Ialomitastea
Nr. 1017, Anul , din 16-Martie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Basarabia

O, pământ înstrăinat și urgisit, unde ai umblat atât amar de vreme? Prin ce gubernii și cotloane ale istoriei te-ai ascuns sau ai fost dosit? De ce a trebuit sa suferi atât amar de timp? Soră Basarabie, care pricina a cauzat noua ta răpire, după ce, în 1918, ai împlinit trupul României Mari? După alți 78 de ani de amară înstrăinare, nu ți-e dor de acasă?
Cu astfel de cugetări am întâmpinat ziua de 27 martie, amintindu-ne că, acum un secol, Moldova de dincolo de Prut revenea acasă, contribuind la ceea ce la finalele anului se va fi împlinit: România Mare.
Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomita, în parteneriat cu Muzeul Judetean Ialomita, a organizat in data de 29 martie 2018 conferinta intitulata ”Basarabia noastra”, sustinuta de istoricii: prof dr Georgeta Filitti si prof dr. Ion Constantin. Ne-au onorat cu prezenta domnul Gae Ionel - vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, domnul Cioacă Ilie - consilier al Consiliului Județean Ialomița, domnul Florin Vlad - director al Muzeului Județean Ialomița, doamna Elena Pacala - director executiv al Direcției pentru Cultura Ialomița și doamna Elena Balog - director al Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița.
În cadrul conferintei s-a amintit cu recunostinta momentul de omagiere al sarbatoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 , precum si faptul ca Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu Romania pentru a forma Romania Mare la data de 27 martie 1918, cand Sfatul Ţării, care cuprindea reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, a votat în favoarea Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabiei) cu România. Despre acest eveniment, Anton Mărgărit spunea că „fără dorinţa, energia și voința basarabenilor, această unire ar fi fost imposibilă”. Acest eveniment măreţ înscris în istoria României, l-a făcut pe Regele Ferdinand să-l aprecieze ca pe „un vis frumos” ce s-a îndeplinit. ”Poporul român n-a venit din afară, aici s-a născut. Aici s-au fiert diferitele elemente din care s-a creat poporul român. Noi nu avem unde pleca și nimeni nu are dreptul să ne gonească din țara noastră. Un veac întreg, supuși și tăcuți, am purtat jugul, de un veac întreg limba noastră este oprită, un veac întreg cartea în limba natală a fost persecutată ca o otravă revoluționară…” , afirma eminentul om politic, Constantin Stere la deschiderea ședinței Sfatului Țării din 27 martie 1918.
Aceste momente importante ale Unirii au stat la baza conferintei, desfasurata la Sala Studio din incinta Centrului Cultural UNESCO ”Ionel Perlea”, domnul prof.dr Ion Constantin si doamna prof. Georgeta Filitti , relatând informatii despre personalitatile Unirii, istoria neamului, si importanta armatei si a bisericii, care au avut un rol marcant in slujirea idealului national. S-au purtat discutii libere, s-au dezbătut teme istorice, conferinta bucurându-se de un real succes în prezența unui public numeros, format din din cadre didactice,profesori de istorie, preoti,muzeografi si alti oameni de cultura. In incheiere, doamna prof Georgeta Filitti a afirmat ca Marea Unire reprezinta o sarbatoare de suflet si un moment de omagiere a culturii si istoriei noastre.
”Se urcă Basarabia pe cruce / Și cuie pentru ea se pregătesc/ Și primăvara jertfe noi / Și plânge iarăsi neamul românesc./ Ce cale poate țara sa apuce? / În tragica,neconvertita zi, / Se urcă Basarabia pe cruce / Și nu știm învierea când va fi”. ( Adrian Păunescu)

Vali ȘERBAN, Alexandra STATE

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.