Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Andreea Iulia Clim, eleva ne tota 10 la Bac: Liceul a fost locul în care am descoperit ce îmi place să fac în viață

Ministerul Educației a anunțat miercuri 4 iulie rezultatele parțiale la examenul de Bacalaureat 2018, în urma căruia procentul de promovabilitate în Ialomița a fost de 62,75 la sută. Nota bene, trei eleve din Ialomița au obținut media generală 10. Este vorba de Andreea Iulia Clim de la Liceul Pedagogic “Matei Basarab” Slobozia, de Adriana Dan și Elena Raluca Oglinzeanu Niculescu de la Colegiul Național “Mihai Viteazul”
Slobozia. Am avut privilegiul să port un dialog cu Andreea Iulia Clim. Haideți să vedem cum a fost până la acest examen de Bac și cam cum cum vede viitorul o elevă de nota 10.

Ce efort presupune Andreea un rezultat de 10 la Bac?
Pot spune că media 10 la bacalaureat a fost rezultatul efortului depus în cei patru ani de liceu. Cunoștințele acumulate an de an au făcut ca pregătirea pentru examen să fie una temeinică. Mi-am impus încă din clasa a IX-a să fiu cea mai bună variantă a mea. Nu știu dacă am reușit să ajung acolo, consider că mereu poți fi mai bun, mereu poți învăța ceva de la oamenii din jurul tău. În cadrul liceului am descoperit că pasiunea și efortul sunt două constante ale succesului, prin care îți poți atinge obiectivele. Am depus mult efort, am înțeles că doar prin perseverență pot ajunge unde mi-am propus.
Ai făcut meditații?
Am avut norocul de a întâlni oameni deosebiți, profesori dedicați, cărora le datorez tot ceea ce știu în acest moment. Fundamentul cunoștințelor mele a fost pus în cadrul orelor de curs, dovadă fiind și rezultatele colegelor mele. Au fost și câteva ore de pregătire suplimentară, însă nu la toate disciplinele pentru examen. În clasa a XII-a, elevii profilului pedagogic au de întocmit numeroase proiecte în vederea susținerii activităților didactice, astfel astfel că timpul rămas disponibil pentru pregătire suplimentară a fost unul limitat.
Ai fost nevoită să renunți la anumite obiceiuri din viața de zi cu zi pentru a te pregăti în perspectiva acestui examen?
De-a lungul timpului, am constatat că nu este nevoie să renunți la prea multe activități dacă realizezi că ,,a învăța’’ trebuie să devină o obișnuință. Perioada liceului a fost, pentru mine, o combinație între principala mea ocupație, învățatul, și lucrurile pe care le făceam din pasiune. Îmbinând utilul cu plăcutul am reușit să obțin titlul de șef de promoție și media zece la Bacalaureat. Recunosc, în ultimul an, nu am avut foarte mult timp liber.
Ce planuri de viitor ai?
Cadrele didactice mi-au insuflat plăcerea de a preda, de a educa generațiile viitoare. Drumul meu va fi puțin diferit de ceea ce m-am pregăti să fac, însă aparține aceleiași sfere, cea a învățământului. Îmi doresc să urmez facultatea de litere în cadrul Universității București, pentru a deveni profesor de limba și literatura română.
Unde te vezi peste cinci ani? În România sau în străinătate?
Voi rămâne în România. Performanța de la examen a fost obținută aici și consider că țara noastră are nevoie de oameni dedicați, care să participe la dezvoltarea ei.
Ce părere ai despre sistemul de învățământ din România?
Sunt multe de discutat în ceea ce privește sistemul nostru de învățământ. Referindu-mă strict la problematica profilului nostru, un punct forte îl constituie îmbinarea practicii pedagogice cu metodica și cu celelalte obiecte de studiu, astfel asigurându-se pregătirea corespunzătoare a viitoarelor cadre didactice. Desigur, sunt și multe lucruri de schimbat, de exemplu faptul că pedagogia, o importantă materie a profilului, nu este una dintre disciplinele pentru care putem opta la Bacalaureat.
Persoana care te motivează in viață este...
Nu există o sigură persoană, mulți factori și-au pus amprenta asupra dezvoltării mele. Părinții au fost cei care m-au sprijinit mereu, m-au educat, m-au învățat că numai prin muncă pot ajunge unde mi-am propus. Profesorii m-au determinat să îmi doresc să știu mai mult decât știam în acel moment. Prietenii au fost mereu lângă mine și m-au ajutat să înțeleg că există foarte multe motive pentru care merită să încerci continuu să îți depășești limitele. Sunt foarte multe persoane importante cărora le sunt recunoscătoare.
Ce hoby-uri ai?
Liceul a fost locul în care am descoperit ce îmi place să fac în viață, am descoperit că sunt atrasă de latura artistică. Am urmat cursuri de pictură în cadrul cercului de la Palatul Copiilor; am avut ocazia de a-mi dezvolta pasiunea pentru împletiturile din sfoară, participând timp de doi ani la Olimpiada de meșteșuguri artistice tradiționale, unde am obținul locul al doilea la faza națională. Îmi place să citesc, să scriu și să călătoresc.
Cu ce medie ai terminat liceul?
Cu media generală 9,80.
Cum caracterizezi perioada liceului?
Liceul a fost o perioadă plină de activități, de obiective atinse, un ansamblu de reușite. Am întâlnit oameni deosebiți, am legat prietenii, am învățat că un mic eșec nu îți definește posibilitățile. Privind în trecut, la primul an de liceu, realizez cât de mult m-am schimbat. În timp, timiditatea a fost transformată în dorința de a-mi exprima opinia, sensibilitatea a devenit un mijloc prin care pot empatiza cu oamenii, ideile, conceptele, gândurile mele au dus la crearea unor principii după care mă ghidez în viață.
Ce materii ti-au plăcut cel mai mult?
Am îndrăgit toate disciplinele studiate în liceu, dar, în mod deosebit, limba și literatura română, pedagogia, istoria, matematica și fizica.
Ce sfaturi le dai viitorilor elevi de clasa a 12-a?
Sfaturile mele pentru viitorii elevi de clasa a XII-a sunt următoarele: să se bucure de fiecare moment petrecut în liceu, să înțeleagă că examenul este hotărâtor pentru calea pe care o vor urma în viață, să își organizeze bine timpul și materia și să nu uite că viitorul se clădește în prezent.
( Dan Marius TRICĂ )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.