea este lovită în picior în timpul luptelor de la Mărășești, dar reușește să scape cu viață și fără picior amputat. Primește nenumărate distincții, printre care și gradul de sublocotenent.
După încheierea primului război se întoarce la mănăstirea Văratec, în simplitate și recunoștință pentru viața dăruită de Dumnezeu și pentru țara sa reîntregită. Se împlinesc 100 de ani de la marea unire din 1918, care a marcat parțial alipirea la regatul României a unor regiuni importante, în care românii erau majoritari dintotdeauna, dar stăpâniți de imperiile care au dominat Europa vreme îndelungată. Centenarul care marchează această unire capătă valoare, dacă amintim de cei care au luptat pentru ca reîntregirea să fie posibilă. Fără acest fir roșu, impregnat cu sângele eroilor care au scris istoria României, astăzi nu ar mai fi posibil să vorbim despre acest subiect.
Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.